Tryckkokare

Köp tryckkokare med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av tryckkokare 2017
  2. Att tänka på & köpguide

Att välja rätt tryckkokare kan vara en utmaning även för den erfarne och det finns många aspekter att tänka på för att fånga rätt egenskaper till rätt person. Hur snabbt bör maten tillagas? Hur mycket energi sparas? Hur smakar resultatet? Med denna guide vill vi ge dig rätt underlag för att välja en tryckkokare som passar just dina önskemål. Vill du veta mer om vilken tryckkokare som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa tryckkokare.


Tefal Secure 5 Neo 6 l

Köpa tryckkokare Tefal Secure 5 Neo 6 l

För dryga 700 kr kan denna tryckkokare bli din. Denna apparat passar perfekt för dig som är nybörjare och/eller vill ha en enkel men prisvärd tryckkokare som lätt kan rengöras i diskmaskin. Som en av de billigare modellerna på marknaden erbjuder denna produkt en effektivitet och god kvalitet på maten.

–        Med eller utan ångkorg.

–        Två tryckkokarprogram; en för vanlig kokning och en för ångkokning.

–        Rostfritt stål.

–        Tätt lock.

–        Passar alla spisar.

–        Flera säkerhetssystem.


WMF Perfect Plus 4,5l

Köpa tryckkokare WMF Perfect Plus 4,5l

Denna något dyrare tryckkokare blev 2013 utsedd till bäst-i-test av IcaKuriren.[1] Genom de lättförståeliga bruksanvisningarna är det enkelt och smidigt att snabbt komma igång med matlagningen. Tack vare en låsningsfunktion hindras locket från att öppnas av de höga trycket som kan iakttas genom en tryckindikator.

–        Passar alla spisar.

–        Varningsfunktioner.

–        God värmeledande botten för mer effektiv matlagning.

–        Tål maskindisk, handtaget bör diskas för hand.

–        Låg vattenanvändning.

WMF Perfect Plus 6,5l

Köpa tryckkokare WMF Perfect Plus 6,5l

Denna modell med två extra liter utrymme passar perfekt för den som vill utnyttja tryckkokaren till dess fulla potential. Denna ekonomiska modell kortar tillagningstiden med hela 70 % tack vare dess goda design med värmeledande botten. Från ca 1700 kr till runt en 1000-lapp mer finns den på marknaden.[1] Modellens extra storlek gör möjligheterna att tillaga flera maträtter samtidigt en verklighet. De ingredienser med längst tillagningstid läggs i botten och kokas först. Dessa följs sedan av lättare varor ovanpå i en perforerad insats som kan köpas separat.

–        Passar alla spisar.

–        Varningsfunktioner.

–        God värmeledande botten för mer effektiv matlagning.

–        Tål maskindisk, handtaget bör diskas för hand.

–        Låg vattenanvändning.

–        Gott om utrymme för flera ingredienser och mer effektiv matlagning.


Fissler Vitaquick 6l

Köpa tryckkokare Fissler Vitaquick 6l

Fissler Vitaquick är en lättmonterad och smidig modell för runt 2000 kr. Detta är en säker modell som vid för högt tryck själv reglerar temperaturen till den rätta genom att släppa ut ånga och genom en låsningsfunktion på locket håller säkerheten hög. Om locket tas av är det också smidigt att även kunna bryna kött i kastrullen innan tryckkokning. Värt att tänka på är att hålla sitt avstånd då ånga kan sippra ut vid tryckutjämning.

–        Ergonomiskt handtag.

–        Tål diskmaskin.

–        Konformad med rundade kanter för enklare åtkomst.

–        Passar alla spisar.

–        Ånginsats kan köpas separat.


Fissler Vitaquick 8l

Köpa tryckkokare Fissler Vitaquick 8l

För en något dyrare prislapp än den för 6 liter får du denna rymliga tryckkokare för 8 l. Denna modell är perfekt för dig som vill laga storkok men fortfarande behålla den enkelhet andra modeller har.

–        Ergonomiskt handtag.

–        Tål diskmaskin.

–        Konformad med rundade kanter för enklare åtkomst.

–        Passar alla spisar.

–        Ånginsats kan köpas separat.

–        Gott om utrymme att laga olika maträtter eller större kvantiteter.


CRISTEL Alto 6l

Köpa tryckkokare CRISTEL Alto 6l

Det franska märket CRISTEL erbjuder här en av marknadens dyraste tryckkokare där du får nöjet att välja mellan 4 olika kokningsnivåer.[2] Denna produkt passar utmärkt till finsmakaren som inte vill snåla på alternativ och finesser.

–        Låsbart lock och säkerhetsventil.

–        Passar alla spisar.

–        Tål maskindisk.

–        Kokkorg och receptbok ingår.

–        Tre lager tjock botten för bästa energieffektivitet.


Demeyere 5399 6l

Köpa tryckkokare Demeyere 5399 6l

Detta belgiska märke tillför den dyraste modellen vi valt ut för denna sammanställning. För en kostnad på runt 3000 kr kan denna produkt hjälpa dig i köket. Tack vare dess höga kvalitet lämnar Demeyere en generös garanti på 30 år. Genom tjocka väggar och så kallad ”sandwich-botten” fördelas värmen på ett effektivt sätt och gör modellen en av de snabbaste. Genom ett låssystem och en tryckindikator i locket erbjuder Demeyere en säker produkt med hög kvalitet. I en undersökning från Råd & Rön 2011 utsågs denna modell till bäst-i-test.[3]

–        Bör ej maskindiskas.

–        30 års garanti.

–        Säkerhetsanordningar.

–        Passar alla spisar.

–        Tryckindikator.


Att tänka på när du köper tryckkokare

Hastighet och energi
En tryckkokares främsta uppgift är att på ett snabbare sätt tillaga mat som i andra kokkärl tar timmar, och att på samma gång behålla matens smak och näring. En maträtt som tidigare varit ett långkok på timmar kan med rätt apparat bli färdigt på hälften så lång tid – med samma näringsinnehåll. Väljer du rätt tryckkokare kan du alltså spara upp till 50 % av energin, och i vissa fall 70 % av tillagningstiden. Ett välgrundat val är alltså bidrar alltså inte bara till tidssparande och bekvämlighet för dig, utan även till ett sparande av miljön. Eftersom tryckkokarens lock är tätslutande gör det att smak och ånga som i andra fall skulle sipprat ut stannar i maten. En aspekt att titta närmare på när det gäller just hastighet och energi är apparatens botten. Är botten tjock? Är den värmeledande för en jämn värmefördelning och alltså mer energisnål?

Storlek
Storleken för en tryckkokare kan variera. Vad du som kund behöver veta någorlunda är till vilken omfattning du ska använda den. Handlar det om familjemiddagar för 4 personer kan det räcka bra med en kokare på 4-6 liter. Vill du istället bjuda över grannskapet på en festmåltid kan det vara mer lämpligt att välja en apparat med kapacitet för 8 eller kanske till och med 10 liter.

Pris och kvalitet
Vare sig du är ute efter ett snabbare och mer hälsosamt sätt att tillaga vardagsmaten eller att kunna imponera vid större släktmiddagar bör priset och kvaliteten vara en fokus inför inköpandet av denna apparat. Priset mellan olika tryckkokare kam variera och kvaliteten med den. Vid en högre prisklass kan köparen som i de flesta andra fall förvänta sig en till viss del högre kvalitet. Då en dyrare kokare ofta har en tjockare botten, mer stål, är den också snabbare och mer energisnål. En enklare och billigare apparat kan dock vara ett fullt så gott alternativ för nybörjaren på marknaden. Nedan har vi samlat modeller från runt 700-lappen till dryga 2000 kr med en variation av funktioner och storlekar.

Funktioner och säkerhet
Som tidigare nämnt är tryckkokarens främsta funktion tidseffektiviteten, men förutom detta finns det ett flertal aspekter det kan vara värt att ha koll på inför ett köp. Majoriteten av tryckkokarna på marknaden har ett flertal olika inställningar vad gäller önskemål för tryck och tillagningstemperatur. För mer tåliga varor som kött rekommenderas en högre temperatur som kan ligga på 116-119 grader, och för mer ömtåliga ingredienser som grönsaker är det klokare med en temperatur kring 109. För vissa tryckkokare tillkommer det också en ångtemperatur och tekniska tillbehör för sådan matlagning. Eftersom tryckkokare arbetar vi så pass höga temperaturer är det också klokt att tänka på olika säkerhetsaspekter. Har apparaten ett låsbart lock? Finns det en säkerhetsventil? Är handtagen värmetåliga? Hos vissa modeller finns också temperaturreglage samt tryckindikator för bästa säkerhet.