Att tänka på när du köper tryckkokare
Hastighet och energi
En tryckkokares främsta uppgift är att på ett snabbare sätt tillaga mat som i andra kokkärl tar timmar, och att på samma gång behålla matens smak och näring. En maträtt som tidigare varit ett långkok på timmar kan med rätt apparat bli färdigt på hälften så lång tid – med samma näringsinnehåll. Väljer du rätt tryckkokare kan du alltså spara upp till 50 % av energin, och i vissa fall 70 % av tillagningstiden. Ett välgrundat val är alltså bidrar alltså inte bara till tidssparande och bekvämlighet för dig, utan även till ett sparande av miljön. Eftersom tryckkokarens lock är tätslutande gör det att smak och ånga som i andra fall skulle sipprat ut stannar i maten. En aspekt att titta närmare på när det gäller just hastighet och energi är apparatens botten. Är botten tjock? Är den värmeledande för en jämn värmefördelning och alltså mer energisnål?
Storlek
Storleken för en tryckkokare kan variera. Vad du som kund behöver veta någorlunda är till vilken omfattning du ska använda den. Handlar det om familjemiddagar för 4 personer kan det räcka bra med en kokare på 4-6 liter. Vill du istället bjuda över grannskapet på en festmåltid kan det vara mer lämpligt att välja en apparat med kapacitet för 8 eller kanske till och med 10 liter.
Pris och kvalitet
Vare sig du är ute efter ett snabbare och mer hälsosamt sätt att tillaga vardagsmaten eller att kunna imponera vid större släktmiddagar bör priset och kvaliteten vara en fokus inför inköpandet av denna apparat. Priset mellan olika tryckkokare kam variera och kvaliteten med den. Vid en högre prisklass kan köparen som i de flesta andra fall förvänta sig en till viss del högre kvalitet. Då en dyrare kokare ofta har en tjockare botten, mer stål, är den också snabbare och mer energisnål. En enklare och billigare apparat kan dock vara ett fullt så gott alternativ för nybörjaren på marknaden. Nedan har vi samlat modeller från runt 700-lappen till dryga 2000 kr med en variation av funktioner och storlekar.
Funktioner och säkerhet
Som tidigare nämnt är tryckkokarens främsta funktion tidseffektiviteten, men förutom detta finns det ett flertal aspekter det kan vara värt att ha koll på inför ett köp. Majoriteten av tryckkokarna på marknaden har ett flertal olika inställningar vad gäller önskemål för tryck och tillagningstemperatur. För mer tåliga varor som kött rekommenderas en högre temperatur som kan ligga på 116-119 grader, och för mer ömtåliga ingredienser som grönsaker är det klokare med en temperatur kring 109. För vissa tryckkokare tillkommer det också en ångtemperatur och tekniska tillbehör för sådan matlagning. Eftersom tryckkokare arbetar vi så pass höga temperaturer är det också klokt att tänka på olika säkerhetsaspekter. Har apparaten ett låsbart lock? Finns det en säkerhetsventil? Är handtagen värmetåliga? Hos vissa modeller finns också temperaturreglage samt tryckindikator för bästa säkerhet.