Tvättmaskin


Bäst i test tvättmaskiner 2017

Att byta tvättmaskin är i många fall allt annat än lätt. Med en marknad som på senare tid svämmat över av olika modeller med olika funktioner och egenskaper kan det vara svårt att veta vart man ska börja.

Nedan kommer en jämförelse där vi har plockat ut tre av de tvättmaskiner som ligger i topp i olika prisklasser, så oavsett vad du är ute efter så kan detta vara en utgångspunkt i just ditt letande.

 1. Bäst i test av tvättmaskiner 2017
 2. Att tänka på
 3. Köpguide för tvättmaskiner

Att köpa tvättmaskin

Till en början bör man fråga sig själv vad man är ute efter i sin tvättmaskin, vill man ha en med stor tvättkapacitet, alltså hur många kilo den kan ta i varje tvätt. Eller så ska maskinen kanske stå nära sovrum eller sällskapsrum, då kanske man ska titta på maskiner med låg bullernivå. Man bör också fundera över hur mycket plats man tillägna sin tvättmaskin då de finns i många olika storlekar. För att se allt man kan behöva tänka på i sitt köp se vår köpguide för tvättmaskin.


Electrolux EWC1350: Vinnaren i vårt tvättmaskin test 2017

Design

Den här flexibla maskinen med frontmatning ger dig stor valfrihet avseende var i hemmet du kan installera den. Måtten 67 cm i höjd, 45 cm i bredd och 51,5 cm i djup innebär en väldigt smidig och flexibel maskin. Medan de yttre måtten är slimmade kan de inre måtten jämföras med större maskiner med en tvättkapacitet på 3 kg. Maskinen har ingen displayskärm utan fungerar via knapptryckning.
Egenskaper:

 • Tvättkapacitet: 3 kg
 • Energiklass: A
 • Bullernivå: 53 dB
 • Centrifugerar: 1300 varv/minut
 • Årlig energiförbrukning: 126 kWh
 • Årlig vattenförbrukning: 8299 l

Effektivitet

Maskinen är energiklassad A* och använder ECO-valve teknik för att spara energi och optimera tvätt och sköljeffekten. Maskinen är väldigt energisnål och förbrukar endast 0,57 kilowatt per tvätt vilket är väldigt bra enligt rådande EU standard*. Centrifugeringen är B klassad* och centrifugerar 1300 varv/minut vilket är bra. Motortypen är traditionell vilket innebär att kol används och att den på sikt behöver bytas ut på grund av slitage.

Funktion

Detta är en väldigt funktionell maskin som passar de flesta hushåll väldigt bra. Förutom en snygg design och funktionell passform är det en väldigt effektiv maskin med en rad olika smarta alternativ såsom sensorrstyrd mängdfunktion vilket minskar både vatten och energiförbrukning. Maskinen har en ytterst låg restfuktighet på 53 % och är centrifugeringsklassad B* vilket innebär att kläderna behöver mindre tid I torktumlare för att bli torra. Den jämförelsevis låga ljudnivån för tvätt på 53 decibel och 74 decibel för centrifugering gör att maskinen med enkelhet kan användas över natten. Maskinen har ingen inbyggd ång eller så kallad anti skrynkel funktion. Electrolux lämnar fem års garanti på maskinen.

Betyg: +++++

Söker du en snygg, smidig och flexibel maskin som samtidigt kan hantera en bra mängd tvätt så är detta maskinen för dig. Dess enkelhet gör den användbar för alla hushåll men optimerad för den som vill ha rena kläder och samtidigt plats över i hemmet.


Siemens WM14B262DN: Bäst i test av kompakta tvättmaskiner

Design

Maskinen har frontmatning och en kapacitet på hela 6 kg. Måtten är 85 cm i höjd, 60 cm i bredd och 59 cm i djup vilket är ganska väl tilltaget för en liten tvättmaskin, något som reflekteras i de inre måtten som tillåter den höga tvättkapaciteten. Även om maskinen är något stor så ger den väl upplysta och användarvänliga displayen ett väldigt trevligt intryck.

Egenskaper:

 • Tvättkapacitet: 6 kg
 • Energiklass: A+++
 • Bullernivå: 59 dB
 • Centrifugerar: 1400 varv/minut
 • Årlig energiförbrukning: 153 kWh
 • Årlig vattenförbrukning: 10560 l

Effektivitet

Den här maskinen är väldigt energisnål och den utmärkta energiklassificeringen A+++* tillsammans med en rad olika energismarta tvättprogram gör den väldigt effektiv. Energiförbrukningen enligt EU standard* ligger på 0,95 kilowatt per tvätt. Centrifugeringen är B klassad* och centrifugerar hela 1400 varv/minut. Även denna maskin har traditionell kolmotor och kommer således på sikt behöva bytas på grund av slitage.

Funktion

Maskinen är inte bara effektiv utan dessutom väldigt användarvänlig, förutom snabbtvättsfunktionen som effektiviserar tvättandet för den som vill spara tid eller tvättar med högre frekvens så finns en rad andra funktionella inställningar att tillgå såsom barnlås, aquastop, fintvätt och fördröjd start. Den höga centrifugeringseffekten gör att restfukten minskar vilket innebär att kkäderna behöver kortare tid i torktumlare för att bli torra. Maskinen är relativt tystgående och har ljudnivåer på 59 decibel för tvätt och 77 decibel för centrifugering. Maskinen har ingen inbyggd ång eller anti skrynkel funktion.
Även Siemens lämnar 5 års garanti på sina tvättmaskiner.

Betyg: ++++

För den som söker en energieffektiv och användarvänlig tvättmaskin är detta rätt val. Funktionaliteten och tvättkapaciteten är toppklass när du väl har hittat rätt plats i hemmet för den något större maskinen.