Tvättmaskin


Bäst i test tvättmaskiner 2017

Att byta tvättmaskin är i många fall allt annat än lätt. Med en marknad som på senare tid svämmat över av olika modeller med olika funktioner och egenskaper kan det vara svårt att veta vart man ska börja.

Nedan kommer en jämförelse där vi har plockat ut tre av de tvättmaskiner som ligger i topp i olika prisklasser, så oavsett vad du är ute efter så kan detta vara en utgångspunkt i just ditt letande.

 1. Bäst i test av tvättmaskiner 2017
 2. Att tänka på
 3. Köpguide för tvättmaskiner

Att köpa tvättmaskin

Till en början bör man fråga sig själv vad man är ute efter i sin tvättmaskin, vill man ha en med stor tvättkapacitet, alltså hur många kilo den kan ta i varje tvätt. Eller så ska maskinen kanske stå nära sovrum eller sällskapsrum, då kanske man ska titta på maskiner med låg bullernivå. Man bör också fundera över hur mycket plats man tillägna sin tvättmaskin då de finns i många olika storlekar. För att se allt man kan behöva tänka på i sitt köp se vår köpguide för tvättmaskin.


Electrolux EWC1350: Vinnaren i vårt tvättmaskin test 2017

Köpa tvättmaskin Electrolux EWC1350

Design

Den här flexibla maskinen med frontmatning ger dig stor valfrihet avseende var i hemmet du kan installera den. Måtten 67 cm i höjd, 45 cm i bredd och 51,5 cm i djup innebär en väldigt smidig och flexibel maskin. Medan de yttre måtten är slimmade kan de inre måtten jämföras med större maskiner med en tvättkapacitet på 3 kg. Maskinen har ingen displayskärm utan fungerar via knapptryckning.
Egenskaper:

 • Tvättkapacitet: 3 kg
 • Energiklass: A
 • Bullernivå: 53 dB
 • Centrifugerar: 1300 varv/minut
 • Årlig energiförbrukning: 126 kWh
 • Årlig vattenförbrukning: 8299 l

Effektivitet

Maskinen är energiklassad A* och använder ECO-valve teknik för att spara energi och optimera tvätt och sköljeffekten. Maskinen är väldigt energisnål och förbrukar endast 0,57 kilowatt per tvätt vilket är väldigt bra enligt rådande EU standard*. Centrifugeringen är B klassad* och centrifugerar 1300 varv/minut vilket är bra. Motortypen är traditionell vilket innebär att kol används och att den på sikt behöver bytas ut på grund av slitage.

Funktion

Detta är en väldigt funktionell maskin som passar de flesta hushåll väldigt bra. Förutom en snygg design och funktionell passform är det en väldigt effektiv maskin med en rad olika smarta alternativ såsom sensorrstyrd mängdfunktion vilket minskar både vatten och energiförbrukning. Maskinen har en ytterst låg restfuktighet på 53 % och är centrifugeringsklassad B* vilket innebär att kläderna behöver mindre tid I torktumlare för att bli torra. Den jämförelsevis låga ljudnivån för tvätt på 53 decibel och 74 decibel för centrifugering gör att maskinen med enkelhet kan användas över natten. Maskinen har ingen inbyggd ång eller så kallad anti skrynkel funktion. Electrolux lämnar fem års garanti på maskinen.

Betyg: +++++

Söker du en snygg, smidig och flexibel maskin som samtidigt kan hantera en bra mängd tvätt så är detta maskinen för dig. Dess enkelhet gör den användbar för alla hushåll men optimerad för den som vill ha rena kläder och samtidigt plats över i hemmet.


Siemens WM14B262DN: Bäst i test av kompakta tvättmaskiner

Köpa tvättmaskin Siemens WM14B262DN

Design

Maskinen har frontmatning och en kapacitet på hela 6 kg. Måtten är 85 cm i höjd, 60 cm i bredd och 59 cm i djup vilket är ganska väl tilltaget för en liten tvättmaskin, något som reflekteras i de inre måtten som tillåter den höga tvättkapaciteten. Även om maskinen är något stor så ger den väl upplysta och användarvänliga displayen ett väldigt trevligt intryck.

Egenskaper:

 • Tvättkapacitet: 6 kg
 • Energiklass: A+++
 • Bullernivå: 59 dB
 • Centrifugerar: 1400 varv/minut
 • Årlig energiförbrukning: 153 kWh
 • Årlig vattenförbrukning: 10560 l

Effektivitet

Den här maskinen är väldigt energisnål och den utmärkta energiklassificeringen A+++* tillsammans med en rad olika energismarta tvättprogram gör den väldigt effektiv. Energiförbrukningen enligt EU standard* ligger på 0,95 kilowatt per tvätt. Centrifugeringen är B klassad* och centrifugerar hela 1400 varv/minut. Även denna maskin har traditionell kolmotor och kommer således på sikt behöva bytas på grund av slitage.

Funktion

Maskinen är inte bara effektiv utan dessutom väldigt användarvänlig, förutom snabbtvättsfunktionen som effektiviserar tvättandet för den som vill spara tid eller tvättar med högre frekvens så finns en rad andra funktionella inställningar att tillgå såsom barnlås, aquastop, fintvätt och fördröjd start. Den höga centrifugeringseffekten gör att restfukten minskar vilket innebär att kkäderna behöver kortare tid i torktumlare för att bli torra. Maskinen är relativt tystgående och har ljudnivåer på 59 decibel för tvätt och 77 decibel för centrifugering. Maskinen har ingen inbyggd ång eller anti skrynkel funktion.
Även Siemens lämnar 5 års garanti på sina tvättmaskiner.

Betyg: ++++

För den som söker en energieffektiv och användarvänlig tvättmaskin är detta rätt val. Funktionaliteten och tvättkapaciteten är toppklass när du väl har hittat rätt plats i hemmet för den något större maskinen.


Whirlpool AWE 25161: Bästa toppmatade tvättmaskinen

Köpa tvättmaskin Whirlpool AWE 25161

Design

Maskinen matas uppifrån via så kallad toppmatning, den är hög och smal med måtten 90 cm hög, 40 cm bred och 60 cm djup vilket gör den smidig men eventuellt något svår att matcha med övriga hemmet. Maskinen har ingen display för programinställning men är väldigt tydlig och funktionell i sitt utförande.

Egenskaper:

 • Tvättkapacitet: 5 kg
 • Energiklass: A+
 • Bullernivå: 59 dB
 • Centrifugerar: 1000 varv/minut
 • Årlig energiförbrukning: 167 kWh
 • Årlig vattenförbrukning: 8454 l

Effektivitet

Maskinen har energiklass A+* och förbrukar 0,95 kilowatt per tvätt enligt EU standard*. Den höga tvättkapaciteten gör maskinen väldigt användbar och tidseffektiv. Centrifugeringen är C klassad* och ligger på 1000 varv/minut. Maskinens motor innehåller kol och kommer på sikt behöva bytas på grund av slitage.

Funktion

Maskinen innehåller olika programval utifrån material men inget snabbtvättsprogram eller startfördröjningsalternativ. Torkkapaciteten är hög tack vare den låga restfuktigheten på 62 % vilket innebär att torktiden i torktumlaren reduceras. Ljudnivån för maskinen ligger på 59 decibel för tvätt respektive 76 för centrifugering och maskinen har ingen ång eller anti skrynkel funktion inbyggd. Maskinens styrkor ligger främst i smidigheten och den stora tvättmängden. Whirlpool lämnar 1 års produktgaranti för varor köpta i Sverige.

Betyg: +++

Detta är valet för den som söker en enkelt designad maskin som inte tar för mycket plats i hemmet. Toppmatningen gör maskinens smidighet extra påtaglig då du inte behöver tänka på att den tar upp extra ytor vid öppning och stängning. Tvättkapaciteten är imponerande för en maskin av den här storleken.

LG FH2U2HDM1N: Smart tvättmaskin med många funktioner

Köpa tvättmaskin LG FH2U2HDM1N

Egenskaper:

 • Tvättkapacitet: 7 kg
 • Energiklass: A+++
 • Bullernivå: 55 dB
 • Årlig energiförbrukning: 1134 kWh
 • Årlig vattenförbrukning: 25000 l

Detta må vara den dyraste produkten på listan, men å andra sidan så är detta mer än bara en tvättmaskin. Denna stilrena vara är en så kallad kombitvättmaskin, alltså både tvättmaskin och torktumlare i samma. Därmed ökar också som synligt i tabellen till höger den årliga energi och vattenförbrukningen avsevärt. Men samtidigt så tillkommer inte förbrukning av en avskild torktumlare.

Med fiffiga funktioner som 6 Motion DD och NFC som gör att du via din mobil kan se när tvätten är klar och också ladda upp nya program som du vill skall köras. Redan som standard finns 20 program och du kan med hjälp av NFC lägga till ytterligare 20.

Storleken håller som de andra standardmått med en bredd på 600mm, höjd 850mm och djup på 440mm även om djupet på denna något mindre. En mycket kompakt maskin med tanke på att det är en kombitvättmaskin

Så om man vill spara plats genom att inte ha både en tvättmaskin och torktumlare så är denna produkt något för Dig. Med en så stilren och modern design passar den in i designervillan och som mer än gärna visar upp för familj och vänner.


Bosch WAT283L8SN: För dig som behöver stor kapacitet

Köpa tvättmaskin Bosch WAT283L8SN

Egenskaper:

 • Tvättkapacitet: 8 kg
 • Energiklass: A+++
 • Bullernivå: 49 dB
 • Anslutningseffekt: 2,3 kW
 • Årlig energiförbrukning: 137 kWh
 • Årlig vattenförbrukning: 9900 l

Ännu en frontmatad tvättmaskin som bland våra tre utvalda är den med klart bäst tvättkapacitet på hela 8 kg och en trumvolym på hela 63 liter.

Denna produkt har ActiveWater Plus, vilket anpassar hur mycket vatten och energi som används för att minimera kostnaden på dina el- och – vattenräkningar.

Storleksmått på 598mm bredd, 848mm höjd och 590mm djup.

Har en maximal centrifugeringshastighet på 1400 rpm och 15 olika program Du kan välja bland beroende på vad du ska tvätta, bland annat finns specialprogram för siden, skjortor, bomull och Allergi+. Med andra ord är denna utmärkt om det finns allergier i familjen, då den sköljer extra noggrant.

Passar utmärkt till flerbarnsfamiljer där man kan behöva plats för mycket tvätt. Också väldigt energi och vattensnål samt bland den tystaste tvättmaskinen på marknaden.


Bosch WAB24166SN: Bäst i test av miljövänliga tvättmaskiner

Köpa tvättmaskin Bosch WAB24166SN

Egenskaper:

 • Tvättkapacitet: 6 kg
 • Energiklass: A+++
 • Bullernivå: 57 dB
 • Anslutningseffekt: 2,0 kW
 • Årlig energiförbrukning: 153 kWh
 • Årlig vattenförbrukning: 10560 l

En frontmatad tvättmaskin som gör jobbet och ett utmärkt val för att spara energi såväl som miljön. Med funktioner från högteknologiska ActiveWater som ser till att du får det bästa resultatet för varje använd vattendroppe till mer grundläggande funktioner såsom skumavkänning och obalanskontroll ger denna produkt dig väldigt mycket för pengarna.

Med dimensionerna 600mm bredd, 850mm höjd och 550 djup håller den standardmåtten och passar väl in i familjehemmet då det också finns en barnspärr.

Så om du är ute efter en tvättmaskin med klassisk design som för ett riktigt pangpris har alla grundfunktioner som man kan tänka sig så passar denna modell dig utmärkt.Vad är det viktigaste att tänka på när man köper tvättmaskin?

Så du har äntligen bestämt dig för att köpa en tvätt maskin, och mitt upp i alla häftiga funktioner, stilrena designer och alla ”oberoende” tester så har du egentligen bara en fråga: ”Vart får jag mest valuta för pengarna?”. Liksom i alla ekonomiska beslut så är gråzonen mellan kostnad och kvalité svår att navigera, och vart ska man kompromissa? Å ena sidan så hade det enklaste beslutet vara att köpa den dyraste, bästa tvättmaskiner som pengar kan köpa och inte oroa sig över det, men handen på hjärtat så finns det betydligt roligare saker som du kan göra för dina surt förvärvade pengar. Till din hjälp så finns denna listan på dem fem viktigaste saker som du bör hålla i åtanke när du ska köpa en tvättmaskin som passar dina behov! Siffran framför de olika punkterna har ingenting alls att göra med hur du bör prioritera, medans vissa är mer måna om att spara vatten och el medans vissa är mer måna om vilket märke tvättmaskinen har. Du bestämmer!

Kostnad

Priset för tvättmaskinen är oftast avgörande. Egentligen gör alla tvättmaskiner samma sak, dem tvättar din tvätt. Det finns mänger av olika tvättmaskinsmodeller, och dem har alla olika prislappar. De billigaste tvättmaskinerna på marknaden har ett pris på ungefär 2000kr medans de dyraste har ett pris på svindlande 30000kr, dock kan man hitta majoriteten av tvättmaskinerna runt 5000-7000kr.

Det kan verka lockande att satsa för det billigare alternativet, men en viktig grej att hå i åtanke är att kvalité och pris går hand i hand. En billig tvättmaskin kan verka som en bra   investering, men i det långa loppet kan priset för reparationer och dylikt lätt överstiga priset  för en tvättmaskin som har högre kvalité. De flesta tester menar på att en tvättmaskin runt 5000-7000kr är den bästa långtidsinvesteringen för dig med smal budget.

Tvättmaskiner i den högre prisklassen har oftast mer funktioner som till exempel teknik som låter dig tvätta dina kläder på lägre temperatur, spara vatten och använda mindre energi, nånting som du sparar pengar på i det långa loppet! Några av dem mer unika funktionerna som kommer med tvättmaskiner i dem högre prisklasserna är till exempel inbyggda torktumlare, tvättprogram som enbart använder varmluft och till och med möjligheten att kontrollera din tvättmaskin via smart-phone app! Dyrare tvättmaskiner har oftast längre garanti också med några av dem längsta som sträcker sig upp till 20 år!

nk igenom ditt beslut noga innan du bestämmer dig för vilken tvättmaskin du ska köpa, och bli inte helt uppslukad av alla häftiga funktioner. Det viktigaste är att tvättmaskinen tvättar dina kläder, utan att gå sönder.

Vatten och El konsumtion

Att snurra en ståltrumma i tusen varv i minuten kräver såklart energi. Att luckra upp smuts och ta bort odör kräver vatten! Båda två är viktiga komponenter i tvättmaskiner, men hur olika märken och modeller använder de två varierar kraftigt. När det kommer till el så måste alla vitvaror som säljs i EU märkas med en EU Energy Label som har information om produktens energianvändning. Produktens energianvändning rankas i en skala från G som är den värsta, till A+++ som ges till dem mest energieffektiva produkterna.

r det kommer till tvättmaskiner så sträcker sig rankningen i EU Energy Label från D till A+++ och bestäms med hjälp av EEI som är ett system som mäter ungefär hur många kHw en tvättmaskin av standardmodell under ett år under antagandet att man tvättar ca 220 fullt lastade tvättmaskiner per år. Ett EEI poäng på 100 är jämförbart med en förbrukning på ungefär 334kWh som är lika med en D-märkning i EU Energy Label, detta betyder alltså att en maskin som får ett EEI poäng på mindre än 46 också får en EU Energy Label rank på A+++ och kan förväntas förbruka ungefär 150kWh per år.

En vanlig tvättmaskin som kör ett standard program med en tvättkapacitet på 7kg kan förväntas använda mellan 40-50 liter vatten per tvätt, vilket resulterar i en vattenanvändning på ungefär 10000 liter per år!

Centrifugeringshastighet, 1400 vs 1600 RPM

Det kanske inte verkar som att en skillnad på 200 rpm är så speciellt betydelsefull, men denna lilla skillnad har stort inflytande på tvättmaskinens livslängd. Förvånansvärt nog så ökas vikten på tvätten med 30% när dem centrifugeras i 1600rpm jämfört med 1400rpm och den ända egentliga skillnaden är hur pass torr din tvätt blir efter centrifugeringen.

Oftast är det rekommenderat att köpa tvättmaskiner med en centrifugeringshastighet på 1400rpm istället för 1600rpm om du inte planerar på att köpa en tvättmaskin från de högre prisklasserna, anledningen är att många budget tillverkare skär ner på kostnaderna på trummans upphängning vilket resulterar i att den lättare går sönder under centrifugeringsprocessen.

Märken

Det råder mycket diskussion om vilken tvättmaskinstillverkare som är den bästa, och det är inte helt utan orsak. Som vi nämnt tidigare så är det inte helt ovanligt att tillverkare skär ner på produktionskvalitén för att spara in på kostnaderna.

Vissa tillverkare, oftast asiatiska, har nischat sig i budgetmarknaden, två exempel är Matsui och Samsung som båda har en tendens att göra billigare tvättmaskiner för att kunna nå ut till en större kundkrets. Medans tvättmaskiner i budgetklassen kan ge intrycket av att vara av väldigt dålig kvalité så finns det ett par tillverkare som har valt att behålla  produktionskvalitén i produkten och istället valt bort vissa onödiga funktioner.

På andra sidan spektrumet har vi tillverkare som tyska Miele som har gjort sig kända på deras väldigt höga produktionsstandard och höga kvalité, men till en mycket högre kostnad. En tvättmaskin från Miele brukar kosta runt 10000kr, men det höga priset är motiverat.

Självklart finns det också dem mer bekanta märkena såsom Whirlpool, Bosch och Electrolux som alla har etablerat sig i marknaden och därmed oftast är förstahands valet för folk som skall köpa ny tvättmaskin. Tvättmaskinerna från dessa tillverkarna kommer i en rad olika priser och kvalitéer, och oftast är det dessa tvättmaskinerna som folk känner sig tryggast med att investera i på grund av hur pass etablerade dem redan är.