Ugn

Köp ugn med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av ugnar 2017
  2. Vilken ugn ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

Till att börja med måste man skilja på den traditionella ugnen som är en del av spisen, och den separata inbyggnadsugnen som har blivit allt mer populär i takt med svenskarnas växande intresse för heminredning. Den huvudsakliga anledningen att välja en inbyggnadsugn är förstås ergonomisk – att få ugnen i praktisk arbetshöjd och slippa kröka rygg ner mot golvet för att se om söndagssteken börjar få den rätta gyllenbruna färgen. Standardmåtten på en inbyggnadsugn är 560 mm bredd, 590 mm höjd och 550 mm djup.

Det finns fortfarande ugnar på marknaden som inte har några andra finesser förutom att de blir varma inuti, men de allra enklaste modellerna är det nästan ingen som köper längre. I dag vill konsumenterna självklart ha varmluftsfunktion med en fläkt som jämnar ut temperaturen så att rätterna upptill och nertill blir färdiga samtidigt. Självrengörande ugnar finns med två olika tekniker; pyrolys och katalys. Vill du veta mer om vilken ugn som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa ugnar.

Electrolux EOP601X: Alltid ultimata stekresultat

Köpa ugn Electrolux EOP601X

Denna inbyggnadsugn i rostfritt stål har integrerad stektermometer för det perfekta stekresultatet. Stektermometern övervakar tillagningen av din mat och meddelar när maten är tillredd då ugnen stängs av automatiskt.

·       Ugnen är utrustad med timer och halogenbelysning.

·       Med pyrolytisk rengöring har ugnen enklast möjliga rengöring utan att behöva använda några som helst rengöringsmedel.

·       Tack vare den säkra isoleringen är ugnen energieffektiv och har energiklass A+.

·       Ugnen har 5 års garanti genom tillverkaren) vilket omfattar fel på vitvaran som orsakats av material- eller produktionsfel. Garantin gäller endast för hemmabruk.


Electrolux EOB100X: Skinande ren ugn, utan fingeravtryck

Köpa ugn Electrolux EOB100X

Denna inbyggnadsugn har ett snyggt utförande i rostfritt stål och svart med en ytbeläggning mot fingeravtryck som gör att ugnen ser ren ut längre. Ugnen är även enkel att rengöra på både utsidan och insidan och har ett nedfällbart takelement för enklare rengöring. Även glaset är lätt att göra rent då glaspanelerna är lätta att ta bort och kan rengöras för sig. Electrolux EOB100X är även både energisnål och tidssparande med dess revolutionerande varmluftsfunktion.

·       UltraFanPlus-värmesystemet, med en extra stor fläkt i ny design, ger en jämn tillagning var du än placerar maten i ugnen.

·       Du kan även använda dig av pizza-funktionen eller grill-läget beroende på den rätt du tillagar.

·       Ugnens fem hyllplan bidrar till mer flexibilitet i matlagningen och XXL-utrymme för de största plåtarna på marknaden.

·       Säkerhetsfunktioner inkluderar bland annat ett barnlås som hindrar de små från att bränna sig eller få fingrarna i kläm.

·       Ugnen är energisnål med energiklass A och kommer med 5 års garanti genom Electrolux vilket omfattar fel på vitvaran som orsakats av material- eller produktionsfel. Garantin gäller endast för hemmabruk.


Bosch HBG673CS1S: Saftiga stekar och krispiga pajer med den miljövänliga 4D-varmluftsfunktionen

Köpa ugn Bosch HBG673CS1S

Denna stora ugn på 71 liter fördelat på 5 höjdnivåer kan steka flera rätter samtidigt. Ugnen har 10 funktioner, inklusive under- och övervärme, varmluft grill, 4D-varmluft, pizza och upptining. Med hjälp av 4D-varmluftsfunktionen steks maten jämnt och bidrar till att kött blir saftigt och kakor och pajer blir krispiga.

·       Man kan enkelt välja program från den intuitiva menyn eller använda sig av 10 automatiskt inställda program från Autopiloten. Autopiloten bidrar till mer frihet i din matlagning, då du kan lämna ugnen utan uppsikt och utan rädsla för att dina rätter bränns vid.

·       Stektermometern övervakar tillagningen av din mat och meddelar när maten är tillredd då ugnen stängs av automatiskt.

·       Med pyrolytisk rengöring är ugnen lätt att hålla ren, då den enkelt bränner bort fett och matpartiklar som sedan lätt torkas bort.

·       Ugnsluckan kommer med en tydlig och modern TFT-display och är barnvänlig med ett barnlås samt ett fyrglasfönster som förblir svalt under hela matlagningen. SoftClose-ugnsluckan med hög kvalitet gör den även behaglig att både öppna och stänga.

·       Ugnen är en energisnål modell med energiklass A+. 4D-varmluftsfunktionen är 30 % effektivare än gränsvärdet för energiklass A+ vilket bidrar till en betydligt lägre energiförbrukning.

·       Ugnen kommer med 24 månaders fabriksgaranti.


Gorenje BOC6322AX: Hälsosam matlagning med ångteknik ger mer smak åt dina rätter

Köpa ugn Gorenje BOC6322AX

Denna lilla och smidiga ugn med endast 27 liters volym är perfekt för de mindre hushållen då den tar minimal plats i ditt köksutrymme. Denna rostfria

ångugn har en vattenbehållare på 1,2 liter och kombinerar varmluft och ångfunktion i ett. Matlagning med ånga är sundare då maten bibehåller dess smak, färg och vitaminer och dina rätter blir mer hälsosamma och smakrika.

·       Modern inställningsmeny med finger touch-display och ugnsluckan är utrustad med barnsäkring och tvåglasfönster för extra säkerhet då luckan aldrig överhettas.

·       Denna ugn tillhör den energisnåla energiklassen A och har miljövänlig rengöring med Eco Clean-emalj som gör att matrester inte fastnar på ugnens yta vilket gör den lätt att hålla ren.

·       En fabriksgaranti på 1 år är inkluderat vid köp av någon av Gorenjes återförsäljare.


Siemens HB632GCS1S: Effektiv, miljövänlig och energisnål

Köpa ugn Siemens HB632GCS1S

Denna stora inbyggnadsugns ger dig större frihet att laga stora middagar för fler gäster samtidigt. Dess åtta praktiska funktioner, därav över- och undervärme, 4D-varmluft, varmluftsgrill och pizzafunktion, underlättar matlagningen och den geniala stektermometern hjälper dig att få det perfekta stekresultatet varje gång.

·       Ugnens bakre väggar har EcoClean-beläggning, där de är täckta av ett ytskikt som oxiderar smuts och partiklar vilket gör rengöringen enkel och miljövänlig.

·       Ugnen har en modern TFT-skärm, ett barnlås och en SoftMove-lucka.

·       Mycket energisnål med energiklass A+ och med ugnens stora kapacitet bidrar den även till en minskad energiförbrukning då fler rätter kan lagas på dess fem olika höjdnivåer samtidigt.


Siemens HB672GCW1S: Den perfekta hemhjälpen för den moderna storbagaren eller hemmakocken

Köpa ugn Siemens HB672GCW1S

Denna 71 liters ugn kommer i en vit finish och är perfekt för den som gillar att laga och baka mycket. Med dess åtta diverse funktioner, inklusive 4D-varmluftsfunktionen, ger det flexibilitet att använda valfri nivå i ugnen, men alltid med samma goda resultat.

·       TFT-displayen med klartext är lätt att avläsa från alla vinklar.

·       Ugnen har hög säkerhet med dörrlås, barnspärr för ugnsfunktioner, säkerhetsavstängning, restvärmeindikering, luckströmbrytare samt en softMove-ugnslucka som öppnas och stängs extra mjukt.

·       Perfekt för modern matlagning och bakning och ger jämna resultat utan att göra av med för mycket energi, och tillhör energiklass A+.


Siemens HB63A1520S: Sparar tid och plats för dina bakverk

Köpa ugn Siemens HB63A1520S

Inbyggnadsugnen från Siemens har sex ugnsfunktioner som inkluderar varmluftsgrill, stor variogrill, separat undervärme, över- och undervärme, 3D-varmluft Plus samt hotAir eco. Med dessa olika ugnsinställningar kan du vara säker på att alltid hitta en inställning som passar den maträtt du tillagar. Den innovativa värmefördelningen, 3D-varmluft Plus, sparar tid och plats då den kan baka upp till tre plåtar samtidigt.

·       Utrustad med digitalur med timer och en stektermometer för de perfekta matlagningsresultaten.

·       Har energiklass A och hotAir Eco-programmet som bidrar till energisnål matlagning och bakning.

·       Säkerhetsfunktioner inkluderar barnspärr, mekanisk luckspärr, säkerhetsavstängning, och en inbyggd kylfläkt vilket gör ugnen perfekt att användas av barnfamiljer.

·       Ugnen har automatisk pyrolytisk självrengöring som bränner bort matrester, vilket bidrar till att den knappt behöver någon som helst manuell rengöring alls.

·       Ugnen kommer med en fabriksgaranti på 24 månader som garanterar reparation eller utbyte om ugnen har några inbyggda tillverkningsfel.


Siemens HB672GCS1S: En trygg matlagningsupplevelse

Köpa ugn Siemens HB672GCS1S

En ugn som levererar både i storlek, säkerhet och miljö! Med energiklass A+, 71 liters volym och åtta olika ugnsfunktioner, inklusive stektermometer, ger denna ugn en trygg och säker matlagningsupplevelse.

·       Ugnens säkerhetsfunktioner inkluderar en värmeskyddande ugnslucka, elektroniskt dörrlås, barnlås, säkerhetsavstängning, restvärmeindikering samt luckströmbrytare.

·       Ugnen kommer med halogenbelysning, en TFT-display med klartext, en mjukstängande och -öppnande ugnslucka samt en inbyggd kylfläkt.

·       Den automatiska pyrolytiska självrengöringen bränner lätt bort matrester och bidrar till lättare underhåll av ugnen.

Ugnen har 1 års garanti samt 3 års reklamationsrätt


Vilken ugn är då bästa valet för mig?

Som barnförälder kommer säkerhet alltid i första hand. Därför passar Electrolux EOP601X med barnslås och fyrglaslucka, Siemens HB672GCS1S med flertalet barnsäkra funktioner samt Siemens HB63A1520S allra bäst när det kommer till trygghet och säkerhet för hela familjen.

Om du anser dig vara lite av en mästerkock och letar efter den största ugnen på marknaden ska du hålla dig till de 72 liters Electrolux-modellerna EOP601X eller EOB100X med sina fem hyllplan och XXL-plåtutrymme. Dessa ugnar vinner inte bara i storlek utan kommer även med hela 5 års garanti som ger en skön känsla av trygghet i ditt inköp. För de mindre hushållen, samt om du anser det viktigt att bibehålla smaken i dina rätter, ska du investera i den 27 liters Gorenje BOC6322AX med avancerad ångteknik.

Om du letar efter den mer energisnåla varianten, slå då till på en Siemens HB672GCW1S, Siemens HB63A1520S, Siemens HB672GCS1S, Bosch HBG673CS1S eller Electrolux EOP601X då de alla faller under energiklass A+ och är de mest miljövänliga varianterna när det kommer till energiförbrukning. Bosch-modellen har även 4D-varmluftsfunktionen som är 30 % effektivare än gränsvärdet för energiklass A+ vilket bidrar till en betydligt lägre energiförbrukning

Att tänka på när du köper ugn

Det finns fortfarande ugnar på marknaden som inte har några andra finesser förutom att de blir varma inuti, men de allra enklaste modellerna är det nästan ingen som köper längre. I dag vill konsumenterna självklart ha varmluftsfunktion med en fläkt som jämnar ut temperaturen så att rätterna upptill och nertill blir färdiga samtidigt. Självrengörande ugnar finns med två olika tekniker; pyrolys och katalys.

När du aktiverar pyrolysrengöringen låser sig ugnsluckan för säkerhets skull, därefter går temperaturen upp till cirka 500 grader så att all smuts förbränns till aska som går lätt att torka ur. Katalysmetoden innebär att ugnens innerväggar är klädda med en skrovlig ”självrengörande” emalj där stänket från maten fastnar och förkolnar. Pyrolys är dyrare, räkna med att det skiljer ett par tusenlappar, men då krävs å andra sidan ett minimum av gnuggande med borste och trasa efter rengöringsprocessen – det blir bara lite aska kvar. Lite förenklat kan man säga att katalys tar bort fett medan pyrolys tar bort allt.

Bland andra finesser finns inbyggd köttermometer som blir allt mer vanligt, samt roterande grillspett som däremot är en ganska sällsynt företeelse som du kan hitta i de högre prisklasserna. Med ett automatiskt tillagningsprogram på manöverpanelen behöver du bara välja vad du vill tillaga och så fixar ugnen resten. Pizza, paj, kyckling eller sockerkaka? Inga problem, tekniken väljer den optimala tillagningstiden, temperaturen och ugnsfunktionen. Du kan även programmera egna recept och spara i ugnens minnesbank.

Det brukar ofta påstås att de flesta stjärnkockar har en ångugn hemma i det egna köket. Matlagningsprocessen med ånga leder värmen bättre än luft vilket gör att man kan hålla temperaturen lägre. Skonsam ”slow cooking” gör att grönsaker och framför allt fisk behåller sin saftighet och färg, och smakämnen, vitaminer och mineraler blir kvar i råvaran i högre grad. Vissa tillverkare erbjuder dessutom funktionen intervall ånga som växlar mellan torr och fuktig värme (ställbart i flera olika steg). Det ger brödet den rätta frasiga skorpan samtidigt som det blir saftigt inuti, passar även utmärkt för till exempel en krämig potatisgratäng eller stekning av kött. För normalt hemmabruk rekommenderas en ugn som har de vanliga funktionerna plus ångtekniken som en extra finess. Nackdelarna med ångan är att tekniken kräver en viss tid för uppstart och avsvalning, man kan inte öppna luckan under processens gång utan risk för brännskador, och så förstås priset. Ordspråket ”smakar det så kostar det” passar bra i det här fallet, även om det inte handlar om några astronomiska siffror.

Mikrovågsugnen lär nog däremot aldrig få några stående ovationer bland de professionella kockarna. Sedan den amerikanske radarteknikern Percy Spencer uppfann tekniken mer eller mindre av misstag på 1940-talet har den mest använts för upptining och uppvärmning. I en mikro uppstår normalt inte den rätta kemiska reaktionen (Maillard-effekten på vetenskapsspråk) som ger den rostade grillytan och smaken, även om många av dagens mikrovågsugnar har en grillfunktion. Meningarna är delade om huruvida mikron kan ersätta ”äkta” ugnsvärme. Ett hett tips, bokstavligen, är en kombiugn som kombinerar den vanliga konvektorvärmen med mikrovågsteknik. Amerikanska tester visar att man kan ”speed-roasta” Thanksgiving-kalkonen dubbelt så snabbt med denna metod, bakad potatis går fem gånger snabbare än i vanlig ugnsvärme.

OBS: mikrovågsugnar har inte samma standardmått som vanliga inbyggnadsugnar – det är bara höjden som skiljer och den är antingen 380 eller 450 millimeter, om du inte väljer en produkt från IKEA som använder helt egna mått.

Gasugnen har fått ett ganska välförtjänt dåligt rykte. Precis som med en gasspis är fördelen att man väldigt snabbt kan höja och sänka värmen, men det är kanske också den enda fördelen. Även om du väljer en gasspis så rekommenderar de flesta konsumentrådgivare att det privata hushållet bör kombinera den med en elektrisk ugn. I de flesta gasugnar finns bara undervärme. Rejält primitivt 2016!

Elektriska ugnar är miljöklassade i olika energilägen där energiläge A är strömsnålast och mest kostnadseffektivt. Men enligt folk i branschen skiljer det väldigt lite i realiteten mellan de olika energilägena, använder man ugnen väldigt flitigt så kanske man kan spara som mest en femtiolapp om året genom att välja en A-klassad produkt. Men då gör man ju förstås en insats för miljön – om än försvinnande liten.

Garantivillkoren kan också skilja en del. Konsumentköplagen kräver minst ett års garanti och två års reklamationsrätt, men många tillverkare väljer att som ett så kallat ”frivilligt åtagande” erbjuda fem års garanti. Det gäller främst de lite mer påkostade modellerna.

Ugnens temperaturstabilitet kan påverka matlagningsprocessen. Volymen (räknas i liter) kan också skilja en hel del. Ett bra tips är att gå in på Råd & Röns hemsida Radron.se och få deras hundraprocentigt seriösa testresultat av de senaste modellerna svart på vitt.

Prylar, finesser, siffror och tabeller åsido – men är matlagning egentligen en materialsport? Meningarna är delade, men som med så mycket annat så blir det roligare när man har bra grejor. Bon appetit!

Electrolux EOP601XElectrolux EOP601X
Electrolux EOB100XElectrolux EOB100X
Bosch HBG673CS1SBosch HBG673CS1S
Gorenje BOC6322AXGorenje BOC6322AX
Siemens HB632GCS1SSiemens HB632GCS1S
Siemens HB672GCW1SSiemens HB672GCW1S
Siemens HB63A1520SSiemens HB63A1520S
Siemens HB672GCS1SSiemens HB672GCS1S