Värmefläkt

Köp värmefläkt med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av värmefläktar 2017
  2. Att tänka på & köpguide

Vid köp av en bra värmefläkt är det många faktorer som är värda att ha i åtanke för att hitta en som passar dina behov. Söker du efter en kraftfullare modell för stora utrymmen, eller kanske en energisparande lite mindre modell? På marknaden finns en lång rad av olika värmefläktar, kraftfulla modeller utformade att värma ett stort rum, slimmade och designade värmefläktar för den stilmedvetna lägenhetsägaren, mindre mobila moduler som man kan ta med sig mellan utrymmen, och ekonomiska värmefläktar som inte bara värmer dina ben men som också tänker lite extra på miljön. De skiljer sig i pris, värmespridning, kraft och mobilitet.

Vi har valt ut de 8 bästa värmefläktarna på marknaden och testat funktioner som användarvänlighet, kapacitet, hållbarhet, och design, allt för att göra det lättare för dig att välja. Genom den här guiden hjälper vi dig att hitta rätt värmefläkt som täcker dina behov och ger dig en varm och skön vinter.

Dyson AM09

Köpa värmefläkt Dyson AM09

Med snabb och jämn rumsuppvärmning med Jet Focus-styrning som ger en bred värmefördelning med kraftfullt luftflöde fyller Dyson AM09 alla behov inom värmespridning, funktionalitet, stilfull design, och hög säkerhet. Passar lite större boenden och för den som letar efter en kraftfull modell. Den värmer på vintern och kyler på sommaren och är därför effektiv året runt. Priset är högt men det är samtidigt en värmefläkt du inte behöver byta ut inom en snar framtid.

+ Kraftfull med bred värmespridning

– Den dyraste värmefläkten på marknaden


Ecofan 812

Köpa värmefläkt Ecofan 812

Är du miljömedveten och vill hålla dig varm samtidigt som du vill minska energikonsumtionen så är Ecofan 812 en värmefläkt för dig. Till skillnad från Dyson AM09 saknad den en personlig värmespridning men producerar fortfarande ett av de högsta luftflöden på marknaden. Med hjälp av en existerande värmespis i hushållet sprider den en redan existerande värmekälla genom hela hushållet utan användandet av extern elektricitet. Lätt att montera och använda gör den till en perfekt gåva till dig själv eller till en vän.

+ Miljömedveten

– Kräver en existerande värmekälla


Stadler Form Max

Köpa värmefläkt Stadler Form Max

Söker du en värmefläkt som är lika kraftfull som Dyson AM09 men också lika smidig som Ecofan 812 rekommenderar vi Stadler Fom Max. Inom samma prisgrupp som Ecofan 812 men kräver ingen extern värmekälla. Istället använder den värmeelement med två inställningar och sprider sedan värmen genom rummet men ett tystgående fläktsystem.

Med inbyggd termostat ser den till att rummet alltid håller den värmen du önskar. Passar perfekt under de månaderna när det centrala värmesystemet inte ännu suttits igång. Smidig, elegant, och effektiv.

 


Bionaire BCH160

Köpa värmefläkt Bionaire BCH160

Kanske du söker en värmfläkt som är utformad för det mindre rummet eller hushållet, en som du enkelt kan förflytta utefter behov men som samtidigt håller värmen lika bra som Stadler Form Max, då rekommenderar vi Bionaire BCH160.

Den är liten och kompakt och har förutom en manuell termostat även handtag som gör den enkel att förflytta även under de stunder den är igång. Säkerhetsutrustad mot överhettning. En effektiv liten maskin som kommer hålla dig varm.


Bionaire BCH9300

Köpa värmefläkt Bionaire BCH9300

Är du på jakt efter en värmefläkt med samma egenskaper som Bionaire BCH160 men mindre kompakt så rekommenderar vi Bionaire BCH9300. En keramisk värmefläkt med inbyggd termostat i som värmer upp rummet till den temperatur du önskar.

Med dess smala men höga utformning tar den minimal plats på golv eller bod, och passar även den för det mindre hushållet. Med tillhörande handtag och fjärrkontroll är den enkel att använda och ser stilfull ut i alla hem.


Stadler Form Anna Little

Köpa värmefläkt Stadler Form Anna Little

En värmefläkt från Stadler som är känd för sin utformning för riktigt små utrymmen. Söker du en värmefläkt för ett specifikt utrymme, så som under ett skrivbord eller ett mindre rum där värmen ska vara temporär men pålitligt, då kanske Stadler Form Anna Little är något för dig.

Med sin diskreta och säkra värmespridning håller den dig varm under de stunder du verkligen behöver det.


Honeywell HZ-435

Köpa värmefläkt Honeywell HZ-435

Söker du en värmfläkt som är lika smidig som Stadler Form Anna Little, men klimatsmart som Ecofan812 så kan Honeywell HZ-435 vara något för dig. Med sin energismarta 360 graders räckvidd med keramisk techinologi värmer den upp hela rummet för en billing summa. Genom att använda sig av energismart technologi genom att regulera värmen efter behov och utrymme är det en intelligent men sparsam lösning för de kalla månaderna.


Wilfa FH-1

Köpa värmefläkt Wilfa FH-1

Sist ut är Wilfa FH-1, en värmefläkt vi nämner sist men rekommenderar lika starkt som Dyson AM09. Lättplacerad då den kan både stå och hänga, tystgående med två värmelägen, och fungerar även i våtutrymmen. En pålitlig värmefläkt men har inga direkta funktioner som särskiljer den och därför inte vårt första val. Söker du en lättplacerad, enkel värmefläkt för små utrymmen så är detta ett val för dig.


Att tänka på när du köper värmefläkt

I sommarstugan, garaget, husvagnen eller helt enkelt för extra uppvärmning hemma – värmefläktar (eller varmluftsfläktar som de ibland kallas) är ett effektivt alternativ för tillfällig uppvärming. Men effektiviteten skiftar mellan olika modeller och det kan bli både farligt och dyrt i längden att välja fel modell.

En värmefläkt använder, som namnet antyder, en fläkt för att blåsa luft över en värmekälla, till exempel ett värmeelement. Det uppvärmda luften blåses ut i rummet och värmer snabbt upp det. Värmefläktar har flera fördelar jämfört med andra uppvärmningskällor såsom radiatorer och värmepumpar. De är både smidigare, snabbare och kostar mindre. Till nackdelarna hör att många fläktar låter en hel del och brandrisken är hög om fläkten saknar säkerhetsmekanismer.

 

+  Snabb uppvärmning

+  Energieffektivt på kort sikt

+  Billigt

+  Lätt att flytta

 

 

–    Fungerar bara i mindre utrymmen

–    Drar mycket el i längden

–    Ljudnivå

–    Brandrisk

Satsa på praktiska funktioner

I vårt land, med välisolerade bostäder och centralvärme, är det få som använder värmefläkt hemma någon längre period. Därför är det onödigt att lägga extra pengar på någon av de designfläktar som på senare år dykt på marknaden. Lägg istället fokus på de praktiska funktionerna.

Ska värmefläkten användas för tillfällig uppvärmning, är det en fördel om den är lätt att flytta mellan olika utrymmen. Lägg därför märke till storlek och vikt; kanske även kabellängd om du inte har så många eluttag. Vill du däremot montera fläkten permanent i ett rum, finns det tunna fläktar som lätt monteras på väggen eller ställs på golvet utan att ta plats.

Ljudet från en värmefläkt som väsnas mycket kan bli väldigt störande i längden. Försök därför hitta en med låg ljudnivå.

Billigt kan bli dyrt i längden

Det behöver inte kosta mer än några hundralappar, ibland ännu mindre, att köpa en värmefläkt. Men tänk på att du i längden sparar mycket pengar på att köpa en effektiv och energisnål modell. Ett bra sätt att spara energi är att köpa en modell där du kan välja mellan olika värmelägen. En fläkt som tar en evighet för att värma upp ett rum eller som står på även sedan rummet blivit lagom varmt, blir dyr i drift. Många värmefläktar har en termostat som stänger av fläkten när rummet uppnått önskad temperatur och en frostvakt som slår på fläkten om rumstemperaturen blir för låg. Vad som är lagom temperatur avgör du genom att ställa in gradantalet på apparaten. En del värmefläktar går även att använda som kalluftsfläktar under den varmare årstiden.

Kompromissa inte med säkerheten

Värmefläktar är ganska enkla konstruktioner med exponerade elektriska delar. Därför är det få som kan användas i fuktiga miljöer såsom våtrum, på grund av risken för kortslutning. Kortslutning kan orsaka både brand och elchocker. En annan brandrisk uppkommer om fläkten blir för varm. Plåtfläktar överhettas inte lika lätt som de vanligare fläktarna med plasthöljen.

Köper du en värmefläkt utan säkerhetsfunktioner eller som inte är avsedd för användning i det utrymme du vill värma upp, löper du alltså risk att få betala för det i form av både materiella och personskador.

  • Överhettningsskydd – säkerhetsmekanismen bryter strömmen om fläkten blir för varm.
  • Tippbrytare – fläkten stängs automatiskt av om den tippas för mycket framåt eller bakåt.
  • Garantier – de flesta modellerna på marknaden kommer med garanti, men hur lång den är kan skilja mycket mellan olika tillverkare.

Dyson AM09Dyson AM09
Ecofan 812Ecofan 812
Stadler Form MaxStadler Form Max
Bionaire BCH160Bionaire BCH160
Bionaire BCH9300Bionaire BCH9300
Honeywell HZ-435Honeywell HZ-435
Wilfa FH-1Wilfa FH-1