Att tänka på när du köper värmefläkt
I sommarstugan, garaget, husvagnen eller helt enkelt för extra uppvärmning hemma – värmefläktar (eller varmluftsfläktar som de ibland kallas) är ett effektivt alternativ för tillfällig uppvärming. Men effektiviteten skiftar mellan olika modeller och det kan bli både farligt och dyrt i längden att välja fel modell.
En värmefläkt använder, som namnet antyder, en fläkt för att blåsa luft över en värmekälla, till exempel ett värmeelement. Det uppvärmda luften blåses ut i rummet och värmer snabbt upp det. Värmefläktar har flera fördelar jämfört med andra uppvärmningskällor såsom radiatorer och värmepumpar. De är både smidigare, snabbare och kostar mindre. Till nackdelarna hör att många fläktar låter en hel del och brandrisken är hög om fläkten saknar säkerhetsmekanismer.
+ Snabb uppvärmning
+ Energieffektivt på kort sikt
+ Billigt
+ Lätt att flytta
|
– Fungerar bara i mindre utrymmen
– Drar mycket el i längden
– Ljudnivå
– Brandrisk
|
Satsa på praktiska funktioner
I vårt land, med välisolerade bostäder och centralvärme, är det få som använder värmefläkt hemma någon längre period. Därför är det onödigt att lägga extra pengar på någon av de designfläktar som på senare år dykt på marknaden. Lägg istället fokus på de praktiska funktionerna.
Ska värmefläkten användas för tillfällig uppvärmning, är det en fördel om den är lätt att flytta mellan olika utrymmen. Lägg därför märke till storlek och vikt; kanske även kabellängd om du inte har så många eluttag. Vill du däremot montera fläkten permanent i ett rum, finns det tunna fläktar som lätt monteras på väggen eller ställs på golvet utan att ta plats.
Ljudet från en värmefläkt som väsnas mycket kan bli väldigt störande i längden. Försök därför hitta en med låg ljudnivå.
Billigt kan bli dyrt i längden
Det behöver inte kosta mer än några hundralappar, ibland ännu mindre, att köpa en värmefläkt. Men tänk på att du i längden sparar mycket pengar på att köpa en effektiv och energisnål modell. Ett bra sätt att spara energi är att köpa en modell där du kan välja mellan olika värmelägen. En fläkt som tar en evighet för att värma upp ett rum eller som står på även sedan rummet blivit lagom varmt, blir dyr i drift. Många värmefläktar har en termostat som stänger av fläkten när rummet uppnått önskad temperatur och en frostvakt som slår på fläkten om rumstemperaturen blir för låg. Vad som är lagom temperatur avgör du genom att ställa in gradantalet på apparaten. En del värmefläktar går även att använda som kalluftsfläktar under den varmare årstiden.
Kompromissa inte med säkerheten
Värmefläktar är ganska enkla konstruktioner med exponerade elektriska delar. Därför är det få som kan användas i fuktiga miljöer såsom våtrum, på grund av risken för kortslutning. Kortslutning kan orsaka både brand och elchocker. En annan brandrisk uppkommer om fläkten blir för varm. Plåtfläktar överhettas inte lika lätt som de vanligare fläktarna med plasthöljen.
Köper du en värmefläkt utan säkerhetsfunktioner eller som inte är avsedd för användning i det utrymme du vill värma upp, löper du alltså risk att få betala för det i form av både materiella och personskador.
- Överhettningsskydd – säkerhetsmekanismen bryter strömmen om fläkten blir för varm.
- Tippbrytare – fläkten stängs automatiskt av om den tippas för mycket framåt eller bakåt.
- Garantier – de flesta modellerna på marknaden kommer med garanti, men hur lång den är kan skilja mycket mellan olika tillverkare.