Varmluftspistol

Köp varmluftspistol med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Test av varmluftspistoler
  2. Vilken varmluftspistol ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

För att du ska bli så nöjd som möjligt med din nya varmluftspistol gäller det att tänka igenom köpet noga. Precis som vid köp av andra verktyg finns det ett par saker att fundera över. En av de viktigaste punkterna att ha i åtanke är vad du behöver varmluftspistolen till. Olika uppgifter ställer olika krav på funktioner, tillbehör och kvalitet.  I vår guide längst ner på sidan kan du läsa om en rad punkter som du bör gå igenom för att få ut så mycket som möjligt av pengarna. Nedan kommer testerna av marknadens bästa varmluftspistoler.

Bosch Robert PHG 600-3

Köpa varmluftspistol Bosch Robert PHG 600-3

Bosch Robert PHG 600-3 passar för borttagning av färg och lack samt lödning. Den är också gjord för att krympa kabel, för formning, torkning eller svetsning av plast. Den fungerar på det flesta ytor, såsom dörrar, fönster och möbler. Den är mångsidig, med 3 olika värmeläen, och lätt att använda. Därmed är den ideal för den något mer avancerade hemmafixaren eller yrkesmannen som har behov av en varmluftpistol som klarar av de flesta olika typer av jobb.

Effekt 1.800 W Temperatur: 50/400/600 °C Luftflöde: 150/300/500 l/min Vikt: 0.8 kg


Black & Decker 2000W

Köpa varmluftspistol Black & Decker 2000W

Black & Decker Varmluftspistol 2000W är Idealisk för borttagning av färg, lack, lim och liknande. Den beskrivs som lätt att använda och går att justera för att använda på flera olika ytor. Den har olika munstycken man kan köpa till för arbete runt rör eller i slutna utrymmen, för att koncentrera värmen till ett mindre område eller för arbete på större ytor. Det krävs lite mer kunskap, då man måste byta munstycken mellan olika jobb, men den är fortfarande en relativt nybörjarvänlig produkt.

Effekt: 2000 W Temperatur: 65 – 645 °C Luftflöde: 360/720 l/min Vikt: 0.8


Bruder Mannesmann M49500 2000 W har tre olika lägen och en funktion som gör att man kan använda den stationärt. Det är den svåraste värmepistolen att hitta information kring, vilket gör att det också är svårt att uttröna vilken användare som skulle kunna ha mest nytta av den. Av det som går att hitta kan man se att det är en varmluftpistol som passar för bortgagning av färg eller för jobb där men behöver en stationär produkt, såsom formande av rör eller liknande.

Effekt: 2000 W Temperatur: 50/350/550 °C Luftflöde: 300/500 l/min Vikt: 0.65 kg


Verto ByggMax

Köpa varmluftspistol Verto ByggMax

Varmluftspistol Verto har ett ergonomiskt handtag, vilket gör den perfekt för användning för en oerfaren fixare. Den har två olika värmelägen, så inte lika avancerat som andra produkter på marknaden. Även till den här värmepistolen går det att köpa till munstycken för att variera användningsområdet. Det är den minst avancerade varmluftspistolen och är därmed perfekt för nybörjarfixaren.

Effekt: 2,0 kW Temperatur: 2 lägen: 350/550 °C Luftflöde: 2 lägen: 300 eller 500 l/min Vikt: 0,9 kg


Steinel Professional HG 350 S 350 W

Köpa varmluftspistol Steinel Professional HG 350 S 350 W

Steinel Professional HG 350 S 350 W har normalt sätt 400 °C i kapacitet, men använder man ett 7 mm munstycke kan effekten gåupp till 500 °C. Den är lätt och liten och passar till precisionsjobb såsom lödning, krympning av kabel och formning av plast. Den har en inbyggd LED lampa vilket gör den smidig att arbeta med i små utrymmen. Det gör den optimal om du ska jobba med dragning av sladdar eller liknande.

Effekt: 350 W Temperatur: 400/500 °C Luftflöde: 100 l/min Vikt: 0,66 kg


Vilken varmluftspistol är då bästa valet för mig?

För någon med måttligt till stort behov av en varmluftspistol skulle jag rekommendera antingen Bosch Robert PHG 600-3 eller Black & Decker Varmluftspistol 2000W. För någon med ett litet till måttligt behov skulle jag rekommendera Bruder Mannesmann M49500 2000 W eller Varmluftspistol Verto.

Steinel Professional HG 350 S 350 W är att föredra om man har behov av en varmluftspistol för att använda på precisionsarbeten, alltså en något mer riktad användning. Gemensamt för alla dessa varmluftspistoler är att de har någon form av säkerhetsfunktion som förhindrar överhettning.

Att tänka på när du köper varmluftspistol

Det finns flera olika varmluftspistoler som passar för olika typer av behov hos köparen. Nedan följer en lista som klargör vilken varmluftspistol som passar för vilken situation.

Det viktigaste att tänka på när man ska inhandla en varmluftspistol är vad den kommer användas för och hur ofta du kommer att behöva använda den. Behöver du använda den ofta eller sällan? Behöver du använda den till större eller mindre ytor? Vilken typ av yta är det som du kommer att använda din varmluftspistol på?

Efter att du har svarat på dessa frågor är det enkelt att se nedan vilken varmluftspistol, eller pistoler, som bäst svarar gentemot ditt behov.

Ett multifunktionellt verktyg

En varmluftspistol är ett multifunktionellt verktyg som kan användas till många saker. Följande uppgifter är bara några som varmluftspistolen kan användas till:

  • Färgborttagning
  • Tina upp frysta rör och lås
  • Avlägsna klistermärken
  • Löda
  • Krympa plast
  • Uppvärmning av material så att de kan böjas, t.ex. plexiglas
  • Tända grillen

Ja, du läste det sista rätt! Med varmluftspistolen går det lätt och smidigt att tända grillen.

Beroende på vad du ska använda varmluftspistolen till och hur ofta den kommer att komma till användning bör du tänka på olika sätt. Är du en hemmafixare som ska skrapa bort gammal färg eller ett proffs som kommer att använda varmluftspistolen dagligen? Som hemmafixare kan det gott och väl räcka med en billigare variant från någon av de större kedjorna men för ett proffs kan det vara värt att lägga lite mer pengar.

Varm – varmare – varmast

En varmluftspistols främsta uppgift är att värma luften till höga temperaturer. Olika modeller erbjuder olika lägsta och högsta temperaturer. Hur varm den behöver kunna bli beror på vad den ska användas till eftersom olika användningsområden kräver olika höga temperaturer. De billigare varianterna har ofta en lägre högstatemperatur än de dyrare men går ändå att använda till t.ex. färgborttagning.

Du bör även kolla på hur temperaturen regleras. Har varmluftspistolen elektronisk eller manuell reglering? Elektronisk reglering ger större precision och möjlighet att själv bestämma temperatur än manuell. En del varmluftspistoler erbjuder digital display, vilket kan vara en fördel när det gäller att veta den exakta temperaturen. Det finns också varmluftspistoler med fasta temperaturlägen, vilket ger sämre precision och valbarhet. Men det behöver absolut inte vara en nackdel och räcker gott och väl för de flesta arbetsområden.

För största möjliga precision erbjuder vissa modeller också möjligheten att reglera luftflödet. Är det en funktion som du eftersöker hos en varmluftspistol bör du läsa igenom produktbeskrivningen noggrant eftersom det inte förekommer hos alla modeller.

Vilka tillbehör ingår i köpet?

En del varmluftpistoler kommer med en hel uppsjö av tillbehör och andra utan några alls. Olika typer av munstycken och skrapor kan vara bra att ha beroende på vad varmluftspistolen ska användas till. Om uppgiften som ska utföras kräver specialdelar bör du också räkna in vad de kommer att gå på när du jämför olika modeller. En billig varmluftspistol kan snabbt bli en dyr historia om du måste köpa till delar. Väljer du att lägga lite mer pengar från början får du för det mesta med fler delar och en bra förvaringsväska. Vanliga tillbehör är färgskrapa, plattmunstycke, reflektormunstycke och reduktionsmunstycke.

Det är också viktigt att tänka på att varmluftspistolen blir väldigt varm under användning. Det är inget ovanligt att komma upp temperaturer runt 600˚C. Därför kan det vara en bra idé att välja en modell med tillhörande vilostöd så att du kan ställa ifrån dig varmluftspistolen vid behov. Detta gäller även när du använt klart varmluftspistolen. Den behöver så klart svalna ordentligt innan den packas undan med tanke på brandrisken. Om inte ett det medföljer kan det vara värt att investera i ett sådant.

Tips! Läs igenom produktbeskrivningen noggrant och försäkra dig om att allt du behöver ingår.

Användarvänlighet

Det finns mycket information att hämta på internet om de olika modellerna men det finns en sak som bara kan testas i butik och det är hur varmluftspistolen ligger i handen. För ett litet projekt hemma spelar detta kanske inte så stor roll men ska verktyget användas ofta och under långa perioder åt gången är det viktigt att den ligger bra i handen. För att det inte ska kännas obekvämt ska den helst vara välbalanserad och inte framtung. Har du möjlighet att ta dig till ett försäljningsställe för att känna hur varmluftpistolen ligger i handen är det att rekommendera. Detta gäller särskilt om du planerar att investera i en dyrare modell.

Det är också viktigt att tänka på hur användarvänlig varmluftspistolen är. Titta på hur knapparna sitter och fundera på om du enkelt kommer åt dem. Är munstyckena enkla att montera och hur lång är kabeln? Är kabeln för kort kan det bli svårt att komma åt utan en förlängningssladd.

Tips! Har du inte möjlighet att åka och känna på en? Jämför vikten mot ett verktyg du har hemma! Det kan ge ett hum om hur länge du kommer att orka hålla den.

Sätt säkerheten först

En varmluftspistol bör användas med försiktighet. Läs bruksanvisningen noggrant innan du börjar använda verktyget och använd den endast till det den är avsedd till. Tänk på att det blir väldigt varmt och att det är lätt att orsaka brännskador på både dig själv och underlaget. Använd den därför endast i anpassade utrymmen. Vid färgborttagning bör hänsyn också tas till att farliga gaser kan uppkomma vid för hög upphettning av vissa färgtyper. Ta därför reda på vad det är för färg och vilka säkerhetsföreskrifter som gäller.

Garanti

Sist men inte minst, hur ser garantiavtalet ut för den modell du är intresserad av att köpa? Läs igenom garantiavtalet innan du köper så att du vet vad garantin täcker och hur länge den gäller. En lång garantiperiod brukar tyda på att försäljaren tror på produkten och det kan därmed kännas som ett säkrare köp. Tänk bara på att garantin endast gäller om du har följt instruktionerna för användning i manualen och använt verktyget till det den är avsedd för.