Vad är det man ska tänka på om man vill titta på en ny ugn?
Nu när du vet vad en varmluftsugn (även kallad konvektionsugn) är och när man ska använda den så kan du börja fundera på vilka funktioner som uppfyller dina krav och behov. För att förenkla ditt letande efter ugnen som passar just dig så kan du ställa dig dessa frågorna:
- Hur stor ska ugnen vara? Standarden för bredden är 60cm och höjden varierar mellan 45, 60 och 72-80cm.
- Vill jag ha en ugn med förinställda program för matlagning, en ugn med förinställda program som kan ändras efter mitt eget tycke eller vill jag ha full kontroll utan program?
- Har jag något krav på hur energisnål ugnen ska vara? När man betygsätter energieffektiviteten på en ugn så tittar man på energikälla, den användbara volymen i liter, energianvändning per omgång i kw/h och därefter ger man ugnen ett betyg mellan A+++ (mest effektiv) och D (minst effektiv).
- Vill jag rengöra ugnen själv, ha en ugn med ett Pyrolytiskt program som bränner alla rester till aska som sedan kan torkas bort med en trasa eller en Katalystisk ugn som har en emalj som förångar fettrester varje gång ugnen är varmare än 220°C.
- Finns det några små detaljer som jag vill ha på min ugn? Om man har barn eller djur hemma så kanske man vill ha en säkerhetsspärr för ugnsluckan, en kylfläkt eller flera ugnsglas som håller ugnsluckan sval och Anti Finger Print som gör det enklare att rengöra utsida En annan smart sak som finns är automatisk avstängning som förhindrar att ugnen står på i flera timmar, detta hjälper till att förebygga en potentiell brand.
Vad exakt innebär att en ugn är en varmluftsugn?
En varmluftsugn är kort och gott en ugn med en fläkt som blåser runt värmen och sprider den jämnt i hela ugnen. Detta ger en ökad effektivitet i uppvärmning samtidigt som det resulterar i en lägre energikonsumtion. Trots detta så ska man inte alltid använda sig av varmluftsfunktionen eftersom den har en tendens att torka ut luften i ugnen vilket inte passar för alla recept. Förutom effektivitet och energiförbrukning så erbjuder också varmluftsugnen möjligheten att använda flera plåtar på samma gång till samma resultat som om det endast fanns en plåt.
Varmluftsugnen är inte längre något nytt men det finns säkert många som fortfarande inte riktigt har koll på vad det är för speciellt med dem och vilka för- och nackdelar de har. Till att börja med så kan vi reda ut vad en varmluftsugn är:
En varmluftsugn/konvektionsugn har en fläkt som sprider den varma luften och fördelar värmen jämnt i hela ugnen. Detta innebär att du kan ha flera plåtar inne i konvektionsugnen samtidigt utan att de påverkar varandra och resulterar i att bara en sida får tillräckligt med värme. Skulle inte detta räcka för att locka dig till ett köp av en ny ugn, så värmer den också maten snabbare och på ett mer effektivt sätt vilket slutligen leder till att den är energisnålare än en klassisk ugn.
Men detta låter ju lite för bra för att vara sant så vilka är nackdelarna?
Jo, för det första så måste du komma ihåg att alla dina recept inte kan dra nytta av varmluftsfunktionen. I vissa fall så försämrar den torra varmluften dina resultat när du t.ex. bakar saker som havreflarn, suffléer, brylépudding, tårtbottnar och bröd som drar mer nytta av den lite mer fuktiga luften från de vanliga inställningarna. När du använder varmluften så måste du också komma ihåg att sänka värmen ca 15-20°C för att kompensera för den mer effektiva uppvärmningen. Det kan också vara klokt att titta till ugnen när det gått cirka två tredjedelar av tillagningstiden och kanske ytterligare en gång till innan receptets angivna tid för att undvika att maten bränns vid eftersom den mer effektiva uppvärmningen också kan påverka tillagningstiden. I matlagning så finns det inget rätt eller fel så bara pröva dig fram tills du hittar det du tycker ger bäst resultat.
Saker som vi däremot VILL använda varmluftsfunktionen till är saker som kött, pajer, bakverk, kakor, mat som ska rostas eller torkas, mat som är inslagen i folie eller ligger i en form med stängt lock och när vi vill få en härligt brun yta vid bl.a. karamellisering.
Viktigt att tänka på
Pris
Det finns varmluftsugnar för alla plånböcker, så det första du bör tänka på vid köp av varmluftsugn är vilka funktioner du verkligen behöver och sen ställa dig frågan hur mycket du är beredd att betala.
Användarvänlighet
När det kommer till användarvänlighet handlar det till stor del om dina preferenser. Vill du ha modern digital teknik eller traditionella vred när du lagar mat? En tumregel är att ju dyrare varmluftsugn desto mer avancerade funktioner.
Ugnsluckan är också bra att ta en noggrann titt på. En glaslucka gör det möjligt att se maten som tillagas utan att behöva öppna luckan och släppa ut värme. Tänk också på hur ugnsluckan öppnas i förhållande till var i köket den ska stå. Ska varmluftsugnen stå i ett hörn kanske du vill att den öppnas uppifrån och ner, och inte som en dörr åt sidan som slår i väggen.
Storlek och design
Oavsett om du ska köpa en varmluftsugn för att den gamla har gått sönder eller för att du äntligen ska renovera fram drömköket så är det klokt att tänka på hur stor ugn som passar till ditt kök och vilken färg och form som matchar övrig inredning.
Ugnsvolym
Är du den som bakar bullar till hela släkten eller ofta stoppar in stora stekar i ugnen så bör du jämföra olika ugnars volym innan du bestämmer dig. Titta också på hur många plåtar som går att stoppa in samtidigt.
Säkerhet
För barnfamiljen är det extra viktigt att tänka på säkerheten, då är det klokt att köpa en varmluftsugn/konvektionsugn som har barnspärr, vilket gör att den inte kan sättas på av lekande små händer. Även för köket utan barn kan det vara klokt att undersöka hur varm ugnsluckan blir vid användning, många varmluftsugnar har idag en ventilerad ugnslucka med isolering och kylfläkt som eliminerar risken att bränna sig.
Installation
vilken spänning som produkten kräver. 230 V är detsamma som ett vanligt eluttag och 400 V är trefas. Ta reda på vilken eluttag du har i köket så slipper du anlita en elektriker i onödan.
Rengöring
Ibland framställer tillverkaren det som att produkten är självrengörande. Det finns inga självrengörande varmluftsugnar men det finns varmluftsungar med ytor av särskild emalj som gör dem lättare att rengöra. De två vanligaste emaljerna som är bra att känna till är katalysemalj, som kontinuerligt förbränner fett och smuts, samt pyrolysemalj, som kombineras med ett särskilt rengöringsprogram och då förbränner all smuts och fett till aska.
Energieffektivitet
Alla ugnar har en energimärkning med skalan A+++ till D. A+++ är det högsta betyget vilket innebär att ugnen är synnerligen effektiv i förhållande till hur mycket el den förbrukar. Här hittar du mer information om energimärkningen.
Garanti
Enligt konsumentköplagen har du alltid garanti de första 6 månaderna och reklamationsrätt de första tre åren. Återförsäljare och tillverkare är inte skyldiga till att lämna garanti utöver detta. Tänk på att garantin därför kan skilja sig markant åt beroende från vilken tillverkare och återförsäljare du väljer. Om det inte framgår, fråga försäljaren hur lång garantitiden är samt vad garantin täcker.
Kan du bevisa att du köpt varan på ett ställe behöver du inte kvitto för att garantin ska gälla, men spara för säkerhets skull alltid kvittot på en säker plats.