Att tänka på när du köper varmvattenberedare
Vanligtvis brukar man dela in varmvattenberedare i tre olika typer: ackumulatortankar, genomströmningsberedare och förrådsberedare. Vilken sort ni bör välja beror huvudsakligen på vilket uppvärmningssystem ni har. Har ni en värmepanna för olja, pellets eller ved kan man med fördel införskaffa en integrerad genomströmningsberedare. Om man istället har värmepump eller direktel så är det en separat och eldriven förrådsberedare som gäller. Har man direktel fungerar det även bra med en ackumulatortank.
Förutom vilken sorts beredare man ska ha måste man även välja vilket material beredarens insida (korrosionsskyddet) ska vara gjort av. Detta beror främst på vilken vattenkvalité ni har. Har ni kommunalt vatten kan man enkelt få information om den lokala vattenkvalitén av Vattenverket, men har ni egen brunn är det bäst att anlita hjälp för att ta vattenprover.
För hårt och kolsyrehaltigt vatten är det bäst med ett rostfritt korrosionsskydd. Rostfritt passar dock inte om vattnet har höga halter klorid (salt) eller kalk. För kalkhaltigt vatten är koppar det mest lämpligt, vilket dock ej passar för hårt eller kloridhaltigt vatten. För vatten med höga kloridhalter är det en emaljerad insida som gäller. Emalj funkar dock bra för de flesta vattenkvalitéer, men bör inte användas in kombination med solvärme, eftersom det inte tål så hög värme.
Det tredje stora beslutet man måste ta är vilken storlek tanken ska ha. Här spelar familjens behov och individuella vanor stor roll, men för en familj på fyra brukar man räkna med i genomsnitt 100 liter för ett sommarhus, 200 liter för en villa, och 300 liter om man ofta badar badkar eller har ett bubbelbad. Beredarna avger dock mer brukbart varmvatten än dessa nummer, eftersom vattnet från beredaren blandas med kallvatten när det används.
Andra faktorer att tänka på är beredarens effektivitet, hur mycket energi som går förlorat vid uppvärmningen och om den kan kopplas till uttag för 230 eller 400 Volt. Även vissa funktioner kan spela in; det finns till exempel beredare där du enkelt kan ställa in när du är iväg på semester eller behöver lite extra varmvatten, för att på så vis hålla elförbrukningen nere. Givetvis bör även den fysiska storleken tas i beaktande, och vilket håll beredarna kan monteras åt, så att den får plats i ert hem.