Varmvattenberedare

Köp varmvattenberedare med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av varmvattenberedareare 2017
  2. Vilken varmvattenberedare ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

Att investera i en ny varmvattenberedare kan bli en kostsam historia, men kan även spara in tusenlappar i hushållets årliga elförbrukning. Allt hänger på huruvida man lyckas hitta rätt i djungeln av beredare, utefter ett flertal viktiga faktorer. För att hjälpa er med denna uppgift kommer vi här gå igenom vad som är viktigast att tänka på när man ska välja en ny beredare, och därefter recensera åtta olika alternativ.

Nibe Compact

Köpa varmvattenberedare   Nibe Compact

Etta i testet kommer Nibe Compact, då den finns i fyra olika storlekar för att passa alla villaägares behov: 100, 150, 200 och 300 liter. Beredarna finns även med valfritt korrosionsskydd för de två större storlekarna (annars är det i koppar respektive rostfritt). Denna beredare ger varmast vatten i testet, och är således både effektiv och passar för de flesta.


Metro Therm Cabinet E 60L

Köpa varmvattenberedare   Metro Therm Cabinet E 60L

Denna beredare har korrosionsskydd i emalj, som fungerar för de flesta vatten, och har dessutom lägst energiförlust i testet, vilket gör att man kan tjäna in mycket pengar i elförbrukning.

Man kan även välja till en SMART-Control för beredaren, vilket innebär att den lär sig ert förbrukningsmönster, så att ni kan spara in energi, samtidigt som den ser till att det alltid finns tillräckligt med varmt vatten. Denna beredare kan även monteras liggande vid behov, det innebär dock en reducerad kapacitet på 25 procent.


Nibe Eminent 35

Köpa varmvattenberedare   Nibe Eminent 35

Nibe Eminent 35 finns med alla olika korrosionsskydd, och rymmer 35 liter vatten. Den rostfria beredaren har dock lägst energiförbrukning i testet. Har ni en sommarstuga eller kolonilott, främst med hårt eller kolsyrehaltigt vatten, är denna beredare alltså ett utmärkt val.


Metro Therm Minett E 30L

Köpa varmvattenberedare   Metro Therm Minett E 30L

Denna beredare har enbart korrosionsskydd av emalj, och en relativt hög energiförbrukning. Den har dock snabbast uppvärmning i testet, vilket kan vara ett stort plus.


Nibe Eminent 55

Köpa varmvattenberedare   Nibe Eminent 55

Denna beredare rymmer 55 liter, och liksom den mindre varianten, Nibe Eminent 35, finns även denna med alla olika korrosionsskydd. Även denna beredare gör av med mindre energi än de andra beredarna i samma storlek i testet.


Metro Therm Modul E 300L

Köpa varmvattenberedare   Metro Therm Modul E 300L

Denna beredare har enbart korrosionsskydd i emalj, och kan endast kopplas till 400V. Behöver man en stor beredare och söker efter ett billigare alternativt till Nibe Compact 300 kan denna dock vara ett bra val.


Metro Therm Så´nett E 55L

Köpa varmvattenberedare   Metro Therm Så´nett E 55L

Även denna beredare har korrosionsskydd i emalj, och gör av med relativt mycket energi, men är perfekt anpassad för att passa in i ett diskbänksskåp. Den är således ett bra val om man har ont om plats


Nibe Nibette CU 15L

Köpa varmvattenberedare   Nibe Nibette CU 15L

Denna lilla beredare kommer sist i testet på grund av att den endast har korrosionsskydd av koppar, och således inte passar för de flesta vatten. Har man kalkhaltigt vatten och litet behov av varmvatten kan denna beredare dock vara ett perfekt val.


Vilken varmvattenberedare är då bästa valet för mig?

I detta test har vi alltså rankat Nibe Compact högst, eftersom den finns i ett flertal storlekar och i med alla olika korrossionsskydd, den passar således de flesta villaägares behov och ger dessutom varmast vatten. För dem med mindre behov av varmvatten är Metro Therm Cabinet E 60L ett utmärkt val, då denna beredare har lägst energiförlust och även en SMART-Control som på ett användarvänligt sätt låter er minska er energiförbrukning.

För de med ännu mindre behov, speciellt om ni har höga halter klorid eller kalk i vattnet, är Nibe Eminent 35 ett bra val. Liksom den större modellen kommer denna tank med valfritt korrosionsskydd, men den stålfria beredaren har lägst energiförbrukning i testet. Söker man en stor beredare billigare än Nibe Compact funkar Therm Modul E 300L bra. Har man istället mycket litet behov av varmvatten är Nibette ett bra val, om ni har kalkhaltigt vatten. Alla har alltså sina fördelar utefter omständigheterna, så det viktigaste att fundera över vid köp av en ny beredare är alltså vilken vattenkvalité ni har, hur stor beredare ni behöver och vilken energiförsörjning ni har.

Att tänka på när du köper varmvattenberedare

Vanligtvis brukar man dela in varmvattenberedare i tre olika typer: ackumulatortankar, genomströmningsberedare och förrådsberedare. Vilken sort ni bör välja beror huvudsakligen på vilket uppvärmningssystem ni har. Har ni en värmepanna för olja, pellets eller ved kan man med fördel införskaffa en integrerad genomströmningsberedare. Om man istället har värmepump eller direktel så är det en separat och eldriven förrådsberedare som gäller. Har man direktel fungerar det även bra med en ackumulatortank.

Förutom vilken sorts beredare man ska ha måste man även välja vilket material beredarens insida (korrosionsskyddet) ska vara gjort av. Detta beror främst på vilken vattenkvalité ni har. Har ni kommunalt vatten kan man enkelt få information om den lokala vattenkvalitén av Vattenverket, men har ni egen brunn är det bäst att anlita hjälp för att ta vattenprover.

För hårt och kolsyrehaltigt vatten är det bäst med ett rostfritt korrosionsskydd. Rostfritt passar dock inte om vattnet har höga halter klorid (salt) eller kalk. För kalkhaltigt vatten är koppar det mest lämpligt, vilket dock ej passar för hårt eller kloridhaltigt vatten. För vatten med höga kloridhalter är det en emaljerad insida som gäller. Emalj funkar dock bra för de flesta vattenkvalitéer, men bör inte användas in kombination med solvärme, eftersom det inte tål så hög värme.

Det tredje stora beslutet man måste ta är vilken storlek tanken ska ha. Här spelar familjens behov och individuella vanor stor roll, men för en familj på fyra brukar man räkna med i genomsnitt 100 liter för ett sommarhus, 200 liter för en villa, och 300 liter om man ofta badar badkar eller har ett bubbelbad. Beredarna avger dock mer brukbart varmvatten än dessa nummer, eftersom vattnet från beredaren blandas med kallvatten när det används.

Andra faktorer att tänka på är beredarens effektivitet, hur mycket energi som går förlorat vid uppvärmningen och om den kan kopplas till uttag för 230 eller 400 Volt. Även vissa funktioner kan spela in; det finns till exempel beredare där du enkelt kan ställa in när du är iväg på semester eller behöver lite extra varmvatten, för att på så vis hålla elförbrukningen nere. Givetvis bör även den fysiska storleken tas i beaktande, och vilket håll beredarna kan monteras åt, så att den får plats i ert hem.