Vattenpass

Köp vattenpass med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av vattenpass 2017
  2. Vilken vattenpass ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

När man köper ett vattenpass så finns det några olika saker att fundera på. Man vill att precisionen ska vara rätt och att det går att läsa av utan problem. En annan sak som är bra är att se till att passet klarar av att bli tappat i golvet. Förlorar passet precisionen efter en stöt så har det förlorat sin funktion. Vill du veta mer om vilken vattenpass som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa vattenpass.

Bosch PLL1P: Laservattenpass för diverse hemmabruk

Specifikationer

Detta pass kan användas som ett vanligt vattenpass, men är även en laserlibell vilket har vissa fördelar. Med en precision på +/- 0,5 mm/m och en laserlinje med 5 meters räckvidd som kan riktas både horisontellt, vertikalt och diagonalt hjälper passet dig enkelt att utjämna i alla riktningar. Passet säljs dessutom med ett praktiskt väggfäste vilket gör att du kan arbeta med båda händerna fria. Det kan även fästas på ett stativ och har en punktlaser med 20 meters räckvidd för enkel och exakt höjdöverföring i rum. Passet är litet och lätt – det är endast 14cm långt och väger bara 400g – och kan enkelt stoppas i fickan och transporteras var som helst. Passet drivs av 2 AAA batterier som medföljer vid köp. Tre års garanti.

Användningsområde

Tack vare laserfunktionen fungerar passet perfekt för upphängning av t.ex. tavlor och skåp, där flera element ska hängas på en horisontell, vertikal eller diagonal linje. Den smidiga konstruktionen gör även att passet är lätt att transportera och förvara. Det är därför ett perfekt all-round-pass för hemmabruk. Eftersom passet är väldigt kort, och längd påverkar noggrannhet, lämpar det sig dock inte för professionell användning där extrem precision krävs.


Bosch GAM 220 MF 432mm: Professionell vinkelmätare

Köpa vattenpass Bosch GAM 220 MF 432mm

Specifikationer

Det här passet är ett kombinerat vattenpass och vinkelmätare från Bosch professionella sortiment. Passet har en precision på +/-0,1° och mäter enkelt och noggrant vinklar upp till 220°. Med ett knapptryck kan det även räkna ut vinklar för geringssågning. Det kan dessutom användas som ett vanligt vattenpass och har tre libeller med en precision på +/-0,05°. Passet har en roterande upplyst display som underlättar avläsning i alla situationer. Ett mekaniskt lås och en kopieringsfunktion gör det lätt att exakt överföra vinklar från en plats till en annan. Passet har även en minnesfunktion och kan spara vanligt använda vinklar för framtida bruk. Robust konstruktion med skydd mot damm och vatten gör att passet kan användas i alla förhållanden. Passet drivs av 4 AA batterier och säljs med tre års garanti.

Användningsområde

Även om det kan användas som ett vanligt vattenpass är det här främst en vinkelmätare och det är som en sådan det bör användas. Passet lämpar sig väl för användning vid husbygge och annan konstruktion där uppmätning av vinklar är nödvändigt och kan snabbt och exakt räkna ut geringsvinklar för sågning av lister. Den robusta och stryktåliga konstruktionen och noggranna beräkningen gör den här vinkelmätaren perfekt för proffs.


Bosch DNM 60 L 600mm: Kortare vattenpass för professionellt bruk

Köpa vattenpass Bosch DNM 60 L 600mm

Specifikationer

Detta är ett digitalt vattenpass från Bosch professionella sortiment. Passet har en digital precision på +/-0,05°. Det kan även användas som ett vanligt vattenpass och har två libeller med en känslighet på 1 mm/m och en precision på +/-1 mm/m. Passet har en roterande display och piper vid våg och lod för att underlätta avläsning i alla förhållanden. Skarpa kanter och en obruten linje på ena sidan gör att passet är utmärkt att rita efter. Passet har dessutom en kopieringsfunktion som gör det lätt att överföra vinklar. Passet saknar ett handtag, vilket kan göra det svårhanterligt, men säljs med ett skyddsfodral för säker transport och förvaring. Det drivs av ett 9 V batteri och har tre års garanti.

Användningsområde

DNM 60 L är ett noggrant och välkonstruerat digitalt vattenpass som fungerar utmärkt för alla sorters professionell användning. Tack vare den relativt korta längden lämpar sig passet väl för arbete i trånga utrymmen där ett längre vattenpass inte kan användas. Det höga priset betyder dock att passet kanske inte är lämpligt för hemmaanvändare som bara ska hänga tavlor eller liknande. Det är istället främst är avsett för proffs som behöver extremt hög precision.


Bosch DNM 120 L 1200mm: All-round-pass för professionell användning

Köpa vattenpass Bosch DNM 120 L 1200mm

Specifikationer

Detta är ett digitalt vattenpass från Bosch professionella sortiment. Passet har en digital precision på +/-0,05°. Det kan även användas som ett vanligt vattenpass och har två libeller med en känslighet på 1 mm/m och en precision på +/-1 mm/m. Passet har en roterande display och piper vid våg och lod för att underlätta avläsning i alla förhållanden. Skarpa kanter och en rak linje på ena sidan gör att passet är utmärkt att rita efter. Passet har dessutom en kopieringsfunktion som gör det lätt att överföra vinklar. Passet saknar ett handtag, vilket kan göra det svårhanterligt, men säljs med ett skyddsfodral för säker transport och förvaring. Det drivs av ett 9 V batteri och har tre års garanti.

Användningsområde

DNM 120 L är ett noggrant och välkonstruerat digitalt vattenpass som fungerar utmärkt för alla sorters professionell användning. Med en längd på 1200mm uppnår passet väldigt hög precision och är ett bra all-round-pass för proffs. Det höga priset betyder dock att passet kanske inte är lämpligt för hemmaanvändare som bara ska hänga tavlor eller liknande. Det är istället främst är avsett för proffs som behöver extremt hög precision.


Stabila 196-2 800mm: Digitalt vattenpass för proffs och hemmaanvändare

Köpa vattenpass Stabila 196-2 800mm

Specifikationer

Det här digitala vattenpasset från Stabila har en digital precision på +/-0,05°. Det kan även användas som ett vanligt vattenpass och har tre libeller med en precision på +/-0,5mm/m. Passet har två upplysta displayer – på framsidan och översidan – för lättare avläsning i alla situationer. Det piper dessutom i olika tonläge när det närmar sig våg och lod för att ytterligare underlätta användning i mörkret. Passet har ett räfflat handtag vilket gör det lätt att hantera och transportera. Det kan mäta lutningen i grader, procent och mm/m eller in/ft. Passet har gummiskydd på båda sidor för skydd mot stötar, men dessa kan tas bort för att underlätta ritande. Passet är dessutom både damm- och vattentätt. Det drivs av 2 AA batterier.

Användningsområde

Det här robust konstruerade och noggranna digitala vattenpasset är utmärkt både för hemmabruk och professionell användning. Med en längd på 800mm kan passet användas utan problem i de flesta förhållanden.


Stabila 80A-2 1800mm: Enkel och exakt pass för proffs och hemmaanvändare

Köpa vattenpass Stabila 80A-2 1800mm

Specifikationer

Det här vattenpasset från Stabila har två libeller med en känslighet på 0,5mm/m. Passet är stryktåligt, lätt och noggrant och är dessutom helt vattentätt. Skarpa kanter och en obruten linje på ena sidan gör passet lätt att rita efter.

Användningsområde

Det här enkla vattenpasset är utmärkt för både professionell och hemmaanvändning. Passets höga känslighet och långa profil gör att det lämpar sig speciellt väl för användning där hög precision är nödvändig.


Stanley Tools FatMax Xtreme Magnetic Torpedo 250mm: Litet vattenpass för arbete i trånga utrymmen

Köpa vattenpass Stanley Tools FatMax Xtreme Magnetic Torpedo 250mm

Specifikationer

Det här vattenpasset från Stanley är ett så kallat ”torpedpass”, dvs. ett litet vattenpass som är speciellt utformat för att kunna användas i extremt trånga utrymmen. Passet har tre libeller; en vågrät, en lodrät och en ställbar som kan användas för att överföra vinklar. De tre libellerna har en precision på +/-0,5 mm/m. Passet är magnetiskt och har även en skåra på undersidan vilket gör att det kan fästas på rör och ställningar.

Användningsområde

Den smidiga och lättviktiga konstruktionen gör att det här passet utan problem kan användas i väldigt trånga utrymmen där andra pass inte får plats. Den magnetiska undersidan gör att passet lämpar sig speciellt väl för arbete med metallföremål och tack vare en skåra fäster det även på runda föremål. Passet kan därför med fördel användas för t.ex. rörläggning, ställningsbyggande eller installation av maskineri.


Stanley Tools FatMax Digital 600mm: Magnetiskt vattenpass

Köpa vattenpass Stanley Tools FatMax Digital 600mm

Specifikationer

Det här digitala vattenpasset har en precision på +/-0,05°. Passet kan mäta lutning i grader, procent och mm/m. Det har en roterande display och piper vid våg, lod och 45 grader för att underlätta användning i alla situationer. Passet har en kopieringsfunktion och kan nollställas vid valfritt gradantal vilket gör det lätt att överföra vinklar. Det har dessutom en magnetisk undersida. Passet säljs med ett vattentätt fodral.

Användningsområde

Det här relativt korta digitala vattenpasset lämpar sig väl för användning i trånga utrymmen där ett större pass inte kan användas. Passet är dessutom magnetiskt vilket gör att det är speciellt användbart för arbete med metallföremål, såsom vid installation av maskineri.


Vilken vattenpass är då bästa valet för mig?

Bland dessa åtta modeller finns det ett vattenpass för alla situationer. Behöver du endast ett pass för diverse hemmasysslor så fungerar Stanleys FatMax Digital eller Stabilas 196-2 alldeles utmärkt. Dessa vattenpass är relativt billiga och av medellängd vilket gör att de lämpar sig bra för de flesta hemmaanvändare. Bosch PLL1P är också ett bra alternativ för gör-det-självare och andra hemmaanvändare. Med en inbyggd laserpekare fungerar det utmärkt för vanliga hemmasysslor såsom att hänga tavlor eller skåp. Behöver du något mer noggrannhet och kan använda ett längre pass är Stabila 80A-2 ett bra alternativ.

Behöver du istället arbeta i väldigt trånga utrymmen är Stanleys FatMax Xtreme Torpedo passet för dig. Med en längd på endast 250mm och en smidig konstruktion når det här passet in där andra pass inte får plats. För proffs som kräver extrem noggrannhet och stryktålig konstruktion kan det vara värt att istället investera i de något dyrare Boschmodellerna, DNM 120 L eller DNM 60 L. Dessa pass är dock något för dyra för de flesta hemmaanvändare och den vunna noggrannheten inte värd det högre priset.

Att tänka på när du köper vattenpass

Vattenpassets precision mäts av libeller. En libell är den vätskefyllda behållare med en gasbubbla som indikerar vilken grad lutningen har, alltså den del av passet som används för att mäta lutningen. För dem som är nyfikna så berättar Mitaxin mer detaljerat om libeller.

Innan man köper ett vattenpass så bör man göra två test av libellen för att se till att mätningen är exakt och hurdan precisionen är.

– Det första testet går ut på att hålla passet lodrätt (eller vågrätt) mot väggen. Markera vart bubblan ligger när det är rakt. Efter detta snurrar man passet 180 grader. Bubblan ska ligga på samma ställe som innan för att vara rätt. Detta mäter av att precisionen är exakt. Hamnar bubblan på ett annat ställe kommer resultatet inte vara exakt.

– Det andra sättet att testa är genom att du lägger passet på en plan yta, t.ex. ett bord. Sedan lyfter du ena kanten ca. 10 mm. Notera hur långt bubblan flyttar sig. Detta test görs för att se hur känslig libellen är. En överkänslig libell kan vara svår att arbeta med, men ju känsligare den är ju högre precision kan uppnås. För vanligt arbete (sätta upp hyllor etc.) brukar det räcka med en känslighet som gör att ett 10 millimeters lyft får bubblan att röra sig nån millimeter.

Vill man ha hög noggrannhet i sitt arbete så tänk också på att här spelar längden roll. Noggrannheten ökar med ett längre vattenpass då detta undanröjer ojämnheter i underlaget. Om du köper ett längre vattenpass så tänk även på att det inte blir skevt. Aluminium är ett bra material för längre vattenpass.

Det ska tåla lite stryk

Det är lite svårare att testa hur tåligt ett vattenpass är, då butiker inte alltid är så glada i att man tappar passen på golvet. Här kan man istället kolla på materialet hos passet och om libellerna blivit inbakade i plast. Mångt och mycket så anses aluminium att var det bästa materialet för att få ett vattenpass som är starkt men inte alltför tungt. En del vattenpass har även stötdämpande material på ändstyckerna. Ofta går det att hitta mer information om hur mycket passen bör tåla hos tillverkaren. T.ex. Hultafors beskriver i sin vattenpassguide om vad de gör för att få sina produkter tåliga. Guiden hittar ni här.

För att försäkra dig om att ditt pass ska hålla så glöm inte att kika på om vattenpasset inkluderar en garanti. Det finns både vattenpass med och utan garantier, och beroende på märke så kan de variera mellan 1 till 25 år. Om du redan vet vilket märke du ska ha så brukar det lätt gå att hitta garantiinformation på tillverkarens hemsida.

Lätt att hålla, lätt att läsa

Beroende på vattenpassets utseende så kan de även bli lättare eller svårare att hantera. Hanteringen kan delas upp i två kategorier; grepp och avläsning.

Olika material och utformning gör att greppvänligheten ändras. Inbyggda handtag kan hjälpa dig att få ett bättre grepp och en del har även hål för fästning till underlaget. Det finns även vissa vattenpass som är magnetiska, så att de automatiskt hålls vid plats.

Avläsningen kan variera beroende på hur libellen sitter och dess utformning. Kan man från olika vinklar tydligt se vad mätningen står på, eller är det nödvändigt att flytta på sig för att läsa av? En del vattenpass har även speglar och förstorande linser för att förenkla avläsningen. Vattenpass varierar även i antalet libeller, där vissa har fler för att visa på andra grader.

Vad experterna tycker

Vi i villa har gjort ett test på olika vattenpass baserat på de ovanstående kategorierna; precision, styrka och hantering. Vinnaren blev ett av de dyrare passen från Stanley, men även billigare sorter har fått bra betyg. Läs gärna mer om vad de har testat här.

Test.se har också kollat och gjort en sammanställning av de bästa produkterna från olika vattenpass tester. Deras vinnare blev samma som från Vi i Villa, men kika gärna på deras slutsatser och de andra verktyg som placerats i deras rekommendationer:

Att tänka på efteråt

Hur ska du hantera ditt verktyg när du väl bestämt dig och inköpet är gjort? Ett vattenpass är inte det svåraste att ta hand om, men det finns några saker att tänka på. Du vill t.ex. inte att det ska förlora sin form då mätningarna inte kommer att stämma efteråt. Sedan är även libellerna det känsliga. Nuförtiden är de flesta libeller skapade i hårdplast som inte går av för hackor, men se ändå till att förvara passet så att det inte skadas. Repas plasten kan det bli svårare att avgöra mätningen.

Om verktyget har utsatts för kraftiga skakningar eller smällar så bör du dubbelkolla att mätningen är rätt. Detta gör du genom samma metod som du testade passet med och kollar mätningarna genom att läsa av och sedan vända passet 180 grader. En del vattenpass kan man också manuellt justera om mätningen blir fel. På följande länk kan ni läsa mer om hur detta görs.