Att tänka på när du köper vattenpass
Vattenpassets precision mäts av libeller. En libell är den vätskefyllda behållare med en gasbubbla som indikerar vilken grad lutningen har, alltså den del av passet som används för att mäta lutningen. För dem som är nyfikna så berättar Mitaxin mer detaljerat om libeller.
Innan man köper ett vattenpass så bör man göra två test av libellen för att se till att mätningen är exakt och hurdan precisionen är.
– Det första testet går ut på att hålla passet lodrätt (eller vågrätt) mot väggen. Markera vart bubblan ligger när det är rakt. Efter detta snurrar man passet 180 grader. Bubblan ska ligga på samma ställe som innan för att vara rätt. Detta mäter av att precisionen är exakt. Hamnar bubblan på ett annat ställe kommer resultatet inte vara exakt.
– Det andra sättet att testa är genom att du lägger passet på en plan yta, t.ex. ett bord. Sedan lyfter du ena kanten ca. 10 mm. Notera hur långt bubblan flyttar sig. Detta test görs för att se hur känslig libellen är. En överkänslig libell kan vara svår att arbeta med, men ju känsligare den är ju högre precision kan uppnås. För vanligt arbete (sätta upp hyllor etc.) brukar det räcka med en känslighet som gör att ett 10 millimeters lyft får bubblan att röra sig nån millimeter.
Vill man ha hög noggrannhet i sitt arbete så tänk också på att här spelar längden roll. Noggrannheten ökar med ett längre vattenpass då detta undanröjer ojämnheter i underlaget. Om du köper ett längre vattenpass så tänk även på att det inte blir skevt. Aluminium är ett bra material för längre vattenpass.
Det ska tåla lite stryk
Det är lite svårare att testa hur tåligt ett vattenpass är, då butiker inte alltid är så glada i att man tappar passen på golvet. Här kan man istället kolla på materialet hos passet och om libellerna blivit inbakade i plast. Mångt och mycket så anses aluminium att var det bästa materialet för att få ett vattenpass som är starkt men inte alltför tungt. En del vattenpass har även stötdämpande material på ändstyckerna. Ofta går det att hitta mer information om hur mycket passen bör tåla hos tillverkaren. T.ex. Hultafors beskriver i sin vattenpassguide om vad de gör för att få sina produkter tåliga. Guiden hittar ni här.
För att försäkra dig om att ditt pass ska hålla så glöm inte att kika på om vattenpasset inkluderar en garanti. Det finns både vattenpass med och utan garantier, och beroende på märke så kan de variera mellan 1 till 25 år. Om du redan vet vilket märke du ska ha så brukar det lätt gå att hitta garantiinformation på tillverkarens hemsida.
Lätt att hålla, lätt att läsa
Beroende på vattenpassets utseende så kan de även bli lättare eller svårare att hantera. Hanteringen kan delas upp i två kategorier; grepp och avläsning.
Olika material och utformning gör att greppvänligheten ändras. Inbyggda handtag kan hjälpa dig att få ett bättre grepp och en del har även hål för fästning till underlaget. Det finns även vissa vattenpass som är magnetiska, så att de automatiskt hålls vid plats.
Avläsningen kan variera beroende på hur libellen sitter och dess utformning. Kan man från olika vinklar tydligt se vad mätningen står på, eller är det nödvändigt att flytta på sig för att läsa av? En del vattenpass har även speglar och förstorande linser för att förenkla avläsningen. Vattenpass varierar även i antalet libeller, där vissa har fler för att visa på andra grader.
Vad experterna tycker
Vi i villa har gjort ett test på olika vattenpass baserat på de ovanstående kategorierna; precision, styrka och hantering. Vinnaren blev ett av de dyrare passen från Stanley, men även billigare sorter har fått bra betyg. Läs gärna mer om vad de har testat här.
Test.se har också kollat och gjort en sammanställning av de bästa produkterna från olika vattenpass tester. Deras vinnare blev samma som från Vi i Villa, men kika gärna på deras slutsatser och de andra verktyg som placerats i deras rekommendationer:
Att tänka på efteråt
Hur ska du hantera ditt verktyg när du väl bestämt dig och inköpet är gjort? Ett vattenpass är inte det svåraste att ta hand om, men det finns några saker att tänka på. Du vill t.ex. inte att det ska förlora sin form då mätningarna inte kommer att stämma efteråt. Sedan är även libellerna det känsliga. Nuförtiden är de flesta libeller skapade i hårdplast som inte går av för hackor, men se ändå till att förvara passet så att det inte skadas. Repas plasten kan det bli svårare att avgöra mätningen.
Om verktyget har utsatts för kraftiga skakningar eller smällar så bör du dubbelkolla att mätningen är rätt. Detta gör du genom samma metod som du testade passet med och kollar mätningarna genom att läsa av och sedan vända passet 180 grader. En del vattenpass kan man också manuellt justera om mätningen blir fel. På följande länk kan ni läsa mer om hur detta görs.