Vedkap

Köp vedkap med självförtroende

Innehåll på den här sidan

 1. Bäst i test av vedkap 2017
 2. Vilken vedkap ska jag då välja?
 3. Att tänka på & köpguide

Med en vedkap klyver du ved enkelt, snabbt och jämnt. En vedkap är kapabel att klyva även grövre ved utan mycket spill, och du kan få till veden i exakt rätt storlek genom att ställa in vedkapens reglage. Resultatet är jämnare och mer precist än vad man kan åstadkomma genom att hugga ved manuellt, och metoden är betydligt smidigare. Det finns en mängd olika vedkapar att välja mellan, och det är viktigt att välja rätt. Känner du dig kluven? Vi har svaren på vilken vedklyv som passar dig och dina behov! Vill du veta mer om vilken vedklyv som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa vedkapar .

AL­KO KHS 5204: Vedkapen som är lätt på foten

Köpa vedkap AL­KO KHS 5204

Perfekt för dig som klyver ved hemma till braskaminen. Liten, smidig vedkap som är mobil och lättmanövrerad. Behöver du en vedkap som du kan ha stå i farstun? Eller du kanske vill ha med vedkapen till stugan i höst. Den här vedkapen är stark men ändå liten och mobil med en vikt på endast 47 kg!

­ 5 tons tryckkraft

­ Perfekt till brasved, klyver upp till 52 cm långa stockar.

­ Avtagbara fötter för komfortabel arbetshöjd som ger en ergonomisk bekvämlighet

­ Tvåhandsmanövrering, för bästa säkerhet!

­ Den kraftiga klyvkilen klyver även mycket hårt trä.

­ Kräver inte hörselskydd vid användning vilket gör att ljudet är mindre och behagligare vid hemarbete.

­ Levereras startklar och kräver därefter bara enklare service som oljepåfyllning!


Vedkap Faxes: Vedkapen som är säker på sin sak

Köpa vedkap Vedkap Faxes

För dig som vill ha en säker men stark vedkap som klarar både stora och små stockar. Du som letar efter en klyv som fokuserar på att säkert kunna klyva ved hemma. Faxes vedkapare är tillverkade i Sverige vilket gör att den även är säker ur ett miljöperspektiv. El­motorn är placerad lågt vilket gör att klyven är stabil och säkerheten ännu högre.

­ 10 tons tryckkraft

­ Om du släpper spaken som manövrerar kolven går denne tillbaka till utgångsläget, så kallat dödmansgrepp, för största säkerhet.

­ För att klyven ska stå stabilt är den uppbyggd på en kraftig balk.

­ Manövreras med kraftiga spakar för god ergonomi i arbetet med vedkapen!

­ Finns 4­kniv att komplettera med. En 4­kniv gör att vedträt klyvs i fyra bitar istället för två vilket gör jobbet effektivare och säkrare eftersom det blir mindre bitar utan risk.

­ Klyven har även steglös ställbar längdindikator vilket gör att du kan klyva både stora och mindre vedträn.

­ Lätt service: Kräver byte av olja efter cirka 20 drifttimmar därefter behövs inte oljebyte förrän efter några år!

­ Levereras startklar.


Vedkapen för dig som vill ha kraft, känsla och effektivitet i din klyvning både hemma och på bortaplan. Den här vedkapen passar dig som ska klyva mycket eller som behöver stor tryckkapacitet för större arbeten. Du får en vedkap som klarar alla utmaningar och som dessutom går att transportera via bil, detta gör att du kan ta med den när du exempelvis ska klyva i skog och mark.

­ Enorm tryckkraft på 20 ton.

­ Klyver både horisontalt och vertikalt vilket ger dig den arbetsställningen du vill ha för bästa klyvningsresultat.

­ Tvåhandsmanövrering vilket höjer säkerheten eftersom kolven stannar när handtaget släpps.

­ Kan klyva vedträn på upp till 63 cm.

­ Kulkoppling för enkel transport efter bil, perfekt för arbete på olika platser där stor tryckkraft behövs.

­ Luftgummihjul på stålfälg för bra säkerhet vid transport.

­ Stor kraftkapacitet kräver regelbunden service i form av insmörjning med fett och påfyllnad av olja vilket även skall göras innan första starten av maskinen.

­ Bensindriven för högsta mobilitet!


Vilken vedkap är då bästa valet för mig?

Vad behöver du tänka på när du letar efter en vedkap? Det finns flera viktiga faktorer som spelar in och det som avgör vilken klyv som passar bäst för dig är vad du ska använda den till, hur ofta och vilken kapacitet du kräver. De faktorer fokus har legat på i den här jämförelsen är säkerhet, kapacitet och ergonomi. En säker vedkap bör ha en tvåhandsmanövrering som gör att klyven stannar när du släpper handtaget. Detta är viktigt

då allvarliga skador kan uppstå om denna säkerhetsfunktion inte finns med. De tre vedkaparna i texten ovan har alla denna funktion. Andra funktioner som också spelar in i säkerhetsaspekten är hur stabil vedkapen är och om den kräver avancerad service. Vedkapen ska stå stabilt på underlaget och du kan även göra platsen där klyven ska stå säker genom att se till att det är plant och att du har bra med utrymme omkring dig. Se även till att inte barn eller husdjur tar skada av vedkapen genom att hålla säkerhetsavstånd.

Ergonomin är viktig att tänka på när du arbetar med kroppen, speciellt under längre perioder. Vedkapning med maskin sparar mycket på kroppen om jämförelsen dras med vanlig manuell kapning med yxa men det är fortfarande en fysisk ansträngning. Om du ska stå längre perioder krävs det att vedkapen går att ställa in på ett sådant sätt att du får en bra arbetsställning som kräver så lite av din kropp som möjligt. En riktlinje är att får du ont fungerar inte ergonomin som den ska. Vedkaparna som tagits upp har antingen avtagbara fötter för justering av arbetshöjd som AL­KO KHS 5204 eller en arbetshöjd på 70 cm. Detta för att få en bra och flexibel arbetsställning.

Det som också är bra att tänka på när du väljer vedkap är hur mycket och hur ofta du ska använda den. Du kanske ska kapa all din ved själv till vintern, då krävs en vedkap som kan stå ute under längre tid och som tål att användas mycket och länge åt gången. Här krävs det styrka och kraft som Power Split. Du kanske behöver klyva ved till brasan men sedan vill ha en vedkap som enkelt går att ställa undan och slippa tänka på service och den plats den tar. Där skulle AL­KO KHS 5204 passa bättre in. Det finns många faktorer som ska stämma för att tiden med vedkapen blir så bra som möjligt och att du får ut så mycket som möjligt av den. Det finns självklart andra faktorer så som hur mycket service som krävs vid användning kontra hur mycket kapacitet motorn i vedkapen har. Smartson.se skriver (http://www.test.se/vedklyvar/) så finns det även tankar om hur du kan tänkas behöva användning av mobilitet i form av en bensindriven vedkap. Power Split i texten ovan är just bensindriven och har även kulkoppling vilket gör att du kan dra vedkapen efter bilen, i kombination med att den är bensindriven kan du alltså använda denna klyv var som helst där du kommer fram med bil eller traktor (med dragkrok). Det här är en viktig aspekt för dig som vill kapa stockar eller ved i skogen och inte har tillgång till el.

Det viktiga är alltså att välja en vedkap som passar dina behov utefter egenskaper som säkerhet, ergonomisk anpassning, mobilitet och kapacitet. Det är du som vet vad du söker för egenskaper och det är dessa egenskaper som kombineras till den vedkap som passar just dig bäst!

Att tänka på när du köper vedkap

Vedkap – för dig som behöver jämnare ved snabbt

Om du har en veddriven kamin eller av andra skäl behöver mycket ved kan det vara ett slitsamt arbete att ständigt behöva hugga mer ved. Utöver att själva arbetet är krävande kan resultatet också variera när man hugger ved manuellt, och veden blir inte alltid så jämn och fin som man önskar. Lösningen är att köpa en vedkap, som du kan använda för att hugga mycket ved snabbt och med jämnt och pålitligt resultat.

Rätt vedkap för dina behov

Vad ska man tänka på när man köper en vedkap? Först och främst bör du reflektera över vad du har för behov och vilka kvaliteter du därmed söker i en vedkap. Det finns ett flertal olika varianter på marknaden – allt från enklare och vanligtvis lite billigare modeller till mer avancerade vedkapar. Oavsett vad du söker är det bra att överväga följande:

 • Hur enkel är vedkapen att använda?
 • Vilka träslag kommer du att klyva?
 • Är vedkapen eldriven eller maskindriven?
 • Vad har vedkapen för garanti?
 • Vad kostar vedkapen? Ingår alla delar eller kommer du att behöva köpa till något?

Maskinvan eller nybörjare?

Har du stor maskinvana eller är du nybörjare? Detta avgör vad för typ av vedkap du vill köpa. Du som i vanliga fall inte hanterar maskiner bör leta efter vedkapar som är enklare att använda och inte alltför tunga. Detta gäller också dig som kommer att använda vedkapen tillsammans med någon annan som inte har stor vana vid att hantera maskiner. Du som däremot har stor maskinvana kan förstås köpa en vedkap av mer avancerad modell.

Du får vad du betalar för

Det är alltid frestande att välja det billigare alternativet, men tänk på att en dyrare vedkap som håller i flera år är en bättre investering än en billig som inte har samma uthållighet. Här kan du ha stor nytta av användaromdömen. Tänk också på att alltid ta reda på vad vedkapen har för garanti i förväg, och spara denna information ifall du skulle upptäcka något fel efter en tid användning.

Hur ska vedkapen underhållas?

Oavsett hur bra en vedkap är i nyskick kommer den att behöva få visst underhåll då och då. Vad vedkapen kräver i underhåll är bra att ta reda på i förhand. På exempelvis Clas Ohlsons hemsida kan du dessutom se vilka reservdelar som hör till vedkapen – att reservdelar finns tillgängliga är också bra att veta på förhand, ifall du framöver skulle behöva byta ut delar av maskinen.

Vedkapens funktioner och egenskaper

Vilka funktioner och egenskaper är viktiga för en bra vedkap? Några exempel att utforska närmre är:

 • Hur lätt är vedkapen att flytta på? Många mindre modeller har hjul som underlättar förflyttning, men kanske är detta ingenting just du prioriterar.
 • Hur manövreras vedkapen?
 • Kommer vedkapen med ett stativ eller kommer du att behöva ställa den på något?
 • Vad är den maximala klyvlängden?
 • Levereras vedkapen monterad?

Återigen är det absolut viktigaste att överväga: vad har just du för behov? Hur kommer du att använda vedkapen och vad är det för funktioner som du prioriterar?

Ta ett informerat beslut

När du har besvarat ovanstående frågor med hjälp av de nämnda hemsidorna och forumen är det bra att koka ned ditt beslut till ett par kandidater. Dessa kan du sedan diskutera med personal på det byggvaruhus där du ska köpa din vedkap, för att addera till det du redan själv har tagit reda på. Förbered frågor och skriv gärna ned punkter att diskutera.

Slutligen: lycka till, och njut av din nya vedkap!