Vedklyv

Köp vedklyv med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av vedklyv 2017
  2. Vilken vedklyv ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

För den som tröttnat på att tillbringa semestern med yxan i högsta hugg kan en vedklyv vara till hands. Idag finns många olika modeller, och för att underlätta för den som funderar på att införskaffa sig en vedklyv följer nedan en kort guide.

Vedklyven är inte bara en tidsbesparande apparat, den besparar oss också från slitsamt arbete. Hur många har inte klagat på ”tennisarmar” trots att de tillbringat semesterdagarna vid vedboden istället för på tennisbanan? Vedklyven är egentligen inte en mycket mer komplicerad apparat än yxan. Den kapade veden placeras i klyven och när maskinen sätter igång trycks kubben mot en vass kant varpå kubben går i flera delar. Små maskiner har kapacitet att klyva en kubbe i två delar, medan större maskiner kan dela den i fyra eller flera delar.

Vilken vedklyv som passar just dig beror på ett antal faktorer. Hur mycket ved har du att klyva? Av vilket slags träslag är din ved? Hur mycket pengar vill du lägga ned på din maskin? Vill du veta mer om vilken vedklyv som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa vedklyvar.

CO/TECH 30-9285: Prisvärd vedklyv för grundbehov

Köpa vedklyv CO/TECH 30-9285

Med sin smidighet, goda kapacitet och prisvärdhet är denna vedklyv det självklara valet för dig med grundläggande klyvbehov, såväl hemma som vid fritidshuset. Den är lätt att flytta och kopplas med fördel till vanliga vägguttag. Maskinen åter går till sitt ursprungsläge efter varje kluvet trä, så det är bara att börja mata!

I korthet:

·       Tvåhandsgrepp och automatisk återgång av anhåll

·       Draghandtag och bakhjul för lätt förflyttning

·       Lättskött och trofast

·       4 tons tryckkraft på 1 500 watt

·       Tvåhandsgrepp och stabilt skydd för vänsterhanden

·       Oljebyte efter ca 150 driftstimmar rekommenderas


AL-KO KHS 5204: Ergonomisk och kraftfull

Köpa vedklyv AL-KO KHS 5204

En lite starkare klyv som med sin klyvlängd på 52 cm lämpar sig perfekt för den lite större brasveden. Med avtagbara fötter och draghjul ger den optimal jobbkomfort och transport. Användarsäker med tvåhandsmanövrering och vänsterhandsskydd. Är lätt att transportera och förvara och det självklara valet för dig som vill ha mycket kraft för pengarna!

I korthet:

·       Kraftig och stabil klyvkil med lång hållbarhet – perfekt även för hårt trä

·       Tippvänlig med draghandtag och bakhjul för lätt förflyttning – avtagbara fötter för optimal arbetshöjd och klyvkomfort

·       Svetsad klyvkil med hög slitstarkhet

·       5 tons tryckkraft på 2 200 watt

·       Tvåhandsgrepp och stabilt skydd för vänsterhanden – automatisk avstängning vid överbelastning

·       Underhålls enkelt med hydraulikolja


AL-KO KHS 3700: Tung lättviktare

Köpa vedklyv AL-KO KHS 3700

Med sin nätta vikt på 35 kilo är denna klyv bland de lättaste på marknaden. Den står stabilt på marken och erbjuder 4 tons tryck på 1 800 watt vilket innebär bra prestanda till relativt liten energiförbrukning. Ett kanonalternativ för dig som vill ha en smidig och användarvänlig maskin.

I korthet:

·       Kraftig svetsad klyvkil med lång hållbarhet – bra till brasved såväl som hårdare trä

·       Draghandtag och bakhjul för lätt förflyttning, breda hjul för stabil placering

·       Lätthanterad och lättskött

·       4 tons tryckkraft på 1 800 watt

·       Tvåhandsgrepp och trygg skyddskåpa för vänsterhanden samt automatisk avstängning vid överbelastning

·       Enkelt underhåll med hydraulikolja


AL-KO KHS 3704: En stark liten rackare

Köpa vedklyv AL-KO KHS 3704

Liten i format och vikt, men mycket kraft under huven, det är KHS 3704. Med denna trygga och användarvänliga maskin täcker du dina brasvedsbehov utan problem. Står stadigt på marken och är med sin tryckkraft på 4 ton en stark liten rackare. Lätt att flytta och förvara. Det självklara valet för hemmaklyvaren.

I korthet:

·       Kraftig svetsad klyvkil med lång hållbarhet – bra till brasved såväl som hårdare trä

·       Draghandtag och bakhjul för lätt förflyttning, breda hjul för stabil placering

·       Lätthanterad och lättskött

·       4 tons tryckkraft på 1 800 watt

·       Tvåhandsgrepp och trygg skyddskåpa för vänsterhanden samt automatisk avstängning vid överbelastning

Enkelt underhåll med hydraulikolja


Ryobi RLS5A: Lite vassare för liten peng

Köpa vedklyv Ryobi RLS5A

För den lite större veden finns Ryobi RLS5A – klyver över decimetern längre klabbar än de flesta maskiner. Tryckkraften på 5 ton på 1 500 watts ger en skön fördelning prestanda/miljöpåverkan. Med justerbart stativ och ordentliga hjul står du stadigt och ergonomiskt på backen. Detta är maskinen för dig som vill ta nästa steg som hemmaklyvare!

I korthet:

·       Tvåhandsgrepp och automatisk återgång av anhåll

·       Draghandtag och bakhjul för lätt förflyttning

·       Justerbart stativ och rejäla hjul

·       Hela 5 tons tryckkraft på 1 500 watt

·       Tvåhandsgrepp och överbelastningsskydd för optimal säkerhet

·       Smidigt oljebyte för lätt underhåll


MTD LS 550: Tuffaste klyven i klassen

Köpa vedklyv MTD LS 550

Monsterklyv för dig som bara nöjer dig med det bästa och har behov av det starkaste av det starka. MTD LS 550 erbjuder just det – nästan industrinivå på klyvningen. Med ett enormt tryck på 25 ton klyver du rejäla klabbar på bara 19 sekunder. Maskinen är bensindriven, vilket gör att du slipper förlita dig på elkälla. Briggs & Stratton-motorn ger dig kraft och kvalitet i arbetet.

I korthet:

·       Bensindriven – du behöver inte förlita dig på elkälla

·       Klyver såväl vertikalt som horisontellt

·       Kopplas smidigt till bilens dragkrok vid förflyttning

·       Två års garanti från tillverkaren

·       190 kubik med hela 25 tons tryckkraft på 2 600 watt

·       Enkel och säker tvåhandsfattning

·       Enkelt att byta luft i hjulen och olja i motorn


AL-KO LHS6000S: Klyver stort och mångsidigt

Köpa vedklyv AL-KO LHS6000S

Här är maskinen för dig som vill ha det lilla extra. AL-KO LHS6000S klyver trän på över en meter – störst i test. Dessutom finns tillsatsbord för att klyva fler längder. Med höjdreglering i tre steg får du den ultimata komforten och möjligheten att ställa in exakt klyvtryck ger dig bäst prestanda. Dessutom är den lätt att flytta och förvara. Denna klyv ger dig lite mer.

I korthet:

·       Svängbart tillsatsbord för två vedlängder

·       Exakt begränsning av klyvtryck

·       Höjdreglering i tre steg

·       Slitstark och lätt att sköta

·       6 tons tryckkraft på 3 000 watt

·       Tvåhandsgrepp och utfällbara säkerhetsfötter

·       Inbyggt underrede för enkel transport


Ryobi RLS4A: Liten klyv för större trän

Köpa vedklyv Ryobi RLS4A

Liksom brorsan RLS5A får du med denna klyv en nätt maskin som klarar lite större klabbar på 52 cm. Med sina 45 kilo är denna maskin lättast i familjen. Den starka ramen håller veden stabilt på plats vid klyvning och draghandtaget och bakhjulen borgar för lätt förflyttning. Ett självklart val för dig som har basbehov men inte vill göra avkall på kvaliteteten.

I korthet:

·       Tvåhandsgrepp och automatisk återgång av anhåll

·       Draghandtag och bakhjul för lätt förflyttning

·       Gummibeläggning på handtaget för enkel manövrering

·       4 tons tryckkraft på 1 500 watt

·       Tvåhandsgrepp och stabilt skydd för vänsterhanden

·       Lätt att sköta och byta olja på


Vilken vedklyv är då bästa valet för mig?

Att köpa vedklyv är varken krångligt eller dyrt. Det man främst bör tänka på är i vilken omfattning man tänkt klyva. Är det för hemmabruk, för fritidshuset, för den egna öppna spisen? Eller vill man göra det i större skala, kanske som en del av ett eget företag? Det är här skiljelinjen mellan de olika maskinerna går. Tre av maskinerna klyver den vanligaste storleken på ved – 37 centimeter. Tre av maskinerna erbjuder klyvning på 52 cm för lite större brasved. Med två av klyvarna kommer man upp i storleksordningen 63 respektive 105 centimeter, vilket torde vara överkurs för nybörjaren.

Tre områden kan vara av intresse för den potentielle köparen: säkerhet, stabilitet/mobilitet och prestanda. I detta skiljer sig de flesta modeller inte åt. De har alla tvåhandsgrepp och vissa har även automatisk avstängning vid överbelastning. Alla har hjul och draghandtag, men vissa modeller (exempelvis AL-KO KHS 5204 och Ryobi RLS5A) har även justerbara ben för ökad ”ståkomfort”. Tryckkraft pendlar mellan 4 och 5 ton på en effekt av 1 500 – 1 800 watt och maskinvikt mellan 37 och 48 kg. De två större maskinerna har naturligtvis andra specifikationer, men de är främst av intresse för den som klyver i betydligt större volymer och för större bruk.

AL-KO är redan den stora vinnaren här, med inte mindre än fyra maskiner. Vad det egentligen står mellan är hur stora klabbar man vill ha och om man vill ha en höj- och sänkbar maskin eller inte. Den blir då en smula tyngre, men inte nödvändigtvis dyrare. Om man nöjer sig med en utan stativ kommer man definitivt under 3 000 kronor. I så fall är AL-KO KHS 3700 eller 3704, där i princip bara färgen skiljer, att rekommendera. Båda dessa får man dock ställa på arbetsbord eller -bänk. Med sin nätta storlek är de dock lätta att förvara.

Vill man istället ha den mer ergonomiska varianten står det mellan AL-KO KHS 5204 och Ryobi RLS5A, där båda klyver 52 cm med en tryckkraft på 5 ton. Viktskillnaden är marginell. Dock är den senare energisnålare än den förra, vilket återspeglas i priset. Till syvende och sist är det alltså upp till konsumenten hur miljövänlig han eller hon vill vara. Båda dessa modeller är vilket fall lämpliga för den som vill ta nästa steg, eller börja ”på ruta 2”. Vid ergonomisk klyvning håller dessutom kroppen längre, vilket ju också är en viktig investering.

Att tänka på när du köper vedklyv

Idag domineras marknaden av tre olika varianter av vedklyvar:

  • Den elhydrauldrivna

Detta är den vanligaste modellen för husägare. Det finns två olika varianter: en med vanliga uttag (enklare maskiner) och en med 3-fasuttag (starkare maskiner).

  • Den hydrauldrivna

Professionella vedklyvar drivs i de flesta fallen med hjälp av en traktormotor, genom hydraulsystemet.

  • Den ”tyngdlagsdrivna”

Dessa enklare modeller är billiga i drift och kan vara ett lämpligt alternativ för den som inte brukar mycket ved.

Köpa eller hyra?

Som med mycket annat gäller för vedklyven den gyllene regeln: ”man får vad man betalar för”. En bra och effektiv vedklyv är en dyr apparat, men i regel håller den längre än de billigare varianterna. Om ditt hushålls primära uppvärmningskälla är ved så kan en professionell variant vara att rekommendera.

Prestanda

Det som avgör en vedklyvs prestanda är i huvudsak klyvkraft, motoreffekt, kapacitet och kubblängd. Vedklyvens styrka mäts i den klyvkraft (ibland även kallat ”tryck”) med vilken vedkubben klyvs. Klyvkraften hos en standardmaskin brukar vanligtvis ligga runt 4-7 ton. En klyvkraft på 4 ton kan anses vara svag och rekommenderas därför enbart för enklare bruk. En sådan maskin lämpar sig bäst för torrt och trä med låg täthet – exempelvis tall och gran. För den vars hushåll helt värms upp av vedeldning rekommenderas en starkare modell.

Motoreffekten, som avgör maskinens klyvkraft, brukar normalt vara 1500-3000 W. Generellt följer klyvkraften motoreffekten: stor motoreffekt ger stor klyvkraft. Om du hittar en maskin som sägs ha hög klyvkraft men låg motoreffekt så finns risken att klyvkraften är överreklamerad.

När man pratar om en vedklyvs kapacitet menar man maskinens snabbhet. Hur mycket ved klyver den på en viss tid? Kapaciteten beror enbart delvis på klyvkraft och motoreffekt, och det går att hitta maskiner som trots en hög motorkraft har en låg kapacitet.

Om din ved är av trä med hög densitet så är en maskin med hög klyvkraft att föredra framför en maskin med låg klyvkraft men med hög kapacitet. Tiden sparar du ändå in genom att maskinen kan ta sig an det träslag du vill klyva.

Även klubblängden bör tas i beaktande. Ju kortare klubblängd desto fler kubbar att såga och klyva – det vill säga: mer tidskrävande arbete.

Säkerhet

Säkerhet är viktigt. Kanske känner du någon som har förlorat en kroppsdel vid vedklyvning? De flesta olyckorna har orsakats av skruvklyven, en äldre variant som inte längre finns på marknaden. De flesta av dagens vedklyvar är utrustade med ordentliga säkerhetsanordningar. Men maskinerna är starka och bör trots säkerhetsanordningar användas med försiktighet. Många vedklyvar kräver idag så kallad tvåhandsmanövrering. Detta innebär att du måste använda båda händerna för att starta klyvningen. Om du skulle släppa handtagen så stannar maskinen och klyven åker tillbaka till ursprungsläget. Med vissa maskiner finns det dessvärre en risk för att ved snärtar upp, och därför rekommenderas skyddsglasögon, skyddshandskar och långärmad tröja.

Även strömtillförseln kan vara värd att tänka på. Hur och var kopplas strömmen in? Kontakten bör vara placerad på ett ställe så att sladden inte kläms mellan kubbar eller stativ, och inte är i vägen för dig när du klyver din ved.

Slutligen: var noga med att läsa och följa de säkerhetsföreskrifter som medföljer din vedklyv.

Storlek och tyngd

En annan viktig faktor är maskinens storlek och tyngd. Förråd, verkstäder och garage har en besvärlig tendens att vara överfulla, varför en mindre, eller en upp- och nedmonteringsbar maskin kan vara att föredra. Ska maskinen flyttas är det också bra om det inte väger alltför mycket, alternativ att den är utrustad med hjul.

Tids- och energibesparande funktioner

För den som har mycket ved att klyva och ont om tid kan en kombinationsmaskin vara ett bra alternativ. Dessa – förhållandevis kostsamma – maskiner kapar och klyver veden i ett och samma moment.

Men även för den småskalige klyvaren finns det ett antal funktioner som kan underlätta arbetet. I vissa fall ingår inte dessa i maskinen du köper, utan måste tillförskaffas separat.

  • Ställning.

Många vedklyvar säljs utan stativ, och om man inte har något att ställa maskinen på måste man sitta på knä och arbeta – vilket varken är bekvämt eller ergonomiskt.

Det är inte bara dina knän du bör tänka på när du klyver din ved, utan även din rygg. Du har bara en sådan, och den slits ofta på andra sätt. Här kan ett uppsamlingsbord vara till hjälp. Veden samlas upp på en yta i midjehöjd, vilket gör att du slipper böja dig för att ta upp den kluvna veden från marken.

  • Dubbla knivar.

Med de flesta klyvare medföljer endast en 2-vägskniv, men till många går det att köpa till en dubbel kniv – en så kallad 4-vägskniv. Dessa är utrustade med en dubbel klinga, som framifrån ser ut som ett kryss och som klyver en kubbe i fyra delar istället för två.

Det är inte bara du som behöver skyddas, utan även maskinen. Till flera maskiner finns det höljen man kan trä över maskinen för att skydda mot fukt när den inte används.

Bygga själv?

För den händige finns ytterligare ett alternativ: att bygga en egen vedklyv. För hemsidan alternativ.nu har Ingmar Andersson gjort en ritning och en guide i hur en sådan kan byggas med gammalt skrot. I en video demonstreras och förklaras dessutom den enkla, billiga och effektiva maskinen.