Vedpanna

Köp vedpanna med självförtroende

Innehåll på den här sidan

 1. Bäst i test av vedpannor 2017
 2. Vilken vedpanna ska jag då välja?
 3. Att tänka på & köpguide

Att använda vedpannor till uppvärmning av villa och radhus är ett av dem mest miljövänliga och billigaste sätt att värma upp huset. Med en bra vedpanna blir huset uppvärmt på ett optimalt sätt. Dock är det viktigt att välja rätt vedpanna, och se till att man har rätt utrustning. En dålig vedpanna ger dålig prestanda och mer utsläpp, därför är det viktigt att välja rätt vedpanna efter dina personliga behov och önskemål. Vill du veta mer om vilken vedpanna som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan. Nedan kommer testerna av marknadens bästa vedpannor.

Introduktion: Tips inför köpet av din nya vedpanna

Som med alla köp så finns det olika saker att tänka på när det gäller att köpa en vedpanna. Det finns många olika faktorer såsom storlek, prestanda och pris. Det viktigaste är att hitta rätt vedpanna till just dina behov. En annan fördel är att rotavdraget kan nyttjas vid installation av vedpannor, rådfråga därför vidare med ditt hem kommun.

Fördelarna med att använda sig av en vedpanna vid uppvärmning är många, exempelvis:

 • Det är miljövänligt – En förnybar energikälla
 • Ekonomiskt – Billigt sätt att uppvärma
 • Om man hugger sin egen ved, ser många det som en del av en längre tradition och även som vardagsmotion.

Det viktigaste är att man eldar korrekt och det krävs att man har rätt utrustning. Ett bra tips är att använda sig av en ackumulator tank, detta för en optimal förbränning men även för att uppfylla utsläppskravet av tjärhaltiga ämnen inom tätbebyggt område.

Vi rekommenderar även att en tekniker installerar din vedpanna.

Viktiga faktorer som man även kan tänka på utifrån sina personliga behov är som följande:

Effekt: Till en vanlig vila behövs ungefär 20-25 kW.

Bränslevolym: En stor volym minskar arbets börden.

Pris: De olika vedpannorna finns i många olika pris kategorier.

Vattenvolym: Ju mindre vattenvolym ju fortare går eldningen.

Verkningsgrad: Det går åt mindre bränsle ju högre verkningsgrad.

Oavsett vilka behov du har, så finns det en vedpanna för dig. Med detta test vill vi hjälpa dig hitta rätt vedpanna. Vi har testat fem vedpannor som finns på marknaden nu och resultatet blev följande:

CTC V40 Lambda: För dig som vill ha det bästa

Köpa vedpanna CTC V40 Lambda

På en första plats finns CTC Vedpanna v40 med inbyggd Lambda system. Denna vedpanna är i toppklass. Med en verkningsgrad upptill hela 92 % är den effektiv och dessutom använder vänlig. Den finns i två olika modeller och är ny på marknaden. Denna vedpanna är till för dig som letar efter en innovativ lösning. Den har många fördelar.

En keramisk brännkammare med turbulens som i sin tur ger extremt låga emissioner. Pannans goda värmeöverföring ger dessutom en hög pannverkningsgrad. Luckorna har samma lås som en bildörr. Det finns en använder vänlig display så den är lätt att använda.

Denna panna ska kopplas mot ett ackumulatorsystem, och CTC rekommenderar ett system med stor volym för bästa komforten. När du köper en panna med lambda systemet så köper du en högpresterande panna. Lambdasystemet innebär att en lambdasond automatiskt styr två spjällmotorer: en för primärluft och en för sekundärluft.

Resultatet blir en optimal förbränning.

V40 Lambda har en effekt på 40 kW, och har en vattenvolym på 105 liter.

Rekommenderat ackumulatortanksvolym är 2000-3000l.

Med denna panna är det lätt att sota och all uraskning sker på framsidan. Denna panna är till dig som vill ha maximum effekt med minimum ansträngning!

Sugande fläkt – Spaksotning – Höger/vänsterhängda dörrar – Låga emulsioner – 92 % verkningsgrad!


Nibe VEDEX 3300: Stabilitet i fokus

Köpa vedpanna Nibe VEDEX 3300

Bästa pris: 33495 SEK på Din VVSbutik Fler butiker

VEDEX 3300 har en sugande rökgasfläkt och max vedlängd är 0,5 m. Pannan är avsedd att anslutas till en yttre vattenvärmare. Den har en högverkningsgrad på 90 %.

Detta är en effektiv vedpanna som bygger på en omvänd förbränningsprocess. Detta gör att pannan maximalt utnyttjar veden och ger låga utsläpp.

Den styrs av ett tvåstegs sugfläkt, och värmer effektivt och ger en stabil förbränning. Nibe vedpannor är för dig som vill ha en tillförlitlig och kostnadseffektiv vedpanna som ger en jämn förbränning. Rekommenderat ackumulatortanksvolym är 1000-2000l.

Denna panna kan dessutom konverteras med köp av tillsats till eldning av pellets, detta gör att man får många möjligheter med denna vedpanna.

Maxeffekt är 40 kW, medeleffekten ligger på 35 kW. Vattenvolym i pannan är 65l.

Vedpannan har dessutom en neutral design som gör att den kan placeras på olika ställen i hemmet.

Tvåstegs sugande fläkt – Miljögodkänd – 90 % verkningsgrad!

Bästa pris: 33495 SEK på Din VVSbutik Fler butiker


CTC Parca 300: Välbeprövad vedpanna

Köpa vedpanna CTC Parca 300

Denna vedpanna är ovanlig! Perfekt för dig som vill ha något speciellt.

Den placeras i köket tillsammans med en ved eller elspis. Samtidigt som den är ovanlig är den beprövad. Den levereras i tre olika storlekar och är väldig kompakt – endast 410 mm bred. Den kan också kopplas mot en ackumulatortank tillsammans med en Laddomat 21 (tillbehör).

Det finns som nämnt tre olika storlekar på denna panna:

312: En effekt på 17 kW, och en vattenvolym på 22l.

314: En effekt på 20 kW, och vattenvolymen är 28l.

318: Effekt på 25 kW, och vattenvolym på 34l.

Det finns en storlek som är anpassad till allas kök. Denna vedpanna är perfekt för dig som letar efter en mindre vedpanna, och vill ha en funktionell och beprövad lösning.

Gråmålade luckor – Beprövad – Kompakt


CTC V25 FG: Högeffektiv Kombipanna

Köpa vedpanna CTC V25 FG

Denna vedpanna är högeffektiv samtidig som den har en miljöanpassad förbränning. Denna panna är för dig som tycker om att ha möjligheter. Den är avsedd för fasta bränsle, med fokus på ved men den kan även eldas med olja, briketter, flis, pellets och den är förberedd för eldrift.

Den är effektiv och högeffektiv = för dig som vill ha en bra kombination.

Den arbetar enligt omvänd förbränningsprincip med ett keramiskt förbränningsrum, som ger optimal förbränning och det ger höga temperaturer som i kombination med eldning i ackumulatortankar ger en hög förbränning och vidare en bra och effektiv verkningsgrad. Den har en effekt på 32kW med ved, 40 med olja och 1×6 med EL.

Vedpannan är försedd med gjutjärnsroster och klarar halvmetersved.

Rekommenderat storlek på ackumulatortank är 1000-2500 liter.

Pannan har en vattenvolym på 265l.

Denna panna har dessutom en inbyggd kopparfordrad varmvattenberedare som har en volym på 115 liter som gör att du alltid har tillgång till varmvatten, det gör det bekvämt och smidigt!

Med dubbla direktspjäll på framsidan som underlättar tändning och påfyllning. CTC Vedpanna V25 FG är dessutom miljövänlig.

Den finns i två varianter.

Kombipanna – Högeffektiv


Nibe Alpha Kombi: Bästa pris

Köpa vedpanna Nibe Alpha Kombi

1.     Villapanna för ved, pellets, el och olja. Den har en svängbar lucka som gör det enkelt att rengöra och utföra service. Isoleringen består av miljövänlig mineralull, vilket ger låga värmeförluster. Den är miljögodkänd och enkelt att installera. Med ett lågt pris, är den det rätta valet för dig som har fokus på priset.

Rekommenderat ackumulator storlek är 5001000 liter.

Nibe Vedpanna Alpha Kombi är en bra vedpanna som lämpar sig för de flesta brännare med fram- åtriktad brännarlåga.

Den har en maxeffekt på 20kW och en medel effekt vid eldning på 15 kW. Denna vedpanna tillämpar sig också av omvänd förbränning för bästa effekt. Denna kombinations vedpanna är dessutom för sedd med isolerade luckor. Denna isolering är av värmebeständigt, icke värmeledande material, med hjälp av det minimeras värmeförlusten.

Pannan har också en cylindrisk, vattenkyld eldstad. Vedpannans konstruktion ger en optimal förbränning med en hög verkningsgrad.

För att underlätta rengöring och service är brännkammarluckan svängbar och har inspektionsglas. Denna vedpanna är användarvänlig.

Med det låga priset och den bra kvalitén så är denna vedpanna ett bra val.

Bra Pris – Enkel att använda – Miljövänlig


Vilken vedpanna är då bästa valet för mig?

Oavsett vilka behov du har finns det en vedpanna för dig. Vedpannan som vann i vårt test är CTC Vedpanna V40 Lambda med den får du mycket av allt! En ny innovativ lösning som passar den som har mycket erfarenhet med vedpannor men även nybörjare, då den är använder vänlig.

De övriga vedpannor som finns med i testet har alla olika egenskaper och passar till olika utrymme såväl som plånbok. Nummer två på testet Nibe Vedpanna VEDEX är en bra lösning, med en hög verkningsgrad men vedpannan är även ekonomisk. Den ger en maximal förbränning med en neutral design, detta lämpar sig för om man vill placera vedpannan var den är synlig.

På tredje platsen finns CTC Vedpanna Parca 300 den är pålitlig och beprövad, den har funnits på marknaden länge. Den kallas även för en kökspanna då den installeras i köket. Den är smidig och effektiv. Den finns dessutom i tre olika storlekar, så den är anpassningsbar och kompakt. Oavsett vilka utrymme du har, stort eller litet, så finns det en vedpanna för dig och dina behov.

På en fjärde plats finns CTC Vedpanna V25 FG den är effektiv och miljövänlig. Och dessutom smidig och användarvänlig. Det är rätt vedpanna för den som vill ha möjligheter. Den kan eldas med ved men även andra typer av bränsle.

På sista platsen finns Nibe Vedpanna Alpha Kombi med denna villapanna får du mycket för priset. En av marknadens lägsta priser för en bra panna som båda kan hantera ved, el, olja och pellets. Ett bra köp till ett bra pris. Denna vedpanna är avsedd för dig som vill ha en bra vedpanna till lägsta pris.

De fem vedpannor i vårt test är de främsta på marknaden. Vi hoppas att vårt test underlättar ditt val av vedpanna.