Vedtransportör

Köp vedtransportör med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av vedtransportörer 2017
  2. Vilken vedtransportör ska jag då välja?

I testet har vi valt vedtransportörer från tre olika tillverkare; Faxes, Per Wikstrand & Bala Agri AB. produkterna varierar i storlek, allt från mindre maskiner på fyra meter till stora bestar på över fem meter! I testet har maskinernas funktioner, arbetsförmåga, användarvänlighet och hållbarhet tagits i beaktande vid bedömningen. Gemensamt för alla maskiner är att bandbredd och motorstyrka är ungefär densamma samt att samtliga är höj och sänkbara.

Vedtransportörer kommer i många olika storlekar och utföranden och levereras ofta i sektioner som skruvas fast i varandra. Viktigt att tänka på vid köp av en vedtransportör är att den ska vara lätt att förflytta, att längd och bredd är adekvat för behovet och att motorn bör vara  monterad på transportörens övre del för säkrare drift.


Warning: json_decode() expects parameter 1 to be string, object given in /home/workeyse/pristest.se/wp-content/plugins/prisjamforelse/prisjamforelse.php on line 44

Faxes fabriks AB Vedtransportör

Köpa vedtransportör Faxes fabriks AB Vedtransportör

Arbetsförmåga: Maskinen har en bandhastighet på 0,6/m per sekund vilket passar utmärkt för den med mindre behov av vedtransport.

Funktioner: En utmärkt maskin för den prismedvetna! En lättmonterad maskin som levereras i 2 ½ meters sektioner som enkelt skruvas fast i varandra. Motor monterad på maskinens topp. Ett stort plus för denna modell är en bandsträckare i maskinens nedre del som gör det möjligt att sträcka ut bandet vid behov! Fasvändare är också ett plus ifall motorns rotationsriktning måste ändras.

Användarvänlighet: Lättmonterad och enkel konstruktion gör denna maskin perfekt för den oinvigde vedhuggaren såsom veteranen. Det faktum att konstruktionen endast väger 75 kg gör det enkelt att förflytta maskinen precis där du vill ha den!

Hållbarhet: Tillverkaren garanterar hela 20 års försörjning av reservdelar ifall något skulle gå sönder!

Resultat: Med tanke på att maskinen har de flesta funktioner man skulle kunna förvänta sig som konsument och det faktum att den dessutom är användarvänlig gör att denna maskin hamnar högt på önskelistan! Tydliga instruktioner för montering och underhåll är också ett plus! Att den dessutom har räfflade gummiband med dubbla lager och väl tilltagna medbringare i galvaniserad plåt gör att detta blir vår solklare testvinnare! En vinsch för att höja och sänka anordningen hade varit ett plus samt om vedrännan varit förzinkad.


Per Wikstrand AB vedtransportör

Köpa vedtransportör Per Wikstrand AB vedtransportör

Arbetsförmåga: Maskinen har en bandhastighet på hela 1,35 m/s transporterar veden blixtsnabbt till dess destination!

Funktioner: Motor med motorskydd och fasvändare i övre delen av maskinen och två uppsättningar hjul framtill och på undersidan av maskinen underlättar eventuell transport. Höj och sänkbar med vinsch. Spännanordning för justering av bandet är också ett plus.

Användarvänlighet: Svårmonterad men annars ypperlig maskin! Lätt att höja och sänka.

Hållbarhet: Generöst tilltagen garanti på hela två år.

Resultat: En maskin med alla de funktioner man kan förvänta sig! Kul att maskinen kan transportera träet mycket fort. Maskinen är tung så dubbel hjuluppsättning är mycket praktiskt! Har en maxhöjd på 2,9 meter vilket kan ge lite övrigt att önska. Sammantaget en välkonstruerad maskin med ordentligt tilltagen garanti gör detta till vår silvermedaljör i testet. Tydliga instruktioner för montering, skötsel och felsökning gör ändå att denna maskin inte avskräcker nybörjaren trots dess imponerande dimensioner! Ett plus hade varit om vedrännan varit galvaniserad.


Bala Agri vedtransportör

Köpa vedtransportör Bala Agri vedtransportör

Arbetsförmåga: Information saknas!

Funktioner: Liten och nätt maskin på 4,4 m! Vedränna i galvaniserad plåt gör att maskinen är skyddad i vått och torrt! Enkel att justera höjden med medföljande vinsch monterad på hjulbasen. Motorskydd och fasvändare ingår som standard vilket är ett plus ifall steken måste vändas åt rätt håll!

Användarvänlighet: Lättmonterad konstruktion med greppvänlig vev för att höja och sänka maskinen.

Hållbarhet: Ett års garanti.

Resultat: Lättmonterad och användarvänlig. Får plus för att hela vedrännan är i galvaniserad plåt! Stort minus för avsaknad av information om produkten och avsaknad av manual på tillverkarens hemsida! Sammantaget vår bronsmedaljör i testet på grund av viss avsaknad av information, trots gedigen konstruktion som är skyddad mot väder och vind!


Vilken vedtransportör är då bästa valet för mig?

Detta är förstås bara ett litet smakprov på alla maskiner som finns ute på marknaden men fördelen med att köpa en svensktillverkad maskin är förstås att man slipper allt krångel med import och det faktum att om något skulle gå sönder eller om det mot förmodan är fabrikationsfel på produkten är det långt enklare att få hjälp eller häva köpet om man inte är nöjd. I testet har vi endast testat maskiner med gummiband men det finns andra varianter som drivs med kedjelänk.

Frågan är förstås, vilken bör man välja som konsument? Båda varianterna har förstås sina för och nackdelar. Transportörer med gummiband är pålitliga och har liten tendens att fastna i jämförelse med kedja. Däremot lämpar sig kedjedrivna vedtransportörer bättre om man ska arbeta vid låga temperaturer. En annan fördel med kedjedrivna transportörer i kontrast till deras banddrivna motparter är att det är billigt att byta ut en trasig länk i kedjan i jämförelse med gummiband; där hela gummibandet ofta måste bytas ut för att bibehålla ursprunglig funktion.

En annan viktig aspekt att ha i åtanke som konsument är förstås transportbandets förmåga att transportera bort den ved man producerar. Äger man som konsument, eller går i tankebanor att köpa, en vedklyv är det minst lika viktigt att fundera på om vedklyv och transportband är kompatibla med varandra. En effektiv maskin som snabbt producerar den ved man behöver måste förstås även ha en vedtransportör som även den är adekvat för behovet och då kan en större maskin ändå vara det mest lämpade. Har man mot förmodan en mycket ansträngd budget är andrahandsalternativet att köpa begagnade maskiner men man bör som konsument ha i åtanke att  se till att alla delar är i gott skick, att alla instruktioner för montering och skötsel följer med samt förvissa sig om hur många kubik trä maskinerna har producerat samt transporterat.
Warning: json_decode() expects parameter 1 to be string, object given in /home/workeyse/pristest.se/wp-content/plugins/prisjamforelse/prisjamforelse.php on line 44