Verktygsvagn

Köp verktygsvagn med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av verktygsvagnar 2017
  2. Vilken verktygsvagn ska jag då välja?

Att välja rätt bland markadens utbud av verktygsvagnar är inte det lättaste. De kommer i en rad olika storlekar och det finns alternativ för både hobbysnickaren som vill tillverka små husdekorationer på hemmaplan samt fullblodsproffset som reser runt för att arbeta på olika platser. Vissa inkluderar en komplett uppsättning verktyg för den som vill starta en ny samling och andra erbjuder plats för den som redan innehar verktyg och vill ha bättre ordning i garaget.

Det är därför viktigt att veta exakt vad man vill med sitt snickeri och vart man planerar att hålla till innan man väljer sin vagn. Det kan till exempel vara värt att offra viss funktionalitet för att få en bastant byggd vagn om man planerar att arbeta på platser där den utsätts för risker, så som en stor byggarbetsplats. På samma vis är inte hållbarheten det allra viktigaste om man ämnar förvara vagnen på ställen där den är ordentligt skyddad, så som en bil, men behöver flyttas ofta från olika platser.

För att hjälpa dig hitta det som passar har vi tittat på åtta olika verktygsvagnar och jämfört deras funktionalitet, transportförmåga, hållbarhet och säkerhet. Till vår hjälp har vi tagit professionella snickaren Tim Ljungberg från Familjens Sundgren Bygg AB som ger sin syn på de olika alternativen.

Bahco 1470K5

Köpa verktygsvagn Bahco 1470K5

Denna vagn kommer laddad med Bahcos högkvalitativa verktyg (kan även via många sidor köpas utan verktygen till ett kraftigt rabatterat pris) och är tillverkad i hållbart material med en extra innervägg för att skydda mot eventuella bucklor. Centrallås finns även så att vagnen kan lämnas obevakad vid behov och de kullagrade hjulen är gjorda i gummi som innebär att den kan tas med även till de flesta platser utan att riskera slitage på golvet. För hantverkare med ett behov av många olika verktyg som kommer att arbeta på platser där risk för slitage av både vagnen och eventuella ytor den dras över förekommer lämpar sig denna modell mycket väl.

Denna skulle jag sätta överst på listan. Bahcos grejer är kända för kvalitet i snickarvärlden och det känns bra ha något som man vet håller för det mesta och går att ta med i stort sätt överallt även om den känns lite tung


TengTools 715 delar

Köpa verktygsvagn TengTools 715 delar

En stor vagn med en färdig uppsättning verktyg som enkelt fraktas mellan olika platser med tydlig struktur och plats för varje individuellt verktyg. För en hantverkare som jobbar på både större projekt där vagnen kan lämnas statisk under längre tid har den med sina 16 lådor mycket förvaringsutrymme samt god säkerhet då dessa är individuellt låsbara. Lådorna kan dock monteras isär för att förflyttas mellan olika platser och mindre projekt utan man behöver ta med sig hela den tunga vagnen.

Den här är ju verkligen till för någon som behöver många verktyg och det gör ju vissa. Stort plus att det går att montera ned den i mindre delar så man slipper ta med sig allting överallt samtidigt som den kan ge mycket förvaringsutrymme på en och samma plats.


Ferax EVA

Köpa verktygsvagn Ferax EVA

I denna vagn ingår en uppsättning om 160 verktyg men den erbjuder även plats för redan innehavd utrustning då de två understa av dess sex lådor kommer tomma. För enkel förflyttning har vagnen svängbara hjul som även kan låsas fast för hantverkaren som behöver flytta vagnen säkert mellan arbetsplatser utan att den flyttar sig i bak på t.ex. en skåpbil.


VidaXLs vagn kommer utrustad med en komplett uppsättning av de verktyg som kan tänkas behövas på en professionell arbetsplats. Den är tillverkad i hård metall som likt ovan nämnda vagnar gör det möjligt att ställa den på platser där flygande eller fallande föremål kan förekomma. Förflyttning av den tunga vagnen underlättas av fyra hjul som gör att den smidigt kan transporteras mellan arbetsplatser.


Ampro med verktyg och 326 delar

Köpa verktygsvagn Ampro med verktyg och 326 delar

Ampro erbjuder här en vagn med mycket plats för förvaring som även kommer med en stor uppsättning verktyg på köpet. Den är byggd med tunga dubbla väggar och har även central låsning på sina sju kullagrade lådor.

På plats tre till fem hittar vi tre relativt likande alternativ. Ferax vinner av de tre då den erbjuder lite tomt utrymme för att förvara sådant man redan har eller något annat man skulle tänkas vilja ha med sig. I övrigt känns de likvärdiga i funktionalitet.


Universal Verktygsvagn med verktyg

Köpa verktygsvagn Universal Verktygsvagn med verktyg

Mycket funktionell vagn där köparen får en rejäl uppsättning verktyg på köpet fördelade i fem av vagnens sju lådor. De övriga två kommer tomma för förvaring av specialverktyg eller annan utrustning. Vagnen är bland de högsta på denna lista med sina 93 centimeter i höjd och kan med sin maxlast på 700 kg, trots hjul, kännas tung att transportera. Detta kompenseras av att den har en arbetsyta på toppen istället för, som de flesta av konkurrenterna på denna lista, ha extra smålådor på ovansidan.

Även denna påminner ju om de tre tidigare nämnda. Kan dock vara bra för den som ofta har ett behov av en extra arbetsyta med den specialanpassade toppen. I de flesta fall är detta dock inte helt nödvändigt och jag skulle föredra det smidigare förvaringsutrymmet som konkurrenternas modeller har på ovansidan.


Ferax verktygsvagn TOM

Köpa verktygsvagn Ferax verktygsvagn TOM

Denna vagn kommer med samma funktioner som Ferax verktygsvagn EVA som nämnts tidigare i testet. Den kommer dock till ett betydligt lägre pris då den ej innehåller några verktyg. Den passar sig således för den som redan har en stor uppsättning verktyg och vill få ett ordnat sätt att förvara dem och ett smidigt sätt att frakta dem mellan olika platser.


VidaXL Verktygsvagn i svart och gul plast

Köpa verktygsvagn VidaXL Verktygsvagn i svart och gul plast

Denna vagn som är av det mindre slaget och kommer utan verktyg passar användaren som redan har en mindre uppsättning verktyg och vill ha en enkel lösning för förvarning och transport. Vagnen är byggd i det lättare materialet polypropen och har tre löstagbara delar. Har man tänkt åta sig mindre snickerijobb där man kan återvända till en säker plats för att låsa in lådan efteråt är denna vagn ett bra alternativ.

Denna erbjuder ju inte i närheten samma säkerhet eller hållbarhet som de andra vagnarna i detta test men är riktigt bra om man ska in och ut snabbt ur, exempelvis, en lägenhetsbyggnad för att göra småjobb. Den erbjuder kanske inte det bästa skyddet men denna sorts vagn är ett givet komplement på de flesta byggfirmor.


Vilken verktygsvagn är då bästa valet för mig?

Resultatet i detta test baserar sig huvudsakligen på vagnens förmåga att lagra många verktyg och även skydda dem från yttre påfrestningar som kan uppstå på de flesta arbetsplatser. Därför blev Bahcos vagn vinnare då den erbjuder just detta samtidigt som några av marknadens bästa verktyg följer med. Vinnaren följs tätt av TengTools alternativ som kniper andraplatsen på grund av att dess löstagbara delar gör den mer funktionell än konkurrenternas.

Vagnar utan verktyg har hamnat längre ned på listan då utformningen ofta är anpassad för just de varianter som följer med i vagnarna. För den som redan har mycket verktyg eller inte har ett behov av den ofta enorma uppsättning som följer med är dessa dock fullgoda alternativ till lägre pris.