Vertikalskärare


Bäst i test vertikalskärare 2017

Har du alltid drömt om den perfekta gräsmattan? Tätt, jämnt, smaragdgrönt gräs, fritt från mossa. Det krävs både tid och tålamod. Införskaffa en god vertikalskärare/ mossrivare och bespara timmars hårt slit.

Vi guidar dig på hur du använder en vertikalskärare, vad du bör tänka på när du köper en samt vilka som är bäst i test.

 1. Bäst i test av vertikalskärare 2017
 2. Att tänka på
 3. Köpguide för vertikalskärare

Wolf Garten VA 346 E: Bäst i test av vertikalskärare för mindre ytor

Köpa vertikalskärare Wolf Garten VA 346 E

Egenskaper:

 • Arbetsbredd 34 cm
 • Arbetsdjup 12 mm
 • Motoreffekt 1600 W
 • Uppsamlare 45 L
 • Vikt 15 kg

Denna modell vann Gör-det-självs stora test av vertikalskärare våren 2015. Den är eldriven och är främst anpassad för mindre ytor. Förutom att maskinen redan vertikalskär och river mossa kan du även välja till en luftaraxel, så du kan lufta din gräsmatta lite extra mellan vertikalskärningarna. Innan användning bör gräset vara kortklippt, inte högre än 4 cm. För att maskinen inte ska ta onödig plats går styret att fälla ihop.


AL-KO 38E Combi Care Comfort: För dig med en stor gräsmatta

Köpa vertikalskärare AL-KO 38E Combi Care Comfort

Egenskaper:

 • Arbetsbredd 38 cm
 • Arbetsdjup 5 lägen
 • Motoreffekt 1300 W
 • Uppsamlare 55 L
 • Vikt 14 kg

Har du ett större gräsområde som behöver pysslas om är denna modell för dig. En eldriven vertikalskärare som med sina 3- delade knivar luckrar upp och luftar din gräsmatta med stor framgång. Innan du tar ut denna tungviktare på en sväng bör gräsmattan vara torr samt kortklippt. Dessutom ger det komfortabla och justerbara handtaget dig en möjlighet att arbeta ergonomiskt. Denna är som sagt perfekt för större områden, men är området som ska bearbeta större än 800 kvadratmeter finns det andra vertikalskärare på marknaden som är bättre lämpade för uppgiften.


Bosch AVR 1100: En mossrivare redo att användas

Köpa vertikalskärare Bosch AVR 1100

Egenskaper:

 • Arbetsbredd 32 cm
 • Arbetsdjup 10 mm
 • Motoreffekt 1100 W
 • Uppsamlare 50 L
 • Vikt 10 kg

En variant med 4 lägen på arbetsdjupet som befriar din gräsmatta från mossa, ogräs och löv. Den har ett så kallat Jet Collect-system med borsstålblad som avlägsnar djupt rotat ogräs, förhindrar stopp i systemet samt ökar mängden på uppsamlandet per användningspass. Styret och uppsamlingsbehållaren är båda hopfällbara för ökat platsbesparande. Den kommer dessutom i endast två delar så den är lätt att montera ihop. Vid användning rekommenderas det att gräset ska vara fuktigt för bästa effekt.


Gardena Elektrisk EVC 1000: En kompakt vertikalskärare som gör jobbet

Köpa vertikalskärare Gardena Elektrisk EVC 1000

Egenskaper:

 • Arbetsbredd 30 cm
 • Arbetsdjup 9 mm
 • Motoreffekt 1000 W
 • Uppsamlare Tillgängligt som tillbehör
 • Vikt 10.5 kg

En kompakt elektrisk vertikalskärare som är lätt att manövrera och är avsedd för den mindre trädgården. Med sina skarpa blad av galvaniserat rostfritt stål utför den sitt arbete med effektivitet och finess. Den har ett fiffigt transportläge med en säkerhetsfunktion där bladen fälls upp för att undvika skador. Arbetsdjupet kan på praktiskt sätt justeras via en spak på sidan av handtaget, och skaftet kan enkelt plockas isär för att underlätta vid transport och förvaring.


Stiga SV 213 E: När lagomt är bäst

Köpa vertikalskärare Stiga SV 213 E

Egenskaper:

 • Arbetsbredd 32 cm
 • Arbetsdjup 40 mm
 • Motoreffekt 1300 W
 • Uppsamlare 40 L
 • Vikt 10.2 kg

Den mindre varianten i Stigas SV-serie. En elektriskt driven vertikalskärare/mossrivare för mindre och normalstora arbetsområden. Den har 4 lägen för arbetsdjupet, men går inte lika djupt som sin storebror SV 415 E. Mossan avlägsnas trotts detta mycket elegant och effektivt. För den som inte vill ha en uppsamlare som är av plast är denna att föredra då materialet istället är av textil.


Stiga SV 415 E: För effektivt arbete – perfekt för normalstora gårdar

Köpa vertikalskärare Stiga SV 415 E

Egenskaper:

 • Arbetsbredd 38 cm
 • Arbetsdjup 13 mm
 • Motoreffekt 1500 W
 • Uppsamlare 50 L
 • Vikt 14.4 kg

En extra djupgående eldriven maskin som även river bort mossa på ett effektivt och rejält sätt i din trädgård. Denna variant är avsedd för områden som är normalstora till ytan, perfekt för de flesta trädgårdar. Den har en ytterst kraftfull motor med en stor uppsamlare gjord av plast. Styret är fällbart vilket underlättar vid förvaring eller transport.


Wolf Garten VS 302 E: Lättmanövrerad vertikalskärare

Köpa vertikalskärare Wolf Garten VS 302 E

Egenskaper:

 • Arbetsbredd 30 cm
 • Arbetsdjup 12 mm
 • Motoreffekt 1200 W
 • Uppsamlare 35 L
 • Vikt 11 kg

Sist ut i vår artikel är WOLF-Gartens minsta modell, en vertikalskärare som även den är anpassad för mindre ytor. Den är lätt att manövrera och transportera, främst för att den inte väger så mycket. Detta påverkar dock inte kvalitéten då den levererar i både kraft och funktion. Vidare har styret en smidig höj- och sänkfunktion så den ska passa alla och handtaget kan fällas ihop vid behov.


Att tänka på när man köper vertikalskärare

Vad är skillnaden mellan vertikalskärare och mossrivare?

Ett komplement till  vertikalskärare är mossrivare vars valsar har räfsor. Den räfsar gräset på ytan, drar med sig ogräs och kan användas före klippning. Notera att den inte verkar på djupet med näringsomsättningen för ett starkare och friskare gräs. Flertalet maskiner är kombinerade vertikalskärare/mossrivare, som multiverktyg – och kommer både med knivvalsar som räfsvalsar.

Ska jag välja kombinerad vertikalskärare/mossrivare?

Med kombinerade vertikalskärare/ mossrivare krävs enbart en maskin för att utföra två arbeten. Du spar både pengar och förvaringsutrymme. Sök efter en vertikalskärare med avtagbara knivvalsar och medföljande räfsvalsar. Avtagbara valsar förenklar rengöringen efter användning och skarpa knivar/räfsor av rostfritt stål håller fler säsonger.

Vad exakt innebär vertikalskärning?

Vertikalskärning av gräsmattan är en metod för att luckra jorden och avlägsna mossa och annat ogräs. Det bör som regel göras vid fuktig mark en gång per år. Vertikalskäraren ser ut som en gräsklippare men är försedd med valsar med knivar vilka skär marken vertikalt i små skåror. Mossa, ogräs och gräsrester bryts och fångas upp av knivbladen. Gräsplantorna delas, ytliga gräsrötter bryts och produktionen av sidoskott stimuleras för ett effektivare  näringsupptag. Kombinera med att gödsla och kalka. Resultatet är kvarterets grönaste gräs med mer tillgång till syre och vatten från jorden.

Vilken tid på året ska man använda sin vertikalskärare/mossrivare?

En ordentlig vertikalskärning bör ske någon gång i maj/april och i oktober, men att bara lufta gräset kan göras då och då under hela tiden gräset växer. Efter ett pass med din vertikalskärare, oavsett vilket märke eller modell du har, bör det arbetade området vattnas och sås på med gräs. Detta för att få ett så bra resultat som möjligt. Samtliga maskiner i artikeln ska dessutom rengöras efter användning, dock har olika modeller olika rekommendationer för hur detta ska gå till, så läs den tillhörande handboken innan du tar fram vattenslangen!

Djupjustering

Djupjusteringen anpassar hur långt ner i marken knivarna skär/räfsorna går. Vid en snabb och enkel inställning via handtaget slipper man böja sig för att reglera djupjusteringen alternativet är ett reglage på maskinen. 5-10mm är normalläget men genom flertalet lägen av djupjusteringen kan man lätt anpassa hur djupt man behandlar jorden

Dödmansgrepp

För säkerheten bör alla maskiner vara utrustade med dödmansgrepp. Kontrollera att maskinen inte startar utan att hålla in dödmansgrepp samt att knivarna/räfsorna omedelbart stoppar när du släpper handtaget.

Ett brett dödmansgrepp över hela handtaget låter dig styra maskinen enhänt, oberoende utav hand. Vissa dödmansgrepp är en spak placerad på ena sidan och maskinen kan därmed inte styras med en hand.

Dragavlastare

Om du har en sladdburen maskin kontrollera att dragavlastaren verkar både med att hålla ihop kontakterna som med den fasta proppen och sladden. Se till att dragavlastaren är placerad så den håller bort sladden för att  hindra skador på sladden vid användning.

Viktigt att tänka på

Uppsamlaren är likt en säck som fångar upp växtrester vilka maskinen drar upp och kan vara ett tillval. De flesta maskiner samlar upp 2/3 av avfallet, men det finns dem med högre prestanda. Stor volym på uppsamlaren är att föredra, omkring 45-50l då den snabbt fylls om gräsmattan inte blivit behandlad regelbundet särskilt vid vertikalskärning. Den bör vara lätt att montera på samt av då den behöver tömmas ofta. En gammal hårt mossbeväxt tomt kan kräva flertalet omgångar med vertikalskärning och uppsamlaren kan behöva tömmas inom någon meter. Valet att avstå från en uppsamlare kan då vara att föredra och enbart kratta efteråt.

Välj med fördel en bäst-i-test vertikalskärare med breda axlar och stora hjul för bästa stabilitet. Enligt GDS brukar små hjul tendera att skaka vid ojämnheter samt kort mellan hjulaxlarna kan resultera i att maskinen tippar bakåt om en uppsamlare används och det kan bli tungt att köra.

Sladdburen eller sladdlös? Om eldriven se till att det finns tillgång till eluttag. Motorstyrkan minskas vid långa, speciellt tunna, förlängningssladdar. Välj kortast möjliga och en tjock  sladd för att behålla störta möjlig kapacitet på motorn. Är gräsmattan stor kan en sladdlös variant vara att föredra. Eldrivna maskiner har relativt låg energiförbrukning men med bensindrivna finns ingen risk att köra över sladden.

Det finns flertalet variationer av effektstyrkor och bredder på vertikalskärare/mossrivare. Större arbetsbredd spar tid men då behövs även en kraftigare motor. Om markytan ät tätt bevuxen och torr kan det även krävas en högre effekt för att motorn ska orka driva runt knivvalsarna.  Små effektskillnader påverkar inte motorn markant. En maskin med 32cm arbetsbredd, 1100W och på 10kg kan vara lika duglig som en utav samma storlek och vikt fast på 1400W. Följ därför tillverkarens  rekommendationer hos just den modellen.

Wolf Garten VA 346 EWolf Garten VA 346 E
 • Arbetsbredd 34 cm
 • Arbetsdjup 12 mm
 • Motoreffekt 1600 W
 • Uppsamlare 45 L
 • Vikt 15 kg
AL-KO 38E Combi Care ComfortAL-KO 38E Combi Care Comfort
 • Arbetsbredd 38 cm
 • Arbetsdjup 5 lägen
 • Motoreffekt 1300 W
 • Uppsamlare 55 L
 • Vikt 14 kg
Bosch AVR 1100Bosch AVR 1100
 • Arbetsbredd 32 cm
 • Arbetsdjup 10 mm
 • Motoreffekt 1100 W
 • Uppsamlare 50 L
 • Vikt 10 kg
Gardena Elektrisk EVC 1000Gardena Elektrisk EVC 1000
 • Arbetsbredd 30 cm
 • Arbetsdjup 9 mm
 • Motoreffekt 1000 W
 • Uppsamlare Tillgängligt som tillbehör
 • Vikt 10.5 kg
Stiga SV 213 EStiga SV 213 E
 • Arbetsbredd 32 cm
 • Arbetsdjup 40 mm
 • Motoreffekt 1300 W
 • Uppsamlare 40 L
 • Vikt 10.2 kg
Stiga SV 415 EStiga SV 415 E
 • Arbetsbredd 38 cm
 • Arbetsdjup 13 mm
 • Motoreffekt 1500 W
 • Uppsamlare 50 L
 • Vikt 14.4 kg
Wolf Garten VS 302 EWolf Garten VS 302 E
 • Arbetsbredd 30 cm
 • Arbetsdjup 12 mm
 • Motoreffekt 1200 W
 • Uppsamlare 35 L
 • Vikt 11 kg