Viltkamera

Köp viltkamera med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Stort test av viltkameror
  2. Vilken viltkamera ska jag välja?

Viltkameror är ett alltmer vanligt förekommande verktyg för att spela in djurs aktivitet. De monteras upp i skog eller vid åker och känner av rörelserna omkring sig för att sedan automatiskt spela in eller fotografera dem. Eftersom att du inte själv behöver vara närvarande så kan du fånga även de skyggaste djuren på bild. Viltkameran kan ta stillbilder eller filmklipp beroende på hur du har ställt in kameran. Rätt monterad kamera kan ge många spännande stillbilder och filmklipp på exempelvis den svenska faunan.

En viltkamera är bra till så mycket mer än att fotografera rådjur och harar. De är ett utmärkt sätt att säkra ditt hem, sommarstuga, eller vilken egendom som helst som du vill ha uppsikt över.  Det enda du behöver göra är att sätta i batterier, minneskort och sedan montera kameran på lämpligt ställe! De flesta viltkameror är skapade för flera olika arbetsområden, men det är ändå viktigt att ha vissa saker i åtanke när du köper en.

I detta test har vi tagit fram de viktigaste egenskaperna hos åtta olika kameror för att ni lättare ska kunna välja den rätta just för er. Vi har gett de olika kamerorna betyg från 0-10 baserat på tre olika egenskaper: bildkvalité, funktionalitet och användarvänlighet och från dessa insamlade fakta tagit fram en självklar vinnare.


Introduktion: Tips inför köpet av din nya viltkamera

När man köper en viltkamera är det viktigt att man även köper batterier av bra kvalité. På de flesta kameror förbättras standby-tiden, alltså tid kameran kan vara igång men inaktiv medan den väntar på något att fotografera, med antalet batterier. En åtelkamera är alltid aktiverad men i standby när den inte märker av någon rörelse i närheten. När ett djur går in i bevakningsområdet så förbereder åtelkameran sig för att ta en bild, därefter tar åtelkameran bilden/videosekvensen och överför de till lagringsplatsen.

Ska du spela in eller fotografera nattlig aktivitet är det viktigt att din viltkamera har s.k. IR, eller Infra- Röd, – teknik som tillåter kameran att spela in och ta bilder utan synlig blixt, vilket kan skrämma bort djuren. Idag finns det ett flertal viltkameror som ger möjligheten att skicka bilderna direkt till din mobil eller e-mail. Detta är idealt för många, då det sparar tid och energi.

Kom ihåg att Sverige har restriktiva lagar angående användandet av viltkameror – och att du kan behöva ansöka om tillstånd från Länsstyrelsen innan du sätter upp din kamera. 


Berger & Schröter IR 12 MPix

Köpa viltkamera Berger & Schröter IR 12 MPix

Bild- och filmkvalité: 9/10

Funktionalitet: 8/10

Användarvänlighet: 7/10

En högklassig kamera från tyska märket Berger & Schröter. Kamerans 12 Megapixel ger klara och vackra bilder, och den automatiska vitbalansen ger färgerna i bilden fina även i växlande temperaturer. IR-tekniken gör det möjligt för ägaren att ta bilder på natten utan synlig blixt. Den osynliga blixten når 20 meter under natten. Bilderna får även datum- och tidsstämpel, så att du vet exakt när bilderna tagits. Den kan enkelt monteras i skog eller vid åker och tar automatiskt bilder när den känner av rörelse i närheten. En av kamerans mest imponerande egenskaper är dess möjlighet att känna av rörelser med en 100 graders vidvinkel, vilket ger en mer exakt övervakning och till och med kan detektera rörelser på en tvärgående stig. Perfekt för skogsägaren eller jägaren som vill ha koll på en större del mark.

Egenskaper

·        12 megapixel

·        Bilder eller video även på natten tack vare 940 nm infraröda LED:er

·        Black flash – osynlig LED-blixt

·        Lösenordsskyddad

·        Blixträckvidd: ca 20 m

Kameran kan så i standby i två månader utan att ta bilder ifall inga djur visar sig. Bilder överförs till din dator genom USB-anslutning. Detta betyder att kameran måste nermonteras efter några månader vilket kan anses vara tidskrävande och ineffektivt, speciellt eftersom kameran har en lite kortare standby-tid än önskat på två månader. Den har en 60 mm (2,35 tum) TFT-display som gör den lätt att använda och installera.

Allt som allt en god kvalitetskamera, perfekt för jägare att fästa vid lockbete, men kan även användas för att bevaka fågelbord, kolonilotten, stugtomten eller gårdsinfarten.


Braun Scouting Cam Black300

Köpa viltkamera Braun Scouting Cam Black300

Bild- och filmkvalité: 9/10

Funktionalitet: 9/10

Användarvänlighet: 9/10

En kvalitetskamera med fantastiska bilder och kamouflagefärgad yta som passar perfekt i de svenska skogarna. Brauns Scouting Cam Black 300 har en slutartid på 1.1 sekunder och kan upptäcka rörelser från 20 meter under natten. Kamerans 12 megapixlar erbjuder en ungefär lika hög bildkvalité som många andra kameror på marknaden numera gör, men ett flertal hjälpsamma funktioner gör det en prisvärd kamera som står ut ändå.

Denna kamera är perfekt för den som har mycket att göra, då den kan skicka bilderna och filmerna till upp till fyra olika mobilnummer samt e-postadresser. Kameran säkerhetsskyddas med ett fyrasiffrigt lösenord. Det är dock värt att påpeka att om du skulle glömma bort ditt lösenord så måste den skickas tillbaka till fabriken för att låsas upp.

Egenskaper

·        12 megapixel

·        Lösenordsskyddad

·        Skickar bilderna till mobil/e-post

·        Blixträckvidd: ca 20 meter

·        IR- teknik för bilder dygnet runt

Kameran har en standby tid på sex månader och kan ta upp till 9 bilder samtidigt för att garantera att du får en så bra bild som möjligt. Kameran ger också möjlighet att få tid- och datumstämpel samt månfas på dina bilder. Kameran har en bra standby tid på sex månader så att du kan ta bilder under längre perioder, vilket kan underlätta när du ska fotografera mer oåtkomliga platser du inte vill besöka alltför ofta. Ägaren har även möjlighet att lösenordsskydda sin kamera så att ingen utomstående kan ta sig in i den.

Denna kamera kombinerar funktionalitet och kvalitet och kan användas till allt!


Denver 8 MPix

Köpa viltkamera Denver 8 MPix

Bild- och filmkvalité: 7/10

Funktionalitet: 7/10

Användarvänlighet: 8/10

Denver erbjuder en kamera som är lätt i vikt och även är vattentät som ger fina bilder i både vått och torrt. Kameran har IR-teknik och tar bilder i svart och vitt under natten. Bilder skickas omedelbart via SMS/MMS eller e-post så att du alltid har koll på vad kameran fångar. Kamerans 8 megapixlar är något lägre än de flesta kameror, men ger fina bilder ändå.

Egenskaper

·        8 megapixel

·        LCD skärm

·        120 graders siktvinkel

·        Bilder skickas direkt till dig SMS/MMS eller e-post

·        IR- teknik för bilder dygnet runt

Viltkameran har IR-teknik som gör att kameran kan ta bilder dygnet runt, och dess 120 graders siktvinkel gör att kameran fångar allt. Den här viltkameran är perfekt att sätta vid en åker eller på tomten då den inte har de funktioner som gör sig bäst i mer svåråtkomliga ställen, men ändå har alla funktioner som man letar efter hos en viltkamera.

Kameran har en inbyggd 5,8 cm stor LCD skärm som gör att du kan se bilderna direkt på kamerans skärm och ta bort de du inte vill ha – ungefär som på en digitalkamera. Med 8 AA batterier kan kameran vara i standby i sex månader.


Denver 5 MPix

Köpa viltkamera Denver 5 MPix

Bild- och filmkvalité: 6/10

Funktionalitet: 6/10

Användarvänlighet: 8/10

Denna kamera lämpar sig den som inte vill spendera för mycket på en viltkamera, men ändå värderar kvalitet. Oavsett om du ska använda din kamera för övervakning av ditt hem eller för jakt så får du mycket för pengarna. Kameran erbjuder de grundläggande funktioner man kan förvänta sig av en modern viltkamera, och är enkel att montera.

Egenskaper

·        5 megapixlar

·        Vattentät

·        IR-teknik för bilder dygnet runt

·        Kamouflerad yta

 Den är vattentät, med en kamouflerad yta och IR-teknik. Det gör den här kameran till ett mycket bra alternativ om du vill ha en både bra och prisvärd kamera. Det låga priset ger även möjlighet att sätta upp flera kameror till ett lågt pris.


Denver WCT-5003

Köpa viltkamera Denver WCT-5003

Bild- och filmkvalité: 6/10

Funktionalitet: 8/10

Användarvänlighet: 8/10

En prisvärd kamera med allt du behöver, Denvers WCT-5003 modell är en mycket funktionell viltkamera som har en upplösning på 5 megapixlar som ger något sämre bilder än de ovanstående kamerorna. Vill du ha en pålitlig kamera till tomten, kolonilotten eller fågelholken är detta något för dig! Tar automatiskt bilder vid rörelse inom 25 meter med en utlösningstid på 1.1 sekunder fångar den det mesta på bild.

Allt som allt ger WCT-5003 mycket för pengarna, en robust och lättanvänd viltkamera.

Egenskaper

·        IR LED-lampor för att fungera på natten

·        Stänkskyddad (IP54)

·        Upp till sex månaders batteritid standby (8 batterier)

·        Avkänningsavstånd: 1-25 meter

·        Inbyggd 2,0″ LCD-skärm 

Med sina 36 IR LED-lampor är den en perfekt kamera för att ta bilder under natten utan att skrämma bort djuren. Den fina 2.0 LCD skärmen är lätt att använda och den 100 gradig siktvinkeln ökar chansen att få så fina bilder som möjligt. Med ett utlösningsintervall på 1-1800 sekunder väljer du själv om kameran ska ta en bild omgående eller efter en halvtimme.

Beroende på vilka batterier man använder har kameran en levnadslängd på sex månader så att du kan följa djuren under en längre period under året. Dock måste kameran hämtas hem och USB/SD-kort användas för att föra över bilderna till din dator. Drivs med fyra eller åtta AA-batterier för längre standby-tid.


Minox 6 MPix

Köpa viltkamera Minox 6 MPix

Bild- och filmkvalité: 6/10

Funktionalitet: 7/10

Användarvänlighet: 8/10

Kamerans robusta design är inte diskret, och passar bäst i skogen istället för i hemmet. Den håller sig lätt gömd i skogen med sin kamouflerade yta. Kameran har självklart IR-teknik och även en inbyggd mikrofon för ljudinspelning, men priset känns trots allt detta lite högt för en kamera med 6 megapixels upplösning. Blixtens räckvidd är 15 meter och ger svartvita bilder under natten.

Egenskaper

·        6 megapixel

·        IR-teknik för inspelning dygnet runt

·        Inbyggd mikrofon

·        Blixträckvidd 15 meter

·        Vattentät

Kameran har en av de bästa avtryckartiderna på marknaden – under en sekund. Kamerans slutartid är viktig, då en för långsam slutartid kan orsaka att kameran missar djuret och istället fyller kameran med ”tomma” bilder. Med en kort slutartid är risken att du går miste om viltet mycket mindre, och denna kamera passar därför till fotografering eller filmning av de skyggare djuren, som till exempel rådjur. En över 5 centimeters färgskärm gör kameran lätt och trevlig att använda.


Snapshot Limited 5 Mpix

Köpa viltkamera Snapshot Limited 5 Mpix

Bild- och filmkvalité: 5/10

Funktionalitet: 6/10

Användarvänlighet: 7/10

En av de mest prisvärda kamerorna på marknaden, som är perfekt för nybörjaren. En liten och lätt kamera med 5.0 Megapixel och en blixträckvidd på 12 meter. Kameran är väldigt lättanvänd även för den minst vane med en enkel menynavigering som gör det lätt att justera inställningarna. 8x AA-batterier ger kameran en lång livslängd på sex månader. En fullvärdig kamera som fullföljer alla krav vid praktisk användning.

Egenskaper

·        5 megapixel upplösning

·        Blixträckvidd 12 meter

·        Vattentät

·        Enkel menynavigering


 

Köpa viltkamera  

Kameran har bara 5 megapixel upplösning men ger ganska fina bilder ändå, jämfört med andra viltkameror med samma upplösning. Bildkvalitén är inte av samma standard som en kamera med 12 megapixel, men för det låga priset går det att överse. Snapshot Limited är en praktisk kamera som är prisvärd och passar sig fint för nybörjaren eller den som vill ha en kamera på sin tomt.


Technaxx 8 Mpix

Köpa viltkamera Technaxx 8 Mpix

Bild- och filmkvalité: 7/10

Funktionalitet: 7/10

Användarvänlighet: 7/10

En pålitlig viltkamera med snygg design och ett olivbrunt yttre. Denna kamera är perfekt även för övervakning av hemmet då den har en inbyggd mikrofon och självklart IR-teknik så att den kan filma under natten. Kamerans blixt når 15 meter och har en lång batteritid på över nio månader.

Egenskaper

·        8 MPix

·        Inbyggd mikrofon

·        290 dagars standby

·        IR-teknik

·        Vattentålig

Det går även bra att montera den på husfasaden eller i trädgården då den är vattentålig – perfekt för dig som vill ha koll på din trädgård. Det är dock värt att nämna att de flesta viltkameror inte är byggda för extrem kyla, så var försiktig med hur du använder kameran under vintern.

Självklart fungerar denna kamera lika bra för övervakning i naturen. Kameran drivs utav 8xAA kameror för den längsta standby-tiden, men funkar precis som de flesta viltkameror även med ett mindre antal batterier. Kameran använder sig av ett microSD-kort som lagrar bilderna och har inget USB-uttag.


Vilken viltkamera är då bästa valet för mig?

Braun Scouting Cam Black 300 är det självklara valet som vinnare. Denna kamera är den klart bästa i sin prisklass, med sin fantastiska bildkvalité, sina smarta funktioner och användarvänlighet. Kamerans basfunktioner som är utmärkta gör användningen trevlig och smidig och den kamouflerade ytan och robusta designen gör att den passa perfekt i skog som i hemmet. Kamerans 12 megapixlar erbjuder högklassiga bilder och filmer både på dag och under natt. Kameran har en rad funktioner som gör att den står ut: lösenordsskydd, en standby-tid på sex månader, och en slutartid på 1.1 sekunder. Dessa funktioner tillsammans med det låga priset gör denna kamera till en toppmodell!

 Mest prisvärd!

Denver 5 MPix är en utmärkt viltkamera för dig med låg budget. Kameran har 5 megapixel upplösning och kan fotografera eller filma dygnet runt. Då den är både enkel att montera och att använda passar den sig bra för nybörjaren som inte vill lägga alltför mycket tid på sin kamera. Vad du än vill använda kameran till så är Denver 5 MPix definitivt en modell värdig att testa!


Denver 8 MPixDenver 8 MPix
Denver 5 MPixDenver 5 MPix
Denver WCT-5003Denver WCT-5003
Minox 6 MPixMinox 6 MPix
  
Technaxx 8 MpixTechnaxx 8 Mpix