Vindmätare

Köp vindmätare med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av vindmätare 2017
  2. Vilken vindmätare ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

Vi har testat sju olika vindmätare som alla har sina kvaliteter och lämpas för olika aktiviteter. En av vindmätarna är dock främst utformad för yrkesbruk i fastigheter och rankas därför inte med de övriga.

Vindmätarna i testet kan grovt räknas in i tre kategorier:

  • Självständiga bärbara med mekanisk mätning och digital omvandling och presentation
  • Digitala tillbehör som levererar info till smartphone eller läsplatta.
  • Mekanisk-digitala tillbehör som levererar info till smartphone/läsplatta eller särskild presentationsenhet.

Silva ADC Wind

Köpa vindmätare Silva ADC Wind

Bäst i test. Litet format och lätt att ta med, bara att fästa i dragkedjan eller bältet. Vindstyrka, kyleffektsvarning och sparar vindinfo. Självständig mätare, ingen app. Bra för låghöjdsklättring, segling, surfning o dyl samt vandring.


Netatmo Wind Gauge Wifi

Köpa vindmätare Netatmo Wind Gauge Wifi

Digitalt tillbehör. Samlar in vindinfo till Netatmos Weather Station-app. Snygg design och många funktioner via appen. Något minus för formatet – storleken ger förvisso stabilitet, men är klumpig i fickan. Fördel inga lösa delar som kan konstra. Funkar nog bäst i segelbåten eller hemma. Ytterligare Netatmo-mätare kan anslutas till appen.


Kjell & Company Vindmätare

Köpa vindmätare Kjell & Company Vindmätare

Självständig. Behändigt fickformat. Självständig mätare, ingen app. Vinghjulsmätning mekaniskt med vindinfo i olika mätningsenheter (m/s, km/h, Beaufort etc) digitalt inklusive kyleffekt. Kan tas med överallt.


MMR 330

Köpa vindmätare MMR 330

Något större än Kjell & Company. I övrigt likadan teknik och funktioner.


Vaavud VAV-1W

Köpa vindmätare Vaavud VAV-1W

Skojig skop-propeller som sätts direkt i hörlursuttaget på din smartphone. Används med app. Finns en särskild kitesurfanpassad-app, om man är sugen. Propellern kan med lätthet bäras lös i fickan när den inte används. Inget batteri behövs.


Oregon Scientific WGR800

Köpa vindmätare Oregon Scientific WGR800

Stor, riktig vindmätare för den som är vädernörd och fåtöljmeteorolog. Ansluts trådlöst till Oregons väderstation WMR86 med stor digital display som också ger information om nederbörd, temperatur. luftfuktighet, daggpunkt, kyleffekt och prognos. OBS denna måste köpas separat. Kan förutom hemma också funka bra monterad på båten om det finns kajuta eller ruff för väderstationen.


Testo 417

Köpa vindmätare Testo 417

Utom tävlan. Ett proffsverktyg för mätning av luftflöden i byggnader och ventilationssystem. Mekanisk vinghjulsmätning med digital redovisning. Visning av flödesriktning, temperatur, lufthastighet och volymflödesmätning. Kan ge både punkt- och tidsmedelvärde. Flera tusenlappar dyrare än övriga i testet. Fungerar säkert utmärkt för yrkespersoner, men känns onödig att släpa med sig bland djur och natur.


Vilken vindmätare är då bästa valet för mig?

Silva ADC Wind blev bäst i test eftersom det är den som är lättast att ha med sig. Överhuvudtaget är självständiga mätare att föredra om man ägnar sig åt utomhusaktiviteter som inte inbegriper ett större fordon. Att hålla på med smarta telefoner och dylikt när man till exempel klättrar, surfar eller paddlar är bara meckigt och tär på viktig koncentration. De mer fasta alternativen lämpar sig bättre för båt- eller hemmabruk.

De olika produkterna är rangordnade efter en kombination av funktionalitet och informationskvalitet.

Silva ADC Wind är inte den allra bästa i informationskvalitet, men i kombination med sin funktionalitet blir den bäst-i-test. Netatmo Wind Gauge Wifi fick mycket bra resultat när det gäller informationskvaliteten. Den förvisso läckra designen ger dock ett småklumpigt objekt som är svårt att bära i fickan, men funkar nog bra på båten eller i ett annat sammanhang där det finns ett någorlunda jämnt underlag att ställa den på.

Allra bäst informationskvalitet har faktiskt Oregon Scientific WGR800, men eftersom den måste kopplas upp mot Oregons väderstation WMR86 (som helst måste finnas under tak) så blir funktionaliteten väldigt dålig för utomhusaktiviteter på ett mer generellt plan. Men, som sagt, inget att kånka med sig när man klättrar, paddlar eller vandrar.

De billigaste vindmätarna i testet funkar alldeles utmärkt för den genomsnittliga utomhusmänniskan. Det man vinner på att köpa ett snäpp dyrare är snarare behändigheten för sitt behov viktig information.

Att tänka på när du köper vindmätare

Vindmätare används av yrkespersoner inom flyg, sjöfart, bygg och fastighet samt till fritidsverksamhet i luften, till lands och till sjöss. För fritidsanvändare är det viktigt att från början veta för vilken aktivitet man främst tänker använda vindmätaren – ska jag använda den i krävande miljöer året om eller mer när jag guppar fram under sommarsemestern eller båda dessa förutsättningar.

Viktigast funktioner är vindstyrka och kyleffekt och detta behov tillgodoses av alla mätarna. De mer avancerade vindmätarna, oavsett om de är självständiga eller app-beroende, har sedan ytterligare funktioner som till exempel vindby-minne, fragmentering av vindflödet, statistik och varningsfunktion vid plötsliga omslag.

Silva ADC WindSilva ADC Wind
MMR 330MMR 330
Vaavud VAV-1WVaavud VAV-1W
Testo 417Testo 417