Vinkelslip

Köp vinkelslip med självförtroende

Innehåll på den här sidan

 1. Bäst i test av vinkelslipar 2017
 2. Vilken vinkelslip ska jag då välja?
 3. Att tänka på & köpguide

En vinkelslip är ett mångsidigt verktyg med många olika funktioner som passar till att utföra en stor mängd olika uppgifter. När du väl har skaffat en vinkelslip kommer du undra hur du någonsin klarade dig utan en sådan maskin.

Eftersom det finns många olika modeller på marknaden kan det verka som en svår uppgift att hitta rätt. Men var lugn, vi hjälper dig att hitta rätt i vinkelslipsdjungeln. I den här artikeln får du veta allt och lite till om vad du ska tänka på när du handlar en vinkelslip och vilken typ som är rätt för dig och arbetet du tänker utföra.

Här hittar du testade vinkelslipar till hög kvalitet. Med vinkelslipen slipar och kapar du i diverse olika material så som metall, betong, sten, klinker etc. Vi har valt ut fyra kraftfulla maskiner med hög användarvänlighet och med varierande storlek och styrka. Vinkelsliparna har ett brett användningsområde och förutom att slipa, kapa och skära, kan de med fördel även användas för att ta bort färg, beläggningar och rost från olika ytor. Vi har valt att titta närmare på följande fyra produkter:

Bäst i test av vinkelslipar

Vi har funnit att ovanstående fyra vinkelslipar är bland de bästa på marknaden för närvarande. I vårt test koncentrerar vi oss på ett antal olika faktorer. Vi tittar särskilt på om vinkelsliparna är bekväma att hålla i och säkra att arbeta med. Maskinerna ska vara greppvänliga och säkra och kapaciteten bör vara god och priset överkomligt. De egenskaper som vi i första hand har prioriterat är:

 • Slipförmåga
 • Funktioner och finesser
 • Användarvänlighet
 • Hållbarhet och garantier
 • Säkerhet
 • Underhåll

En viktig aspekt att ta med i beräkningen är ändamålet för vinkelslipen. Produkterna har olika specialfunktioner beroende på användningsområde och även användarvänlighet.

Black & Decker KG751DC

Köpa vinkelslip Black & Decker KG751DC

Black & Decker KG751DC har handtag baktill och är behaglig att hålla. Utmärkt maskin som har en slipförmåga med effekt upp till 750w och skivdiameter 125mm. Maskinens tyngd på 3.2 kilo gör att den ligger stabilt i handen. Den har en kraftfull motor med lång livslängd för optimal prestanda. När det gäller användarvänlighet är maskinen försedd med sidohantag i tre lägen för bättre kontroll och säkerhet.

Specifikationer

·       Effekt (W): 750

·       Spänning (V): 230

·       Skivdiameter (mm): 125

·       Vikt (kg): 3.2

·       Varvantal (v/min): 11000

·       Spindelstorlek: M14

En viktig funktion är det särskilda spindellåset som möjliggör för smidiga byten av tillbehör. Dessutom går sprängskyddet att justera utan ytterligare verktyg. Maskinen kan särskilt rekommenderas för långvarig användning i utsatta miljöer med tanke på den dammtäta strömbrytaren och det gjutna aluminiumhöljet för optimal värmeavledning.


Bosch PWS 850-125

Köpa vinkelslip Bosch PWS 850-125

Bosch PWS 850-125 är en något lättare maskin på 1,84 kilo. Maskinen har en särskild slipförmåga som gör den perfekt för kapning, kortning, slipning och borstning av kakel och betongsten. För ökad användarvänlighet är den utrustad med ett vibrationsdämpande handtag som ger maximal komfort, speciellt vid utdragen och tuff användning under intensiva pass.

Specifikationer:

·       Effekt (W): 850

·       Spänning (V): 230

·       Skivdiameter (mm): 125

·       Vikt (kg): 1.84

·       Varvantal (rpm): 12000

·       Spindelstorlek: M14

Vidare erbjuder denna produkt optimal kapacitet och hållbarhet tack vare det patenterade Dust Protection-systemet från Bosch som förhindrar att slip- och kapdamm sätter sig i kullagren. Viktigt att notera är även att handtaget går att fästa på båda sidor, vilket ökar kontrollen och smidigheten.


Luxor Tools VSP710

Köpa vinkelslip Luxor Tools VSP710

Luxor Tools VSP710 är det perfekta verktyget för dig som vill göra arbetet själv utan att behöva konsultera proffs eller experter. Kort och gott är detta ett mycket användarvänligt verktyg i kompakta designer som gör arbetet enkelt för dig.

Specifikationer:

·       Effekt (W): 700

·       Skivdiameter (mm): 115

·       Vikt (kg): 3.2

·       Varvantal (rpm): 12000

·       Spindelstorlek: M14

Till skillnad från de övriga vinkelsliparna har denna en skivdiameter på 115 mm, vilket gör den något mindre och mer lätthanterlig för hemmabruk.


Bosch GWS 7-125

Köpa vinkelslip Bosch GWS 7-125

Bosch GWS 7-125 är en mycket smart, smidigt och ergonomiskt utformad vinkelslip. Maskinen har ett mycket smalt handtag som gör arbetena mycket lättare och smidigare att genomföra samt ett vridbart sprängskydd för att du skall kunna skydda dig på bästa sätt.

Specifikationer:

·       Effekt (W): 720

·       Skivdiameter (mm): 125

·       Vikt (kg): 1.9

·       Varvantal (rpm): 11000

·       Spindelstorlek: M14

Vinkelslipen är även skyddad med en säkerhetsbrytare som gör så att maskinen startar lugnare än många andra vinkelslipar, vilket gör att du slipper det ryck som ofta blir när man sätter på en vinkelslip. De specialframtagna luftintaget ger optimal motorkylning och extra lång livslängd till produkten. För att öka användarskyddet är maskinen försedd med vridsäkert sprängskydd.


Vilken vinkelslip är då bästa valet för mig?

Bland de viktigaste aspekterna att ta hänsyn till när man ska välja vinkelslip är användningsområde och funktionalitet. Om man enbart önskar en slip till enklare behov är Luxor Tools VSP710 ett mycket funktionsdugligt verktyg. Vill man däremot finna en slip som ska användas till mer mångfacetterade ändamål samt hålla under påfrestningar, kan man välja Black & Decker KG751DC som med tanke på sin tyngd och det gjutna aluminiumhöljet för maximal värmeavledning utgör ett optimalt verktyg för den som ofta kommer att använda sitt verktyg.

Å andra sidan, den som värnar om komforten som en primär faktor kan överväga en Bosch PWS 850-125 som tack vare vibrationsdämpande handtag ger maximal komfort, speciellt vid utdragen och tuff användning under intensiva pass. Ur säkerhetsynpunkt finns Bosch GWS 7-125 som är en mycket ergonomiskt utformad vinkelslip och som är utrustad som ett vridbart sprängskydd för att man skall kunna skydda sig på bästa sätt.

Att tänka på när du köper vinkelslip

Vad ska du titta efter hos en vinkelslip?  

Det finns ett stort urval av modeller ute på marknaden, så det är en bra idé att läsa på innan du bestämmer dig för vilken du ska satsa på. Här nedan får du läsa om viktiga egenskaper som är bra att titta efter när du är på väg att köpa en vinkelslip.

Det kan verka lockande att köpa en billigare modell, men detta rekommenderas enbart om du inte tänker använda verktyget så ofta, och bara för mindre projekt. Om du vill ha en kraftfull och säker modell som håller längre råds du att spendera lite mer.

Alla vinkelslipar passar inte alla typer av uppgifter, så det är viktigt att du bestämmer vilka behov du har innan du börjar leta efter en vinkelslip. De huvudsakliga egenskaperna att beakta är skivdiametern och effekten på motorn, men det finns också andra aspekter att ta hänsyn till som exempelvis maskinens funktioner och användarvänlighet.

 • Skivdiameter

Vinkelslipar kommer i olika skivdiameter, och de vanligaste är 115 mm, 125 mm eller 230 mm. Ju större skivdiameter vinkelslipen har, desto kraftfullare är verktyget. I vissa fall kan en vinkelslip med mindre skivdiameter vara perfekt eftersom den tillåter högre precision på små projekt. För andra, större jobb krävs större skivdiameter.

 • Motoreffekt

Vinkelslipar säljs i olika wattal; i allmänhet mellan 500 och 2500 watt. En vinkelslip med ett lägre wattal räcker oftast gott och väl för hemmafixaren, men behöver du utföra större jobb krävs det vinkelslipar med större skivdiameter, som i sin tur fordrar högre wattal.

Varvtalen sträcker sig från 5000 till 10000 varv/min. Leta efter en modell med variabelt varvtal om du vill kunna ställa in detta. Tänk dock på att ju högre varvtal, desto större är skaderisken om maskinen inte hanteras korrekt.

Batteridrivna vinkelslipar mäts i spänning. Dessa finns att köpa med laddningsbara batterier240, 110 eller 18 volt. Ju större spänning, desto kraftfullare är maskinen.

 • Funktioner och finesser

Beroende på modell har vinkelsliparna olika funktioner och finesser utöver grundfunktionerna. Här nedan finns en rad funktioner som är bra leta efter på din nya vinkelslip.

Spindellås gör det möjligt att utföra byten av skivor och andra tillbehör utan verktyg.

Automatisk hastighetskontroll anpassar kap- och sliphastigheten till underlaget.

Mjukstart gör arbetet med en vinkelslip säkrare och mer kontrollerat eftersom funktionen innebär att motorn startas sakta och sedan gradvis ökar i hastighet. Mjukstartsfunktionen förhindrar bakslag vid uppstart.

Justerbart sprängskydd gör det möjligt att anpassa skyddet mot gnistor och flis efter materialet du arbetar med.

 • Användarvänlighet och komfort

När det kommer till verktygets användarvänlighet och komfort är två saker framför allt viktiga; storleken och vikten. Om du inte tänker använda maskinen till stora projekt eller byggarbeten är det bättre att satsa på en mindre modell som är bekvämare att hålla under en längre tid. De kompaktare modellerna är också mer lätthanterliga. Leta efter en maskin som har ergonomiskt handtag och vibrationsdämpning för ökad komfort. Det går att justera handtaget på flesta modeller så att det kan användas av både höger- och vänsterhänta.

 • Hållbarhet och garantier

Spendera gärna lite extra på en vinkelslip av högre kvalitet som har längre hållbarhet. Ta reda på vilken garanti som gäller för tillverkaren av ditt verktyg. Många tillverkare lämnar tre års garanti på sina produkter, men tänk på att du ofta måste registrera verktyget på företagets hemsida för att garantin ska gälla.

 • Säkerheten först!

En vinkelslip är ett kraftfullt verktyg som kan vara farligt om det inte används rätt, så därför är säkerheten väldigt viktig. Tänk på att använda adekvat skyddsutrustning som handskar, hörselskydd och skyddsglasögon när du arbetar med en vinkelslip.

Det finns även en rad funktioner som finns till för att skydda användaren. Leta efter dessa funktioner på din vinkelslip:

Kickbackskydd skyddar användaren mot oavsiktlig blockering av maskinen. Skyddet känner av om skivan har låsts fast och stänger då av motorn.

Överbelastningsskydd stänger av motorn om den blir för varm.

Återstartspärr hindrar verktyget från att startas av sig själv efter strömavbrott.

 • Underhåll

Det är viktigt att du håller verktyget och dess ventilationsöppningar rena för att det ska kunna utföra ett bra och säkert arbete.

Läs bruksanvisningen för att ta reda på mer om underhållet för just din vinkelslip.

Vad kan du använda vinkelslipen till?

 • Kapning och skärning

Du kan använda olika kapskivor för att skära igenom diverse olika material som exempelvis trä, sten, marmor, kakel, stål, metall eller betong. Välj kapskiva beroende på uppgiften. Diamantkapskivor är de starkaste skivorna som finns att tillgå och dessa klarar av de hårdare materialen.

 • Slipning

En vinkelslip med slippapper blir ett effektivt slipverktyg på trämaterial och lämpar sig exempelvis för att ta bort gammal färg. De bästa resultaten uppnås naturligtvis genom att använda rätt typ av slippapper. Börja med att grovslipa med ett grovt slippapper och använd sedan finare varianter för att få den kvaliteten på materialet du vill ha. Om du arbetar med ett fint material är det lämpligast att använda en vinkelslip med reglerbar hastighet.

Du kan också använda vinkelslipen för att slipa bort ojämnheter på metall efter svetsning. Använd först en slipskiva för metall och sedan en lamellskiva.

 • Polering

Med den rätta polerskivan kan du använda vinkelslipen till att fräscha upp metallytor. Du kan också utrusta vinkelslipen med en stålborste för att avlägsna rost och korrosion.

Bosch PWS 850-125Bosch PWS 850-125
Luxor Tools VSP710Luxor Tools VSP710
Bosch GWS 7-125Bosch GWS 7-125