Vinkyl

Köp vinkyl med självförtroende

Innehåll på den här sidan

 1. Bäst i test av vinkylar 2017
 2. Vilken vinkyl ska jag då välja?
 3. Att tänka på & köpguide

Vinkylar delas upp i två huvudsakliga kategorier; serveringsskåp och lagringsskåp. Serveringsskåp är mer till för vin som du skall servera lite oftare medan Lagringsskåp har som fokus att hålla vinet under en längre period för att växa till sig. I detta test finns båda kategorier representerade samt två multifunktionsskåp som kombinerar dessa funktioner.

Ett första beslut är storlek på kylen. Klarar du dig med tolv flaskor eller är 180 flaskor ditt mål. Det påverkar både pris, prestanda, energiförbrukning och storlek på din investering. Du måste även överväga om du skall ha en typ av vin i kylen eller fler. Då vitt och rött vin mår bra vid olika temperaturer så kan en vinkyl med dubbla temperaturzoner vara att föredra.

I detta test har alla vinkylar trähyllor vilket är det föredragna valet. Det skapar mindre vibrationer då kompressorn arbetar och har då en mindre påverkan på vinets kvalité. Ljudnivå är en viktig faktor vi tittat på och det kan vara av vikt beroende av vilken typ av rum vinkylen skall placeras. För referens kan nämnas att 60 dB är ett normalt samtal mellan två personer, och 30 dB är en knäpptyst rum. Alla vinkylar har möjlighet att läsa av luftfuktigheten.

Bäst i test av vinkyl


Bosch KTW18V80: Mellanvarianten med bra användarvänlighet

Köpa vinkyl Bosch KTW18V80

43 flaskor mäktar denna vackra vinkyl från Bosch. Integrerat handtag i den eleganta dörren gör denna fristående vinkyl till ett snyggt inslag i rummet.

Energiklass: B

Konstant temperatur: 12 C (6-18 C)

Vibrationer: Trähyllor

Mörker: Tonad glasdörr med UV-skydd

Kolfilter: AirFresh-filter

Säkerhet: Ingen låsbar dörr, inget dörrlarm. Märkning CE och VDE

Användarvänlighet: BOSCH KTW18V80 har ett mycket användarvänligt gränssnitt, typiskt pålitligt.

Ljudnivå: 38 dB


Hoover HWC 25360 D: Bra kompromiss

Köpa vinkyl Hoover HWC 25360 D

Amerikanska Hoover har gett sig in på marknaden för vinkylar, och denna vinkyl har de snyggaste trähyllorna. Stilrent och vackert med en klassisk touch.

Energiklass: C

Konstant temperatur: 12 C (6-18 C)

Vibrationer: Trähyllor

Mörker: Tonad glasdörr med UV-skydd

Kolfilter: luftfilter

Säkerhet: Ingen låsbar dörr, inget larm

Användarvänlighet: Hyfsat lättanvänd, sticker inte ut vare sig det gäller pålitlighet eller hållbarhet.

Ljudnivå: 50 dB


Electrolux ERW3313AOX: Vacker, multifunktionell och energisnål

Köpa vinkyl Electrolux ERW3313AOX

Electrolux har dragit till med en stor kyl som sväljer hela 98 flaskor. Den har trots detta oerhört låg energiklassning och klassas A. Det finns även två temperaturzoner för att till exempel separera vitt och rött vin.

Energiklass: A

Konstant temperatur: 12 C (6-18 C)

Vibrationer: Trähyllor

Mörker: LED-lampor, klar dörr

Kolfilter: Luftfilter

Säkerhet: Ingen låsbar dörr. Dörrlarm, ljus och ljudlarm

Användarvänlighet: Touchdisplay i toppen av skåpet, vilket kräver sin längd.

Ljudnivå: 34 dB


KCC VDK12: Bra val för lilla rummet

Köpa vinkyl KCC VDK12

Perfekt för köksbänken eller biorummet, denna vinkyl tar 12 st standardflaskor. Den håller sig till en temperaturzon. Detta är fristående så det går inte att bygga in om det är en viktig möjlighet.

Energiklass: B

Konstant temperatur: 12 C (11-18 C)

Vibrationer: Trähyllor

Mörker: Nej

Kolfilter: Luftfilter

Säkerhet: inte låsbar dörr, märkning CE

Användarvänlighet: Enkel display med stora knappar

Ljudnivå: 30 dB


Scandomestic VK 810: Stor och värd investeringen

Danska Scandomestic levererar en kvalitativ vinkyl med plats för 52 st standardflaskor. Med sitt rökfärgade glas och eleganta uppsyn är det en vacker pjäs i alla rum.

Energiklass: B

Konstant temperatur: 12 C (5 – 18 C)

Vibrationer: Trähyllor

Mörker: UV-glas

Kolfilter: Luftfilter

Säkerhet: Låsbar dörr, inget dörrlarm

Användarvänlighet: Smidig LCD-display med stora knappar

Ljudnivå: 44 dB


Temptech VWC300SS: Funktionsfylld och enkel

Köpa vinkyl Temptech VWC300SS

19 st standardflaskor är vad som får plats i denna eleganta vinkyl från norska Temptech. Tydlig display och rejäla trälådor ger en exklusiv känsla.

Energiklass: C

Konstant temperatur: 12 C (5 – 18 C)

Vibrationer: Trähyllor

Mörker: UV-glas samt LED-lampor

Kolfilter: Luftfilter

Säkerhet: Inget dörrlås, märkning CE och RoHs.

Användarvänlighet: Stor tydlig display överst i kylen.

Ljudnivå: 39 dB


Caso CS670 WineMaster 180: Stor lagring mixat med elegans

Köpa vinkyl Caso CS670 WineMaster 180

Detta är giganten bland vinkylarna i testen. Den klarar av hela 180 flaskor, har två temperaturzoner så du kan separera vitt och rött vin. En riktig multifunktionkyl.

Energiklass: C

Konstant temperatur: 12 C (5 – 22 C)

Vibrationer: Trähyllor, vibrationsfri.

Mörker: UV-glas

Kolfilter: Luftfilter

Säkerhet: Låsbar dörr (undersidan), inget dörrlarm

Användarvänlighet: Två displayer med många funktioner, en för varje temperaturzon.

Ljudnivå: 42 dB


Vilken vinkyl är då bästa valet för mig?

Om man är ute efter en liten vinkyl så är Temptech VWC300SS bästa valet med sin storlek, effektivitet, låga ljudnivå och design. Det är ett kompetent skåp för ett bra pris med stor flexibilitet och passar in i viket rum och omgivning som helst.

Är man dock ute efter vinkylarnas creme de la creme, så är det utan tvekan Caso CS670 WineMaster 180 som gäller. Dubbla temperaturzoner för både vitt och rött vin, låsbart, mycket plats och UV-glas i dörren för denna vinkyl till en vinnare i det övre sortimentet och ett elegant inslag i ditt kök.

Att tänka på när du köper vinkyl

Gillar du vin? Då har du kommit helt rätt. Vare sig du är en riktig entusiast eller bara någon som uppskattar att dricka ett gott glas vin, kan en vinkyl vara något för dig. Innan du springer ner till närmsta återförsäljare bör du ha klart för dig vilken slags kyl du är ute efter. Fråga dig själv varför du vill  ha en vinkyl, så ska jag försöka guida dig rätt.

Nu börjar vi!

Vad bör du tänka på när du ska köpa en vinkyl? Experterna inom vinlagring och kylning har kommit fram till fem punkter som är grundläggande för att få bästa resultat.

Jämn temperatur

Alla viner lagras och åldras bäst i konstant temperatur och bör ligga på ca 11 grader, men 8-15 grader är ok. Är temperaturen lägre åldras vinet långsammare och är temperaturen högre, åldras vinet snabbare. En vinkyl ska stå i inomhusklimat (15 grader och uppåt), annars fungerar den inte. Det finns vintersystem som klarar av att stå i utrymmen med 0-gradiga temperaturer och då stiger priserna. Ska vinet enbart kylas inför servering gäller andra temperaturer. Besök Systembolaget för att veta vilken temperatur just ditt vin ska ha.

Mörker

Vin är som vampyrer, dem tål inte ljus. Blir vinet utsatt för ljus påverkas inte bara färgen, utan vinets smak försämras också. Om du ser till vinets bästa, ska kylen ha en rejäl dörr där inte ljuset sipprar in. Vill du ha vinkylen som en del av inredningen, finns alternativen med tonat eller UV-skyddat glas.

Luktfritt

Precis som vi människor vill även viner ha frisk och ren luft omkring sig och därför måste vinkylen ha en bra luftcirkulation. Älskar du dina viner, köper du en vinkyl med kolfilter för att garanterat slippa luktangrepp på vinet.

Stabilitet

Vinflaskorna behöver ligga stabilt när de lagras, då vibrationer förstör vinet. Det bästa du kan ha är thyllor, de absorberar vibrationer mycket bättre än vad exempelvis metall gör. Något att satsa på är en vinkyl med vibrationsfri kompressor. Dessa egenskaper är viktiga att leta efter i jakten på en vinkyl.

Hög Luftfuktighet

Luftfuktigheten i en vinkyl ska ligga runt 6080%, på så sätt motverkar det att vinkorken torkar ut och luft tar sig in i flaskan. Om luft kommer in i flaskan riskerar vinet att oxidera och så småningom förvandlas dina kära viner till vinäger.

Vilken ska jag välja?

Nu vet vi vad vinet vill ha och behöver för att smaka som bäst. De flesta kylar på marknaden har alla dessa egenskaper i olika stor utsträckning.

Om du vill ha kvalitet ska du välja en tillverkare som i huvudsak gör vinkylar. Då vinkylar har börjat säljas mer och mer, finns det risker med att inte köpa väletablerade märken. Har du riktigt otur kan du komma hem med mer eller mindre ett kylskåp som ser ut som en vinkyl. Det finns välkända vinkylstillverkare som ofta ligger högt i vinkylsrecensioner.

Innan vi går in på detaljer, är det viktigt att du ska veta vilken slags kyl du är ute efter. Vad ska du använda din kyl till? Var vill du ha den? Hur mycket får den kosta?

Nedan ska jag berätta för dig om de två huvudsakliga varianterna av kylar, som representerar två olika användningsområden.

Serveringskyl

Vill du ha en vinkyl med syftet att kyla vinet innan du bjuder dina vänner på det? Då är en serveringskyl det du letar efter. En serveringskyl kan variera i storlek, med allt från en liten kyl med plats för 6 flaskor, till måttet av en garderob.

Serveringskylar kan byggas in som en del av exempelvis köksinredningen, men säljs även som fristående enheter att placera var som helst. Design och diverse specialfunktioner finns det mycket av på marknaden, enbart ekonomin sätter gränser.

Oftast är serveringskylar uppbyggda precis som vanliga kylskåp och använder sig av kompressionsteknik. Utan att gå in på tekniska detaljer, gör kompressorn att serveringskylar blir billigare i drift och fungerar galant till ändamålet- kyla inför servering. En kyl med olika temperaturzoner är att rekommendera om du vill använda din kyl till både röda och vita viner.

Bra att veta om serveringskylar:

 • Billiga i inköp (Några tusenlappar och uppåt)
 • Billiga i drift
 • Kan byggas in

Vinlagringsskåp

Vinlagringsskåp är, som man hör på namnet, en kyl/skåp där man lagrar sina käraste viner som inte är tänka att drickas inom dem närmsta åren. Dessa kylar kan ta större volymer (ca 12 flaskor och uppåt) och är därmed också större till storleken, än vad serveringskylar är.

Vinlagringsskåp är gjorda för att efterlikna en vinkällare och är uppbyggd på ett annat vis än serveringskylar. Som oftast använder de sig av absorberingsteknik, vilket är dyrare i drift, men säkerställer att skåpet är vibrationsfritt.

Erkända tillverkare av vinlagringsskåp uppfyller de fem kriterierna för bästa vinlagring, det vill säga; kolfilter (luktfritt), trähyllor (vibrationsfritt), solid dörr (mörker), vibrationsfri kompressor, konstant temperatur och lavastenar (för luftfuktigheten).

Bra att veta om vinlagringsskåp:

 • Ljudlös
 • Vibrationsfri
 • Dyr i inköp (20000kr och uppåt)
 • Kan inte byggas in då den kräver bra ventilation och alstrar värme
 • Kan ta stora volymer vin

Nu sitter några av er och tänker att det borde finnas en kyl för både lagring och servering, och visst finns det det.

Multifunktionslagringsskåp

Denna variant kombinerar både lagring och servering, med dess olika temperaturzoner. Därför kan man både lagra och kyla vin i detta skåp. Då detta är en kompromiss mellan de olika kylarna, är inte lagringsmöjligheterna lika goda. För dig som är ute efter ett mellanting och inte har något större parti flaskor till lagring, kan detta vara ett alternativ.

Extra Extra!

Om du exempelvis har en klåfingrig ungdom i hushållet, eller är mycket rädd om din vinsamling, rekommenderas en kyl med lås på. Det finns även varianter där man kan sätta eget lås på. Dörrupphängningen kan vara bra att kika på. De flesta är nämligen monterade med högerhängd dörr.

Ljudnivån kan skilja sig mycket mellan de olika kylarna, detta gäller främst om du ska ha din kyl framme. Be om en demonstration. Ett tips är att köpa en lite större vinkyl än vad du tror att du behöver, då vinintresset tenderar att expandera med tiden. För tekniknörden finns det roliga detaljer, så som inbyggda larm som tjuter om temperaturen stiger eller sjunker för mycket.

Nu vet du förhoppningsvis vilken slags vinkyl du vill köpa och då är det bara att sätta igång och planera inför inköp. Sist  men inte minst bifogar jag en liten checklista som du kan ha med dig vid köpet.