WiFi-förstärkare

Köp WiFi-förstärkare med självförtroende

Innehåll på den här sidan

  1. Bäst i test av WiFi-förstärkare 2017
  2. Vilken WiFi-förstärkare ska jag då välja?
  3. Att tänka på & köpguide

Det första man behöver försäkra sig om vid köp av en WiFi-förstärkare är naturligtvis att den router man har är optimalt placerad. Om räckvidden trots detta inte är tillräcklig kan det ibland löna sig att helt enkelt skaffa sig en bättre modell. Värt att notera är dock att ett snabbare frekvensband på 5 GHz inte innebär bättre täckning än det traditionella 2,4 GHz. Det är snarare tvärtom. Man kan likna fenomenet med ljudvågor; långsamma basfrekvenser når längst, medan snabba och höga bromsas upp fortare. Som kompensation har de nya routrarna visserligen högre signalstyrka, men bor man lite större kommer gränsen ändå snart emot.

Därför kan det vara bra att gå igenom skillnaderna mellan de olika alternativen för nätverksförlängning. Det finns nämligen behov som vissa täcker bättre än andra. Man bör också minnas att många produkter samtidigt kan fungera på flera sätt.


Conrad Wlan Repeater

Köpa WiFi-förstärkare Conrad Wlan Repeater

N300 2.4 GHz 300 Mbit/s

Conrads Wlan Repeater är klassisk och enkel. Den är urtypen för en repeater och borde ha allt som krävs för att täcka Lillans grundläggande behov. De flesta förmånligare modeller man stöter på listar i princip samma egenskaper. Även i vårt test förekommer produkter som i teorin har precis samma prestanda. Varför har dessa då hamnat på högre platser?

Problemet är att Conrads Wlan Repeater har fått väldigt blandade recensioner. De som den funkar för är visserligen nöjda, men produktens kvalitet tycks ojämn. Det verkar som om man främst har koncentrerat sig på att ge ut ett av de billigaste alternativen på marknaden – pris har helt enkelt gått före kvalitet.

Det är i och för sig inget fel att ge ut en enkel och billig produkt ämnad för masskonsumtion. Ibland vill man ansluta flera nätverksförlängare på rad och då är förmånlighet en viktig faktor. Däremot får konsumenten räkna med att inköpet kan

innebära en viss risk. Å andra sidan: Har man otur och får problem är det trots allt inga stora utgifter som gått till spillo.

Sist och slutligen är huvudsaken att Lillan får sitt nätverk expanderat ut i trädgården. Enligt den prestanda som utlovas borde Conrad Wlan Repeater i teorin kunna sköta denna uppgift.


AVM Fritz! Powerline 540E Wlan Set

Köpa WiFi-förstärkare AVM Fritz! Powerline 540E Wlan Set

AVM är ett tyskt företag mest känt för sin serie av produkter under benämningen FRITZ! Box. Trots att deras alternativ hamnar lågt i rankningen är Powerline 540E Wlan Set ingen dålig produkt – tvärtom är det den mest mångsidiga i vårt test.

Med den erbjuder AVM en lösning som kan fungera enligt den traditionella Powerline-principen för förlängning via elnätet, samtidigt som den kan agera som accesspunkt och som en nätverksbrygga med två ethernetportar. Som nätverksbrygga kan den fungera både med LAN (kabel) till den enhet som skall användas, men även helt trådlöst, vilket innebär att den i detta läge i princip fungerar som en repeater. Med Fritz!Powerline 540E Wlan Set får man alltså alla fyra alternativ i ett – repeater, accesspunkt, förlängning via elnätet och nätverksbrygga.

Värt att notera är att hastigheten halveras vid användning som repeater, samt att denna funktion endast är kompatibel med 2,4 GHz frekvens (vilket är standard bland de flesta enklare repeater-modeller).

Trots all sin mångsidighet är produkten med tanke på Lillans behov alltså inte nödvändigtvis bättre än en vanlig repeater. Den är dock ett utmärkt alternativ för den som vill kombinera olika lösningar för att samtidigt tillgodose flera behov. Tänk bara på att det kanske inte är möjligt att använda alla dess funktioner på en och samma gång!


LogiLink WiFi-repeater 300 Mbit

Köpa WiFi-förstärkare LogiLink WiFi-repeater 300 Mbit

LogiLinks produkt är precis som Conrads N300 2.4 GHz 300 Mbit/s en klassisk repeater av grundläggande slag. Prestandabeskrivningarna motsvarar också i stora drag Conrads Repeater, men LogiLinks produkt verkar i allmänhet ha fått ett bättre mottagande. Priset är snäppet högre, men ligger ändå väl inom det förmånligas ramar. Med WPS-knapp är den enkel att ansluta och med hjälp av indikatorlampor för signalstyrka finner man lätt den optimala platsen.

LogiLinks repeater är långtifrån den mest spännande produkten på listan, men ifall vi nöjer oss med en enkel modell är den en krångelfri och pålitlig lösning för Lillan. Hon bör ändå inte genast rusa iväg för att köpa – på vår lista finns nämligen ännu en repeater av klassiskt slag, i princip med samma tekniska egenskaper som både LogiLinks och Conrads alternativ, men ännu högre placerad!


750 Mbit/s 2,4 GHz, 5 GHz

Kinesiska TP-LINK erbjuder med sin AC750 Wi-Fi Range Extender (RE200) en repeater med hög hastighet och dual band-funktion (vilket innebär att den är kompatibel med både 2,4 GHz och 5 GHz frekvensband).

WiFi förstärkaren har en ethernetport för den som vill använda den som nätverksbrygga – ett bra alternativ om man vill ha en stabil uppkoppling när man spelar online-spel eller streamar HD-videor. Väl placerad borde produktens kapacitet gott räcka till för detta.

Som sig bör är den enkel att installera: Anslut repeatern direkt till eluttaget, tryck på din routers WPS-knapp och på repeaterns motsvarande knapp. Om din router saknar WPS medföljer lättförstådda instruktioner om hur du sköter anslutningen manuellt. Eftersom den är ett kraftfullare alternativ än de föregående är den också aningen större, men designen är enkel och smälter rätt väl in i omgivningen.

Med TP-LINK AC750 (RE200) får Lillan en snabb uppkoppling ute i trädgården – tack vare dual band-funktionen ända upp till 750 Mbit/s. Man bör också minnas att hastigheten alltid minskar för varje enhet som vistas inom repeaterns räckvidd; högre hastighet innebär alltså färre problem när fler än Lillan vill vara uppkopplade i trädgården.


Devolo Repeater

Köpa WiFi-förstärkare Devolo Repeater

2.4 GHz 300 Mbit/s

Devolo är ett tyskt företag som med sin Devolo WiFi Repeater erbjuder en förmånlig och enkel repeater som täcker alla de grundläggande behoven. I teorin skiljer sig dess egenskaper inte nämnvärt från Conrads eller LogiLinks alternativ , men av de tre är Devolos repeater av allt att döma den mest pålitliga. D en har i allmänhet fått väldigt goda recensioner. Eftersom en repeater av det grundläggande slaget borde vara nog för Lillan – och Devolos inom den kategorin är den mest förtroendeingivande – hamnar denna repeater på tredje plats.

Man kan se den som ett ”inget tjafs”-alternativ. Den skyter inte med att vara särskilt snabb. Inte heller har den några flashiga extrafunktioner. Den gör helt enkelt det en repeater ska göra – och den gör det bra.

Med en simpel och överskådlig design är den lätthanterlig, samtidigt som den smälter väl in i omgivningen. Med lampor som indikerar signalstyrkan finner man enkelt den mest optimala placeringen. Installationen är snabb och priset ligger i klass med LogiLinks alternativ. Därför är Devolos repeater överkomlig även för den som vill skaffa flera exemplar och expandera sitt trådlösa nätverk ännu längre.

Devolos repeater borde alltså täcka Lillans grundläggande behov väl, men som sagt kan det hända att hon ibland vill ha högre hastighet borta vid sandlådan – inte minst när hon tvingas dela nätverk med andra enheter i trädgården. Då kan det visserligen vara skäl att överväga föregående produkt från TP-LINK, men det finns ännu kraftfullare alternativ att ta till. De två topplaceringarna är bevis på detta.


D-Link 2.4 GHz

Köpa WiFi-förstärkare D-Link 2.4 GHz

5Ghz 1.2 Gbit/s

Det taiwanesiskt grundande D-Link har länge varit ett av de ledande företagen inom kommunikation och informationsteknik. Med sin D-Link DAP-1620 WLAN (även kallad D- Link AC1200 Wi-Fi Range Extender) erbjuder de en repeater som är liten, men mycket kraftfull. D-Links produkt är perfekt för den som vill kombinera de billigare modellernas smidiga enkelhet med en oväntat hög hastighet. Dessutom tillkommer en dual-band- förmåga som får repeatern att fungera på både 2,4 GHz och 5 GHz frekvensband.

Installationen sker smärtfritt, indikatorlampor hjälper dig att finna den bästa placeringen, ethernetporten möjliggör alternativa funktioner som både nätverksbrygga och accesspunkt. Priset är givetvis en aning högre, men med denna kan kan Lillan spela även mer prestandakrävande online-spel ända bortom sandlådan! D-Links produkt är förstås också ett bra val i de områden där flera mobila enheter kommer att samsas om nätverket.

Naturligtvis har den allt som Devolos, LogiLinks och Conrads produkter har. Hög prestanda i kombination med enkelhet och en liten, smidig design – detta får D-Links produkt att ta hem andraplatsen.

Asus RP-AC56 AC71200

Köpa WiFi-förstärkare Asus RP-AC56 AC71200

På första plats har vi slutligen en produkt som täcker Lillans alla behov, samtidigt som den slår D-Links modell i användarvänlighet och matchar den i prestanda. Äran går till ännu ett ledande taiwanesiskt företag – nämligen ASUSTeK Computer Inc. Deras RP-AC56

Wireless AC71200 AP/Repeater/Media Bridge kombinerar precis som D-Links modell smidigheten hos de små, billiga modellerna med en verkligt hög kapacitet.

Som namnet säger kan den agera både som repeater, som accesspunkt och som nätverksbrygga. Naturligtvis har den även snabb installering med hjälp av WPS-knapp, samt ”Smart LED-indicator” som hjälper dig finna bästa placeringen. Utöver detta tillkommer funktioner som ingen av de andra recenserade produkterna har.

Vad sägs om en roterande plugg som möjliggör anslutning även till eluttag där utrymmet är trångt? Eller appen Asus AiPlayer som gör att Lillan kan koppla högtalare direkt till repeatern och därifrån streama musik från sin mobila enhet? Eller Asus ExpressWay som skapar en supereffektiv koppling genom att ett av frekvensbanden (2,4 GHz eller 5 GHz) endast används till att kommunicera med routern, medan det andra enbart kommunicerar med den mobila enheten?

Det som ändå är finast med tanke på Lillans behov är funktionen ”Roaming Assist”. Denna kringgår det som annars är en risk när man förflyttar sig med sin mobila enhet – enheten kan förbli uppkopplad till en viss punkt, även när signalen därifrån inte längre är den starkaste. Med Roaming Assist behöver Lillan inte oroa sig; hon kan alltid vara säker på att ha starkast möjliga uppkoppling i sin platta, även när hon springer ut och in mellan trädgård och kök.

Med sin breda kapacitet är Asus RP-AC56 AC71200 ett alternativ man på allvar bör överväga. Inte bara matchar den alla andra produkters fördelar på de enligt testet relevanta kriterierna – den överträffar dem! Det enda den inte har är en Powerline- funktion, men med tanke på Lillans behov är detta inget som drar ner placeringen i rankningen. Därför hamnar Asus mångsidiga repeater på första plats i vårt test.


Vilken WiFi-förstärkare är då bästa valet för mig?

Vi kan se hur alla testprodukter har kapacitet att expandera routerns wifi-signal ut i trädgården. Frågan är bara hur långt Lillan vill förlänga det, med vilken hastighet hon vill få ut det och hur säker hon vill känna sig angående kvaliteten på sitt inköp. Sist och slutligen måste hon väga behov mot pris. Tyvärr, men föga förvånande, är den högst rankade modellen också den dyraste.

Det kan också vara värt att påminna Lillan om att inte bara stirra sig blind på trädgården och sandlådan. Kanske är det endast några dagar per år som hon använder sin platta utomhus. Om så är fallet borde någon av de billiga och enkla modellerna räcka mer än väl. Hon bör se över alla sätt hon kommer att använda sina enheter; ibland vill hon kanske använda sin surfplatta nere i källaren eller högt uppe i en vindsvrå. Då kan till exempel AVM:s produkt vara rätt, tack vare sin Powerline-funktion.

Med tanke på att hon kommer att springa omkring med sin platta är Asus RP-AC56 AC71200 ändå ett perfekt val. Tack vare hög hastighet, lång räckvidd och inte minst ”Roaming Assist”-funktionen kommer den att säkerställa att Lillan alltid får starkast möjliga signal när hon springer ut till sandlådan.


Att tänka på när du köper WiFi-förstärkare

Varför nätverksförlängare?

Anledningarna till att man vill utöka räckvidden på sitt trådlösa nätverk kan vara många. Kanske når routerns signal inte hela bostadsutrymmet, kanske vill man få den genom tjocka betongväggar på arbetsplatsen. Ibland kan det

också vara skönt att vara uppkopplad ute i trädgården. Idag lever även våra barn allt mer uppkopplade liv; förr eller senare kommer de små liven att nå den yttre kanten för en ensam routers nätverk. När det blir sommar vill Lillan ha med sig sin surfplatta  ända  ut  i  sandlådan!  Rätt  nätverks-förlängare gör detta möjligt.

Vad är en nätverksförlängare?

“Pappa, jag har inga pluppar!”

Precis som namnet säger är en nätverksförlängare en anordning som förlänger räckvidden på ditt nätverk. Man kan se termen som ett samlingsnamn; på marknaden stöter vi nämligen på många modeller som alla gör jobbet på lite olika sätt. Ofta kan det vara svårt att veta vilken produkt som motsvarar just ens eget behov. Förvirringen kan också öka på grund av att liknande produkter benämns med varierande namn.

Vill man förenkla saken kan man säga att ens trådlösa nätverk kan förlängas på tre huvudsakliga sätt: Med hjälp av en wifi-repeater (ibland även kallad extender, förstärkare eller booster), med en Accesspunkt (Access Point) och genom att förlänga nätverket via husets inbyggda elnät (Powerline/HomePlug).

Därtill kan en så kallad nätverksbrygga (Media Bridge) också nämnas. Trots att en sådan egentligen inte förlänger det trådlösa nätverkets täckning kan det ändå vara skäl att se om den lösningen motsvarar ens behov.